≫ 

Od ozbiljnog glumca do cara komedije: Sećanje na Leslija Nilsena, Frenka Drebina iz "Golog pištolja"

Na današnji dan rodio se jedan od najvećih svetskih komičara ikada

  • 2
Lesli Nilsen Printskrin: Youtube/Mind Landfill

Komedija važi za jedan od najpopularnijih filmskih žanrova, a jedan od najboljih komičara ikada bio je svakako Lesli Nilsen, koji je rođen na današnji dan, 11. februara 1926. godine. Slavni glumac rođen je u mestu Ređina, u Kanadi. Njegov otac Ingvard je bio Danac i Kanađanin, a majka Mejbel Velšanka.

Nakon srednje škole, Lesli pridružio Kanadskom vazduhoplovstvu, gde je godinu dana bio deo tamošnje protiv vazdušnje odbrane. Budući da je bio mlad, nisu mu dozvolili da bude deo kanadskih oružanih snaga koja se borila u Drugom svetskom ratu.

Nakon epizode u vojsci, Nilsen je postao di-džej i radio je jedno vreme na radio stanici u kanadskog gradu Kalgariju. Budući da je bio jako talentovan, bio je angažovan da pripoveda u dokumentarica, a davao je glas u reklamama. Prema njegovom priznanju, nije mnogo zarađivao, oko 75 dolara po emisiji, što dođe danas oko 800 dolara.

Lesli se nakon toga okrenuo glumi. Svoju glumačku karijeru započeo je pedesetih godina prošlog veka. U tom periodu, kao i 60-ih i 70-ih glumio je u ozbiljnim filmovima, a možda najpopularniji njegov iz tog toba bio je naučno-fantastični film "Zabranjena planeta" iz 1965. godine, u kojem je glumi zapovednika Džona Adamsa.

Lesli Nilsen, En Frensis Lesli Nilsen i En Frensis u filmu "Zabranjena planeta Foto: Wikipedia

Pogledajte i trejler za film "Zabranjena planeta":

Svoj pun potencijal, mnogi bi rekli, Lesli Nilsen je ostvario kada je počeo da snima komedije. Jedan od njegovih popularnijih filmova jeste "Ima li pilota u avionu?", u kojem je glumio doktora Rumeka.

Podsetimo se kako je Lesli briljirao u ovom ostvarenju reditelja Džima Ejbramsa, Dejvida Zukera i Džerija Zukera:

Leslijeva možda i najlegendarnija uloga bila je uloga detektiva Frenka Drebina u triologiji "Goli pištolj", koja je proistekla iz serije "Police Squad!", u kojem je Nilsen takođe igrao isti lik. Na ovaj način kanadski glumac i definitivno stekao svetsku slavu, a ljudi su ga obožavali.

Nakon "Golog pištolja", Lesli Nilsen je nastavio da snima komedije, a neke od najpopularnijih su "Dracula: Dead and Loving It", "Spy Hard", "Mr. Magoo", "Scary Movie 3 i 4" i mnoge druge. Slavni glumac igrao je tokom svoje karijere u više od 100 filmova i 1.500 televizijskih epizoda, a glumio je više od 220 likova. 1998. godine dobio je zvezdu na holivudskoj stazi slavnih, a 2001. godine zvezdu na kanadskoj stazi slavnih.

Ženio se 4 puta, a iz drugog braka sa Alisande Ulman dobio je dve ćerke, Moru i Teu Nilsen. Lesli Nilsen je često igrao golf i voleo je da se šali sa ljudima. Tokom celog života imao je problema sa sluhom i nosio je slušni aparat.

Preminuo je 28. novembra 2010. godine od pneumonije. Sahranjen je Fort Loderdejlu, a na njegovom grobnom mestu stoji epitaf na kojem piše "Let er rip", što u slobodnom prevodu znači raditi brzo stvari bez previše razmišljanja.

Povodom dana rođenja Leslija Nilsena, podsetimo se njegovih legendarnih uloga.

Video: Andrija Milošević pokazao kako se jedu kiflice u Srbiji!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA