• 14

Ove žive legende Holivuda slave pravoslavni Božić

Oni potiču iz pravoslavnih porodica, ili su prešli u pravoslavlje zbog partnera...

  • 14

Predstavljamo vam filmske umetnike Holivuda koji slave pravoslavni Božić. Oni potiču iz pravoslavnih porodica, ili su prešli u pravoslavlje zbog partnera.

Dženifer Aniston

Zvezda TV serije "Prijatelji" je religijsko vaspitanje preuzela od svog oca Janisa Anastakisa, pravoslavca sa Krita. Dženifer često ide u crkvu u kojoj neretko ostavlja prilog. Sećate se kada u seriji "Prijatelji" Džoi, koji je trebalo da bude matičar, kasno na venčanje Monike i Čendlera, pa Rejčel pokuša da "unajmi" pravoslavnog sveštenika? Prethodno venčanje koje je sveštenik izvršio bilo je između mladenaca Papasifakis i Anastasakis, štoje zapravo prezime Rejčelinog oca.

Grčka pravoslavna crkva prihvatila je jop 1924. godine novi ili gregorijanski kalendar, zbog čega Dženifer, iako slavi pravoslavni Božić, slavi ga 25. decembra.

Džejms Beluši

Ovaj komičar je rođen u Čikagu i pripadnik je Albanske pravoslavne crkve. Ranije je redovno posećivao Srpsku pravoslavnu crkvu, ali je krajem devedesetih pružio podršku nezavisnosti Kosova.

Džejms Beluši

Džejms Beluši / Foto: Wikipedia/Group De Besanez

Tom Henks

Rođen je u katoličkoj porodici, ali se te vere odrekao. Kršten je u pravoslavnoj crkvi zbog svoje supruge, glumice Rite Vilson, koja ima bugarsko-grčko poreklo. Njih dvoje redovno posećuju crkvu u Los Anđelesu, za koju Henks kaže da mu se mnogo dopada, jer ga tamo vernici ne spopadaju i on može da se posveti mislima.

Tom Hanks, Rita Wilson, Tom Henks, Rita Vilson

Tom Henks i Rita Vilson / Foto: Profimedia/Mega Agency

Svoje uloge u filmovima "Da Vinčijev kod" i "Anđeli i demoni", koji promovišu teološku jeres i istorijski revizionizam, te nemaju veze sa pravoslavljem, Henks je objašnjavao time da te priče nemaju realnu osnovu i da one samo služe kao još jedan "povod da se razmišlja o velikim stvarima". Upitan da li je njegova žena Rita imala sumnje povodom toga da on glumi u filmu koji je osuđen od strane Grčke pravoslavne crkve, Henks je odgovorio negativno.

- Naravno da ne. Moja vera i vera moje žene sugeriše da su nama oduzeti naši gresi, a ne naši mozgovi.

Mila Jovović

Milica Bogdanovna Jovović je rođena u Kijevu, od majke Galine Loginove, nekadašnje ruske glumice, i Bogdana Jovovića, srpskog doktora. Mila je i svoju ćerku krstila u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Los Anđelesu.

Tina Fej

Pripadnica je Grčke pravoslavne crkve. Njena majka, Zenobija Ksenakes, rođena je u Pireju, u Grčkoj.

Tina Fej

Tina Fej / Foto: AP/Tanjug

Džonatan Džekson

Glumac koji je pet put puta dobio nagradu Emi, a najpoznatiji je po ulozi Lakija Spensera u seriji "Opšta bolnica" ("General hospital") prešao je u pravoslavlje 2012. godine, dok je pre toga bio protestant. Kada je primio jednu od Emi nagrada zahvalio se i monasima na Svetoj gori koji se neprestano mole za spas sveta.

- Toliko toga me je privuklo pravoslavlju. Počelo je sa čitanjem o hrišćanskoj istoriji. Tada sam razumeo da je, sve do Hrista i apostola, pravoslavna vera ostala ista tokom celih 2000 godina, što me je impresioniralo, ali i dotaklo moje srce. Takođe molitve, liturgija, himne, životi svetaca, sve te stvari stvari su mi bile prelepe. Shvatio sam da nema drugog mesta na kome želim da budem. Pre toga sam bio protestant. Cela moja porodica, hvala Bogu, krstila se 2012. godine - rekao je on jednom prilikom.

Video: Kevina Spejsija u Novakovom restoranu dočekao najmlađi Đoković

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima