≫ 

Ovako izgleda horor film na srpski način: Mladi Zlatiborci ni od čega napravili jezivu dramu

Pazite šta radite, da vam potomci ne bi okajavali grehe

  • 2
Iza zatvorenih vrata film

Foto: RINA

Koliko puta ste od starih čuli - pazite šta radite, da vam potomci ne bi okajavali grehe. Ovom rečenicom vodila su se i dva hrabra momka iz Čajetine, David i Đorđe, koji su naoružani samo stvaralačkim entuzujazmom rešili da u jednoj maloj sredini, naprave horor film baziran na narodnim verovanjima zlatiborskog kraja.

- Svako selo ima svoju priču koja se prenosila sa kolena na koleno. To nam je bila okosnica od koje smo krenuli - izjavio je scenarista Đorđe Živović.

On je otkrio i pojedinosti iz filma.

Iza zatvorenih vrata film

Đorđe Živanović Foto: RINA

- Radnja se bazira na dve porodične tragedije i tri vremenska intervala. Reč je o tipično srpskoj porodici koja je živela na selu pod Turcima, domaćin je sarađivao sa neprijateljem, stoga su hajduci pobili celu porodicu, ali su izgubili iz vida da su tad nastradale i tri nevine kćerke. Radnja se zatim prebacuje u sadašnjost gde potomci hajduka ispaštaju zbog grehova svojih predaka - ispričao je Đorđe za RINU.

Ideja za nastanak domaćeg horor filma "Iza zatvorenih vrata" nastala je 2013. godine kada je snimljen prvi deo, kako stvaraoci kažu - uz pomoć štapa i kanapa.

Iza zatvorenih vrata film

Film "Iza zatvorenih vrata" Foto: Privatna arhiva

Snimanje drugog, dugometražnog dela započelo je 2016. godine, a režiser David Kolaković samo zbog toga, podigao je čak i kredit.

- Mi smo dokaz da kad je dobar tim i dobra priča, projekat može biti ostvaren bez obzira na sve poteškoće. Film i ima težinu, zato što smo u njega uložili mnogo truda, rada i snalazili smo se na sve načine - izjavio je David.

Iza zatvorenih vrata film

David Kolaković Foto: RINA

U filmu je učestvovalo 30 glumaca, od čega su tri bila profesionalna iz Narodnog pozorišta u Užicu. Tokom snimanja, koje je trajalo oko 2,5 godine sve što je moglo poći naopako ovaj mladi tim kao da nije zaobilazilo.

- Dugo smo snimali na Semenjevu gde je debeli minus ledio sve pred sobom, pa tako i našu opremu. Zaleđen nam je bio kran, ali i kamera na kojoj se dugme od hladnoće ukočilo, pa je snimala 24 sata pošto nije mogla da se izgasi. Kamion sa konjima nam je sleteo sa puta, jedva smo ih izvukli, a za snimanje ratne scene shvatili smo da nemamo krv, pa smo zaklali ovcu koju su nam dali seljaci. Kad je snimanje filma završeno shvatili smo sa kakvim izazovom smo se zapravo uhvatili u koštac i koliko je zaista bilo teško, ali bitno je da smo uspeli - kaže David.

Iza zatvorenih vrata film

Horor film po naordnim verovanjima Foto: Privatna arhiva

Film ovih zlatiborskih entuzijatsta na festivalu srpske fantastike, nagrađen je Piramidom i tako su odneli pobedu nad filmovima koji su snimani sa mnogo većim budzetom. Tri puta prikazan je pred publikom u Čajetini gde je izazvao opšte oduševljennje, tako da su ovi mladići definitivan dokaz da kad nešto dovoljno želite – to možete i da ostvarite.

Iza zatvorenih vrata film

Foto: Privatna arhiva

Iza zatvorenih vrata film

Foto: Privatna arhiva

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    12. decembar 2019 | 16:59

    Svaka čast!

  • Nele

    13. decembar 2019 | 12:48

    Pošto su zapalili tu staru napuštenu kuću,neka naprave drugu!!!Koje pravo imaju da pale nešto i ako ne napušteno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA