≫ 

Reditelj filma "Moj jutarnji smeh" o jednoj od poslednjih uloga Nebojše Glogovca: "Bio nam je san"

"Ideja da glumi u našem filmu nam je delovala kao nemoguća. Međutim, njemu se svideo scenario, što je već bila pobeda za mene"

  • 0

Zbog velikog interesovanja publike još tri dodatne projekcije filma  "Moj jutarnji smeh" održane su u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a ona sinoć bila je posvećena glumcu Nebojši Glogovcu, koji je preminuo pre tačno dve godine.

U ovom filmu Glogovac je odigrao jednu od svojih poslednjih uloga, a publika je sinoć mogla da vidi deo snimljenog materijala koji se nije našao u finalnoj verziji filma, a u kome se vidi njegov ogromni talenat. 

Reditelj i scenarista filma Marko Đorđević rekao je za Telegraf.rs kako je za ekipu filma, koja je radila sa vrlo skromnim budžetom, Glogovac bio ostvareni san.

Nebojša Glogovac, Moj jutarnji smeh Nebojša Glogovac u filmu "Moj jutarnji smeh" Printskrin: Youtube/Moj jutarnji smeh

- Slučajno sam došao na ideju da pozovem Glogovca da sarađuje sa nama. Pored Jasne Đuričić, kojoj sam takođe ponudio ulogu, u filmu uglavnom glume moji prijatelji. Nebojša nam je bio san. Ideja da glumi u našem filmu nam je delovala kao nemoguća. Međutim, njemu se svideo scenario, što je već bila pobeda za mene - rekao je on.

Scena u kojoj Glogovac igra bila je, kaže, vrlo kompleksna.

- U pitanju je razgovor između njega i glavnog glumca Filipa Đurića, koji traje oko 20 minuta. Snimali smo dva dana u jednom selu blizu Kragujevca. Bilo mi je mnogo teško da napišem tu scenu, jer nisam smeo da mu dam da pročita nešto čime nisam bio zadovoljan. Ipak pamtim da je snimiti je bilo vrlo lako - dodaje.

Glogovac u filmu igra vidovnjaka, ali ne običnog.

Moj jutarnji smeh Filip Đurić u filmu "Moj jutarnji smeh" Printskrin: Youtube/Moj jutarnji smeh

- Nema tu stvari koje smo najčešće viđali kod nas, nekakvih kugli i proricanja, sve više liči odlasku kod psihologa. Scena je inspirisana nečim što se meni dogodilo, mada nije bilo baš sasvim tako. Išao samo kod vidovnjaka radi istraživanja za prethodni film koji smo bacili, jer nam se nije svideo, ali razgovor sa njim je protekao baš neočekivano - kaže scenarista i reditelj ovog filma.

Kako kaže, dok je stvarao ovaj film, nije mnogo mislio o tome šta bi cela ta priča mogla sve da znači.

- Tražili smo neke scene koje su nam se činile autentičnim i kojesu uglavnom uzimane iz života ljudi oko nas. Mislim da se u najboljem slučaju iz svih tih sitnih životnih sudbina plete neka poenta filma. Po mom mišljenju, "Moj jutarnji smeh" slika više ovo naše društvo danas, ali možda i globalno. Trudili smo se da intuitivno pravimo film. Pobeda bi bila da inuitivno preraste u nešto smisleno - objasnio je Đorđević.

Film "Moj jutarnji smeh" prikazuje priču o zakasnelom odrastanju 30-godišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala "pod staklenim zvonom" i čiji su roditelji  pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

"Moj jutarnji smeh" dobio je prošle godine glavnu nagradu Festivala autorskog filma, "Aleksandar Saša Petrović", za najbolji film glavnog takmičarskog programa. Svoju novosadsku premijeru imaće 12. februara.

Da li ste gledali ovaj film? Kakvi su vaši utisci? Javite nam u komentarima.

Video: Održano veče Sećanja na Nebojšu Glogovca u JDP-u, a kada su oni izašli na scenu svima su krenule suze

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA