• 1

Dodeljen Zlatni globus: Ovo su najbolji filmovi i serije iz 2019. godine. Mislite li i vi tako?

Prethodnica Oskara odigrala se sinoć

  • 1

Zlatni globus, nagrada koju dodeljuju strani novinari akreditovani u Holivudu za filmska i serijska ostvarenja, dodeljena je sinoć  77. put na Beverli Hilsu.

Nagradu za najbolji film odneo je "1917", ostavivši tako "Irca", "Priču o braku", "Džokera" i "Dvojicu papa" iza sebe. U pitanju je epska ratna drama koja se delom temelji na priči koju je reditelj i koscenarista Sem Mendiz čuo od  svog dede. Priča govori o dvojici mladih britanskih vojnika u jeku Prvog svetskog rata tokom proleća 1917. godine koji su dobili misiju da isporuče poruku koja će upozoriti na zasedu tokom jedne od sukoba ubrzo nakon povlačenja Nemaca na liniju Hindenburg tokom operacije Alberih.

Sem Mendiz je takođe odneo nagradu za najboljeg reditelja.

Za najbolju komediju ili mjuzikl nominovani su "Bilo jednom u Holivudu", "Roketman", "Dolemajt je moje ime" "Džodžo rebit" i "Nož u leđa", a pobedio je najnoviji film Kventina Tarantina "Bilo jednom u Holivudu", u kome glavne uloge tumače Bred Pit i Leonardo Dikaprio.

Zlatni globus, GOledne Globe 2020

Ekipa filma "Bilo jednom u Holivudu" Foto: Tanjug/Invision/AP

Za najbolju glimicu u filmu proglašena je Rene Zelveger za interpretaciju čuvene Džudi Garland u biografskom filmu "Džudi". Bez Zlatnog globusa ostale su Skarlet Johanson ("Priča o braku"), Sorša Ronan ("Male žene"), Šarliz Teron ("One su bombe") i Sintija Erivo ("Harijet").

Zlatni globus, Golden Globe 2020

Zlatni globus odnela je Rene Zelveger Foto: Tanjug/Invision/AP

Očekivano, najbolji filmski glumac prošle godine bio je Hoakin Finiks kao Džoker u istoimenom filmu. Pored njega, za ovu nagradu nominovani su bili i Kristijan Bejl ("Ford protiv Ferarija"), Antonio Banderas ("Bol i slava"), Adam Drajver ("Priča o braku") i Džonatan Prajs ("Dvojica papa").

Zlatni globus, Golden Globe 2020

Hoakin Finiks kao Džoker Foto: Tanjug/Invision/AP

Za najbolju glimicu u komediji ili mjuziklu nagradu je odnela glumica i reperka Akvafina za ulogu u filmu "Zbogom". Ona je rekla da nikada nije bila na dodeli Zlatnog globusa dok nije nominovana za ovu nagradu. To su ove godine bile i Ana de Armas ("Nož u leđa"), Kejt Blašet ("Gde si, Bernadet"), Bini Feldstin i Ema Tompson.

Zlatni globus, GOledne Globe 2020

Akvafina dobila je Zlatni globus za ulogu u filmu "Zbogom". Foto: Tanjug/Invision/AP

Teron Egerton, koji je u fimu "Roketmen" tumačio Eltona Džona, dobio je Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca u komediji ili mjuziklu. Nagradi su se nadali i Edi Marfi ( "Dolemajt je moje ime"), Danijel Krejg ("Nož u leđa"), mlađani Roman Grifin Dejvis ("Džodžo rebit") i Leonardo Dikaprio ("Bilo jednom u Holivudu").

Za najbolju sporednu glumicu u filmu nagradu je donela Lora Dern za "Priču o braku", dok je isto priznanje u muškoj kategoriji dobio Bred Pit za "Bilo jednom u Holivudu".

Zlatni globus, GOledne Globe 2020

Lora Dern dobila je Zlatni globus za najbolju sporednu žensku ulogu Foto: Tanjug/Invision/AP

Kventin Tarantino proglešen je za najboljeg scenaristu, a Sem Mendiz, kao što smo već rekli, za najboljeg reditelja.

Iako su se mnogi kladili na "Zaleđeno kraljevstvo 2", najbolji animirani film, po oceni novinara, u 2019. godini je "Gospodin Link: U potrazi za skrivenim gradom", dok je najvolji film na jeziku koji nije engleski "Parazit" iz Južne Koreje.

Najbolju muziku je imao "Džoker", za šta je nagradu dobila Hildur Gudnadotir, dok je najbolja pesma bila deo filma "Roketmen" - u pitanju je "I'm Gonna Love Me Again" koju izvode Elton Džon i Berni Topin.

Zlatni globus, Golden Globe 2020

Elton Džon i Berni Topin Foto: Tanjug/Invision/AP

Nagrade za serije

Za najbolju drama seriju proglašeni su "Naslednici" TV mreže HBO, dok je najbolju komediju/mjuzikl proglašena BBC serija "Flibeg", koja je pre nekoliko meseci "počistila" i dodele Emija.  Za najbolju kratku seriju Zlatni globus dobio je "Černoblji", još jedno HBO ostvarenje.

Zlatni globus, Golden Globe 2020

Brajan Koks dobio je nagradu za najboljeg glumca u seriji "Naslednici", koja je takođe proglađena najboljom dramom Foto: Tanjug/Invision/AP

Mišel VIlijams dobila je Zlatni globus za najbolju glumicu u kratkoj seriji "Fos/Verdon", dok je u istoj kategoriji dominirao Rasel Krou za svoju ulogu u "Najjačem glasu".

Britanska glumica Olivija Kolman proglašena je najboljom glumicom za kategoriju drame za interpetaciju kraljice Elizabete Druge u "Kruni", dok je Brajan Koks doneo još jedno priznanje za "Naslednike".

Zlatni globus, GOledne Globe 2020

Fibi Voler Bridž Foto: Tanjug/Invision/AP

Fibi Voler Bridž ponovo je nagrađena za svoj rad na seriji "Flibeg" kao najbolja glimica u komediji, dok je Remi Josef, po oceni novinara, najbolji komičar iz prethodne godine.

Za najbolju sporednu glumicu nagradu u kratkoj seriji nagradu je dobila Patriša Arket za "Čin", dok je Stelan Skarsgard kući odneo Zlatni globus za svoju glumu u seriji "Černobilj".

Počasne nagrade dobili su ove godine Tom Henks, kome je dodeljena Sesil B. Demil nagrada, kao i Elen Dedženeris kojoj je uručena Kerol Burnet nagrada.

Najveći gubitnik - Netflix

Striming servis Netflix počeo je u velikom stilu - sa čak 34 nominacije kako na filmu, tako i u serijama. Njegovi najveći aduti bili su "Priča o braku" i "Irac", a na malim ekranima "Neverovatno" i "Kruna". Kako su ovo sve jaki sadržaji, očekivalo se da Netflix niže pobedu za pobedu.

Umesto toga, osvojio je svega nekoliko nagrada, od kojih su mu najjače donele Lora Dern i Olivija Kolman.

Zlatni globus, Golden Globe 2020

Olivija Kolman Foto: Tanjug/Invision/AP

No većinu velikih nagrada odneli su neki drugi. Problem je možda bio taj što se u mnogim kategorijama Netflix takmičio protiv samog sebe, ponekad čak i za iste filmove. Primera radi, i Al Paćino i Džo Peši bili su nominovanai za najbolju sporednu ulogu, a nagradu je odneo Bred Pit, piše Vox.

Zlatni globus, Golden Globe 2020

Mišel VIlijams dobila je Zlatni globus za najbolju glumicu u kratkoj seriji "Fos/Verdon" Foto: Tanjug/Invision/AP

Zlatni globus, Golden Globe 2020

Patriša Arket nagrađena je za "Čin", Foto: Tanjug/Invision/AP

Zlatni globus, Golden Globe 2020

Tom Henks je dobio počasnu nagradu Foto: Tanjug/Invision/AP

Zlatni globus, Golden Globe 2020

Stelan Skarsgard je nagrađen za svoju glumu u seriji "Černobilj" Foto: Tanjug/Invision/AP

Zlatni globus, GOledne Globe 2020

Remi Jusuf Foto: Tanjug/Invision/AP

Zlatni globus, GOledne Globe 2020

Patriša Arket i Kventin Tarantino, Zlatni globus 2020 Foto: Tanjug/Invision/AP

Video: Da li su Oskari uvek bili fer?

(D.D.S.)

Komentari

  • Voodoo Popeye

    Cela nacija navija za mene, ja sam otmičar američke žene!;)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima