Potresne scene sa snimanja filma o Jasenovcu

Predsednica UO Filmskog centra posetila snimanje filma „Dara iz Jasenovca“

  • 4
Fotografija sa seta - film Dara iz Jasenovca Foto: Jelena Trivan

U toku je snimanje jednog od najvećih kinematografskih projekata u novijoj istoriji na našim prostorima – filma „Dara iz Jasenovca“, čija je premijera najavljena za proleće 2020. godine, kada će se navršiti i 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac. Film potpisuje čuveni srpski reditelj Predrag Gaga Antonijević, a realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije i Vlade Republike Srbije.

Fotografija sa seta - film Dara iz Jasenovca Foto: Jelena Trivan

FIlm „Dara iz Jasenovca“ projekat je od izuzetnog nacionalnog značaja, koji govori o nezapamćenim stradanjima u logoru Jasenovac i tragičnim istorijskim činjenicama koje se po prvi put na ovaj način prikazuju svetu. Filmsko ostvarenje bavi se osetljivim temama, a posebna pažnja posvećena je adaptiranju sadržaja u edukativne svrhe, kako bi bio prikladan za prikazivanje u školskim ustanovama.

Fotografija sa seta - film Dara iz Jasenovca Foto: Jelena Trivan

Predsednica UO Filmskog centra Srbije Jelena Trivan posetila je ekipu na snimanju filma “Dara iz Jasenovca” i tom prilikom istakla - Veoma me je dirnulo to što su sva deca koja glume u filmu iz sela sa Kozare, a njihove porodice imaju živo sećanje na Drugi svetski rat i ratove devedesetih, te je priča koju pričaju gledaocima njima i lično bliska. Iz tog razloga bilo je potresno gledati snimanje pojedinih scena. Nezamislivo da su takvi zločini činjeni nad decom i upravo zbog toga smo kao država dužni svim žrtvama Jasenovca, da i na ovaj način ispričamo priču o njihovim sudbinama -

Fotografija sa seta - film Dara iz Jasenovca Foto: Jelena Trivan

Trivan je posebno naglasila veliki nacionalni značaj pomenutog projekta, budući da se po prvi put tačno i otvoreno govori o srpskom stradanju u logorima. Stoga je, kako je dodala predsednica UO Filmskog centra, naročito važna i saradnja sa stručnim konsultantom na filmu, američkim ekspertom za holokaust, kao i za etičke i religijske posledice logora - dr Majklom Berenbaumom, kako istorijska autentičnost ovog filma ne bi naknadno bila osporena.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    17. decembar 2019 | 14:49

    A u Jasenovcu su imali krevete sa sve madracom i posteljinom? Dajte samo pogledajte slike na internetu...samo slama pod decom....a bože moj, pa ipak su to samo Srbi....stavi srbosjek, legalno ih je klati

  • Aleksandar

    17. decembar 2019 | 16:03

    Moje misljenje,takav film se NE SME prikazivati osnovnom skolskom uzrastu,to se tesko razume.Treba biti iskren uvek,filteri tu ne trebaju,to je ziva istina stradanja i tu istinu treba svi da znaju,deca su bezgresna.Daj bar jednom iskreno da prikazemo ovom strasnom svetu jedan tezak,strasan i tuzan film,samo mi sami moramo to,niko drugi nece i ne razume,u cast svim stradalima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA