≫ 

Na današnji dan 2019. preminuo je Marko Nikolić: Čuvši da upisuje glumu, ćerki Mini je ovo poručio

Mladu glumicu smo primetili u filmu "Pored mene" i u TV serijama "Jutro će promeniti sve", "Besa" i "Žigosani u reketu"...

  • 2

Na današnji dan 2019. godine preminuo je Marko Nikolić, velikan jugoslovenskog i srpskog glumišta, možda najpoznatiji po ulozi Dragiše Gige Popadića u TV seriji "Bolji život".

Marko Nikolić je rođen u 20. oktobra 1946. godine u Kraljevu, a njegova karijera, koja je trajala 50 godina, obuhvata preko 100 glumačkih filmskih i televizijskih angažmana. Bio je i član Narodnog pozorišta u Beogradu.

Zanimljivo je da je Marko iz trećeg puta uspeo da upiše glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, danas Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Klasići su mu bili Goran Sultanović, Dragan Maksimović, Predrag Ejdus i Miki Manojlović. Od tada su se nizale uloge. Član Narodnog pozorišta postao je u toku studija, 1970. godine.

Marko Nikolić kao Karađorđe Marko Nikolić kao Karađorđe / Printskrin: RTS

Nosilac je velikog broja prizanja, među kojima su i Nagrada "Pavle Vuisić", "Raša Plaović", "Car Konstantin", Prsten sa likom Joakima Vujića i mnogih drugih.

Preminuo je 2. januara 2019. godine u Beogradu, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Imao je tri braka i troje dece, u koje spada i Mina Nikolić, koja je ide očevim glumačkim stopama. Primetili smo je u filmu "Pored mene" i u TV serijama "Jutro će promeniti sve", "Besa" i "Žigosani u reketu".

- Sine, svaki posao je težak na svoj način, znaš i sama - jedina je rečenica koju je Marko uputio Mini kad mu je rekla da želi da upiše glumu.

Svojim odlaskom, legenda jugoslovenske kinematografije ostavila je veliku prazninu, kako u svojoj porodici, tako i kod gledalaca i poštovalaca njegovog rada...

Video: Andrija Kuzmanović o svom dedi iz Senki, Marku Nikoliću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA