• 14

Otkriveno od čega je umro veliki Zoran Rankić Popara: Godinama je vodio tu bitku. Ipak je izgubio

Porodica i prijatelji su složni u tome da posle jednog Rankića ostaje priča o njegovom delu, ne o njegovom kraju

  • 14

Proslavljeni glumac Zoran Rankić preminuo je danas u Domu za stare u Beogradu. Kako Telegraf.rs saznaje, godinama se borio sa rakom i na kraju izgubio bitku.

Bio je okružen porodicom i prijateljima, koji su složni u tome da posle jednog Rankića ostaje priča o njegovom delu, ne o njegovom kraju.

Portal Telegraf.rs izražava saučešće porodici, kolegama i poštovaocima velikog glumca i književnika.

Biografija Zorana Rankića

Bio je najpoznatiji po ulogama Nikole Kalabića u mini TV-seriji "Poslednji čin" i Žarka Popare u TV-seriji "Srećni ljudi", emitovanim na TV Beograd i RTS-u.

Rankić je rođen u Derventi (BiH) 1935. godine, a za vreme Drugog svetskog rata izbegao je u Gornji Milanovac.

Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističar i pesnik. Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima.

Rankić je bio član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga.

Zoran Rankić, glumac i tekstopisac

Foto: Privatna arhiva, iz TV emisije Aforizmi 2000.

Pozorišnu karijeru započeo je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, čiji je bio član do 1960. godine. U malom pozorištu Sarajevo bio je od 1971. godine, u Savremenom pozorištu Beograd od 1961-1975. godine, a u Beogradskom dramskom pozorištu od 1975-1999. godine.

Prvu televizijsku ulogu dobio je u filmu "Sektor D" 1962. godine, a naredne godine pojavio se u televizijskoj seriji "Šest svečanih pozivnica".

Autor je dramskih dela "Kalemegdanci" i "Skretnica". "Kalemegdanci" su, u njegovoj režiji postavljeni na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Rankić je autor zbirki pesama "Aorist" i "Ekser" (2006).

Objavio je i knjige aforizama: "Doviđenja, kako ste?" , "Aforizmi", "Balkanski nervčik", "Ovde kiša, ali i Srbija" i "Kod cara u podne". Aforizme je objavljivao u dnevnim novinama i časopisima "Reflektor", "Ekspres Politika", "Večernje novosti", "Politika", "Otadžbina", "Kafane"...

Više od 15 godina bio je stalni saradnik "Ošišanog ježa", u kojem je objavljivao aforizme u rubrici "Balkanski nervčik".

U "Večernjim novostima“ je osamdesetih godina prošlog veka imao satiričnu rubriku "Aforizmi jednog glumca“.

Video: Poslednji pozdrav Popari: Preminuo naš veliki glumac Zoran Rankić

(B. P.)

Komentari

  • РВ

    Попара, почивај у миру и лака ти земља

  • Popara

    Pocivaj u miru i hvala. Hvala na svakom osmehu sto ste mi priustili. Gromado i ljudino.

  • Gox

    Legendo,ides sa ove zemlje al docicemo i mi znaj!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima