Velika holivudska zvezda je odbila da glumi negativca Harija i još 19 činjenica o filmu "Sam u kući"

Od legendarnog filma prošlo je 31 godina

  • 5
Sam u kući, home alone Film "Sam u kući" (1990) Foto: Promo

"Sam u kući" svakako važi za jedan od najpopularnijih filmskih serijala svih vremena. Ovo ostvaranje, koje ukupno ima 5 nastavaka, steklo je neviđenu svetsku popularnost i zaradilo neviđen novac prikazivanjem u bioskopima širom planete.

Svakako, najpopularnije su prva dva dela, "Sam u kući 1" i "Sam u kući 2", u kojima je glavnu ulogu, lik dečaka Kevina Mekalistera, igrao američki glumac Mekoli Kalkin. Verujemo da svako od vas ove filmove zna i napemat koliko puta su bili prikazivani, uglavnom tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Ono što verovatno ne znate jesu neki nepoznati detalji vezano za ovu komediju. Ali, krenimo redom.

Scenarista Džon Hjuz napisao je scenario za film "Sam u kući" devet dana nakon porodičnog puta 

Sin scenariste filma "Sam u kući" Džona Hjuza Džejms napisao je za "Chicago magazine" da je ideja za ovu legendarnu komediju nastala nakon njihovog porodičnog putovanja u Evropu, koje se desilo avgusta 1989. godine.

- Dve nedelje kasnije, kada smo se vratili, moj otac je izgovorio: "Šta bi se desilo da je jedno dete tokom našeg puta ostalo slučajno kući?" - napisao je Džejms Hjuz.

Džonu Hjuzu je ova ideja dala inspiraciju i napisao je scenario za film "Sam u kući".

200 dece je prošlo kroz audiciju filma "Sam u kući", ali je na kraju Mekoli Kalkin odabran da glumi Kevina Mekalistera

Iako je Mekoli Kalkin bio "prvi pik" za lik Kevina Mekalister, scenarista filma "Sam u kući" Dejvid Hjuz dao je "odrešene ruke" reditelju Krisu Kolumbusu da izabere sam ko će igrati glavnu ulogu u ovom ostvarenju. Kroz audiciju je prošlo 200 dece, ali na kraju nije bilo dileme. Mekolik Kalkin je izabran da igra Kevina Mekalistera.

- Mislim da je Džon (Hjuz) znao da je hteo Mekolija u filmu. Mislio sam da je bio sjajan u filmu "Uncle Buck" (u kojem je Mekoli Kalkin glumio), ali sam sebi dugovao kao režiseru da vidim i drugu decu... Na kraju , video sam 200 dece (kako glumi Kevina Mekalistera), pogledao sam stotine video kaseta. Kada je Mekoli pročitao scenario, odmah sam znao da je on taj - rekao je svojevremeno Kris Kolumbus.

via GIPHY

Slavni kompozitor Džon Vilijams nije bio prvi izbor za pravljene muzike za film "Sam u kući"

Reditelj Kris Kolumbus prvobitno je odabrao da muziku za film "Sam u kući" pravi kompozitor Brus Broton, čije ime je bilo i na najavnom plakatu ove komedije. Međutim, Broton nije bio dostupan za ovaj posao, tako da se krenulo za njegovom zamenom. Na kraju, "uskočio" je legendarni Džon Vilijams, koji je komponovao muziku za filmski serijal "Ratovi zvezda". Kao što se i očekivalo, posao je odradio sjajno.

Kuća Mekalisterovih zaista postoji

Ako ste mislili da je kuća Mekalisterovih sagraćena samo za potrebe filma, prevarili ste se. Ova nekretnina zaista postoji, nalazi se u mestu Vineteka, u saveznoj američkoj državi Ilinois, koje je udaljeno 34 kilometara od Čikaga.

2011. godine je prodata, i to po navodnoj ceni od 1,58 miliona dolara.

Nisu sve scene iz kuće Mekalisterovih snimane u kući Mekalisterovih

Podrum iz kuće Mekalisterovih zapravo je snimljen na drugoj lokaciji. Tačnije, u školi New Trier u Čikago. Naime, bazen škole je pretvoren u podrum Mekalisterovih.

Međutim, nije to sve. Naime, scena sa policijskom stanicom, kao i neke scene na aerodromu su takođe snimanje u ovoj školi.

Holivudske zvezde su odbile da glume lik negativca Harija Lajma

Kao što znate, lik Harija Lajma, jednog od glavnih negativaca u filmu "Sam u kući", pripala je na kraju glumcu Džou Pešiju.

Međutim, pre njega ova uloga je ponuđena drugim njegovim kolegama. Legendarnom Robertu De Niru, odnosno Džonu Lovicu. I jedan i drugi su odbili da glume Harija Lajma, tako da Džou Pešiju pripala ta čast.

via GIPHY

Džo Peši je imao jednu veliku poteškoću na snimanju filma "Sam u kući"

Budući da ranije nije igrao u porodičnim filmovima, Džo Peši je imao određenih problema. Često je psovao na setu filma "Sam u kući", što nije bilo preporučljivo. Umesto reči "fu*k", reditelj Kolumbus je Pešiju savetovao da govori reč "fridge". Takođe, Džo nije bio oduševljen kada je bio na setu sa decom, upravo zbog toga što nije smeo da psuje.

via Gfycat

Džon Kendi je svoje scene u filmu "Sam u kući" snimio tokom jednog dana. Snimanje je trajalo 23 sata

Džon Kendi(1950-1994), koji je glumio frontmena polka sastava koji se na aerodromu sreo sa Kevinovom majkom, sve svoje scene snimio tokom jednog dana. Ono što je zanimljivo da je bio na setu čak 23 sata, kako bi završio posao. Ali, nije to bilo sve. Sve svoje replike Kendi je smislio, što na kraju nije ni smetalo ni reditelji, niti scenaristi.

Starac Marli nije bio deo scenarija

Kao što znate, tokom filma se Kevin upoznaje sa starijim gospodinom koji je zove Marli (koji je igrao glumac Robert Blosom (1924-2011)), koji na kraju pomaže Mekalisteru da savlada negativce Harija i Marva, i to tako što ih urada lopatom u glavu. Marli nije bio deo scenarija, i naknadno je dodat u film.

Zastrašujuća peć u podrumu je improvizacija dvojice momaka koja su koristila žice i lampice

Svi se sećamo te scene kada se peć u podrumu upalila i uplašila Kevina. Za ovo je reditelj Kolumbus hteo da koristi specijalne efekte, ali zbog malog budžeta od 18 miliona dolara okrenuo se drugom, isplativijem rešenju. Naime, on je angažovao dvojicu momaka koja su koristila žice i lampice.

via GIFER

Gangsterski film "Angels With Filthy Souls" nije pravi film

U filmu "Sam u kući", kao što se i sećate, Kevin pušta insert iz starinskkoh gangsterskog filma pod "Angels With Filthy Souls", u kojem stariji mafijaš likvidira mlađeg mašinkom. Ako ste mislili da je taj film "Angels With Filthy Souls" pravi, prevarili ste se. Naime, reditelj Kolumbus ga je snimio za potrebe komedije "Sam u kući", a ulogu starijeg mafijaša igrao je glumac Ralf Fudi.

Danijel Stern, koji glumi negativca Marva, insistirao je da božićne ornamente u kući gazi golim stopalima

Ornamenti su doduše pravljeni od šećernog stakla. Stern je ipak za potrebene scene van kuće, kada je gazio po snegu, nosio  gumena stopala. Kada je zgazio ornamente, Marv, odnosno Danijel Stern, je rekao "s*anje", što na kraju nije izbrisano u montaži.

Me whenever I try and make no noise in my house after a night of drinking.

Scena kada Hari ujeda Kevina je zaista zabolela Mekolija Kalkina

Kada su uvežbavali ovu scenu, Džo Peši je zaista ujeo Mekolija Kalkina, tako da je dečaku ostao ožiljak na prstu.

via Gfycat

Silne improvizacije u filmu

Nije samo Džon Kendi improvizovao svoje replike u komediji "Sam u kući". To su činili i ostali glumci u filmu. Na primer, kada je Džo Peši kao Hari rekao Danijelu Sternu kao Marvu: "Zašto smo obučeni kao pilići?" je zapravo bila čista improvizija.

Kao i kada je Mekoli Kalkin kao Kevin Mekalister rekao: "Momci, odustajete ili ili želite još malo?".

Tarantula na licu Marva je prava

Sećate se kada se tarantula našla na licu negativca Marva. U pitanju nije bila nikakva igračka, već je to bio pravi pauk. Stern je improvizao kao da se dere kako ne bi uplašio tarantulu na njegovom licu.

Bazova devojka sa slike koju je Kevin ugledao je zapravo bio lik dečaka

Za ovo je reditelj Kolumbus odlučio kako se neka devojka ne bi osećala loše zbog njenog izgleda.

Mekoli Kalkin nije jedini Kalkin u filmu "Sam u kući"

Pored Mekolija Kalkina, u komediji "Sam u kući" pojavljuje se i njegov mlađi brat - Kiran Kalkin. On je igrao lik Fulera, Kevinovog rođaka koji piški u krevet.

Kevinova kućica na drvetu je napravljena za potrebe filma

Kada se snimanje filma završilo, ta ista kućica je i srušena.

Kevinova sestra Megan u pravom životu je džudo šampionka

Sestru Kevina Mekalistera Megan je igrala Hilari Volf, koja se i pojavila u nastavku "Sam u kući 2". Ona je zapravo džudo šampionka, a svoju filmsku karijeru je kasnije zapostavila zbog valjanog razloga. Naime, 1996. i 2000. godina bila je deo Olimpijskog džudo tima Sjedinjenih Američkih Država.

(Telegraf.rs/buzzfeed/mentalfloss.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • K1

    10. januar 2021 | 14:36

    Film za sva Vremena..takvi filmovi se vise ne prave..

  • Jovana

    10. januar 2021 | 17:17

    Kakav film. Ne može nikada da mi dosadi♥️

  • Sremcica

    19. februar 2021 | 10:48

    Fuuullll film pravi novogodisnji a glumci ne zna se ko je bolji.Drago mi je sto je Pesi odigrao ovu ulogu.Posle drugog dela ostali nisu ni bleda kopija prva dva dela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA