≫ 

Proveli smo zadnji avgust sa Batinom ženom, u čuvenom autobusu i kafani. Kao da mi je rekao: Sedi tu

Olga Stojković preminula je 10. januara

  • 0
Olga Stojković Foto: Telegraf

Istog dana kada je preminula legendarna glumica Neda Arnerić, 10. januara, preminula je i supruga Danila Bate Stojkovića, Olga Stojković. Ceo svoj radni vek provela je u Ateljeu 212.

Ekipa Telegrafa boravila je letos u Vrnjačkoj Banji u okviru manifestacije "Dani Danila Bate Stojkovića", pa smo imali priliku da se posle 39 godina provozamo u replici autobusa čuvenog auto-prevoznika "Krstić i sin". Društvo nam je tada pravila Olga Stojković, supruga Danila Bate Stojkovića koja je sedela upravo na mestu gde je sedeo i njen suprug Bata tokom snimanja filma (do dobro poznatog dela, pre nego što je pukla guma). Zajedno su proveli 35 godina, a venčali su se u tajnosti.

- Sasvim slučajno sam sela, verujte mi. Vi ste me opomenuli, i to je bilo onako pravo... Kao da me je prozvao i rekao: "Sedi tu" - rekla nam je tada Olga.

S njom smo imali priliku i da posedimo u kafani "Cicino sokače" u Vrnjačkoj Banji gde smo evocirali uspomene na čuvenog glumca. Kako se ponašao kada naruči pesmu, zašto je gnjavio kuvare...

Danilo Bata Stojkovic Printskrin: Youtube

- Da li se sećaš kako je gnjavio muzičare kad nisu znali da otpevaju pesmu koju naruči? Umeo je tako dobro da peva i rekao bi im: “Ne, to se ne svira tako, ti ne umeš dobro da sviraš. Ti tamo moraš da staneš, iza svih.” Onda, ako zaista ne znaju pesmu, Bata bi im otpevao i tražio pare – pričala je glasno, uz smeh, sklanjajući sedu kosu s lica, Olga Stojković.

U smehu joj je pridružila i Cica Simić, vlasnica kafane u koju je Bata, za života, najčešće svraćao, kad god bi došao u Vrnjačku Banju.

Kakav je boem bio

- Kako da se ne sećam! Gnjavio je i kuvare kad ne bi spremili hranu po njegovom ukusu, ili se slučajno na meniju ne bi našla ona starinska jela koja je voleo. Šardeni, dimljena svinjska crevca, pasulj, svadbarski kupus i naravno njegove omiljene juneće repove u saftu. Bože kakav je on boem bio! - odmahivala je setno glavom Cica.

Zaljubljenici u Vrnjačku Banju, Bata i Olga, dolazili su u ovo mirno mesto svake godine, bez izuzetka, a ponekad i više puta, “kad bi Batu uhvatio neizdrž”. Naš poznati glumac voleo je kafanu, pa ga je tako, jedne večeri, put naneo upravo u “Cicino sokače”.

I sama svraća kod Cice

- Ja sam stalno govorila da je njemu kafana druga prirodna sredina. Prva prirodna sredina mu je pozornica, druga kafana, a kuća na trećem mestu. Mnoge večeri smo proveli ovde, a Cica nam je postala jedna od najbližih prijateljica. Sad je skoro 30 godina kako smo dolazili u Banju, Bata i ja. Bez obzira što je on kao dete sa majkom svraćao ovde, a i posle kad je bio u školi, jer mu je brat na Goču podigao školu, pa je malo po kazni dolazio tu da se priprema za matematiku, to mu je bio najveći problem. Ta ljubav prema ovom mestu kod njega datira od mladih dana. Tako svake godine u avgustu budemo ovde po nedelju dana. Posle njegove smrti ja sam nastavila i dalje da dolazim i uvek svratim kod Cice da se prisetimo dobrih starih dana – kaže Olga.

Bata Stojković Autobus iz čuvenog filma "Ko to tamo peva", FOTO: Telegraf.rs

Šalio se na tuđ, ali i na svoj račun i uvek je ostavljao dobre napojnice. Zbog njega su u “Cicinom sokačetu” stalni gosti postali i drugi velikani srpske glumačke scene.

Mnogo držao do prijatelja

- Bata je imao jednu osobinu da je mnogo, mnogo davao u prijatelje svoje. Znači davao bi sebe celog, bez obzira da li smo mi ljudi sa neke scene, poznate ličnosti, ili obični ljudi, kao što sam ja obična. Taj Bata je meni i mojoj porodici dosta privatno pomagao u životu i dok je trajao rat nudio je razne pomoći. Imala sam veliku čast da osim Bate, najveće ljudine i lafa, upoznam i ugostim Gagu Nikolića, Petra Kralja, Marka Nikolića, Mandu, Miru Banjac, Ljiljanu Dragutinović i mnoga druga imena. Svi oni su obeležili moj život i u njega uneli neizrecivu radost. Mnogi više, nažalost nisu s nama, ali su iza sebe ostavili reči i dela vredne svakog divljenja. To su bili i ostali najveći boemi koji su hodali zemljom Srbijom – sigurna je bila Cica.

A kad se trodnevno slavlje završi, Cica kači novu fotografiju na svoj “zid slavnih”. Sa njega se smeše mnoga poznata lica, koja su se gostila u njenoj kafani. A među fotografijama - Bata Stojković, naslikan u svom elementu, sa šeretskim osmehom.

Video: Posle 39 godina provozali smo se autobusom Krstić i sin

Video: Posetili smo pravu Kafanu kod besmrtnih i sreli duh Bate Stojkovića

(M. Pantić/ I. Nedić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA