≫ 

"Pepeljuga" slavi 70. rođendan: Crtani film koji je spasio Volta Diznija propasti

"Pepeljuga" je bio Diznijev 12. crtani film, koji ga je uveo u "zlatno doba"

  • 0
pepeljuga Printskrin: Youtube/ Walt Disney Productions

"Pepeljuga", jedini crtani film na svetu u kome neko gubi staklenu cipelicu, a bundeva se pretvara u kočiju, "rođen je" na ovaj dan, pre tačno 70. godina. Diznijev klasik imao je svoju premijeru u 15. februara 1950. godine u Bostonu, a godinama koje su dolazile milioni devojčica širom sveta zaljubile su se u njega.

Animirana fantazija nastala je na bajci Šarla Peroa, iako mnogi narodi na svetu (uključujući i Srbe) imaju neku verziju priče o Pepeljugi i smatra se da je njena priča stara oko 2.000 godina.

"Pepeljuga" je bio Diznijev 12. crtani film, koji je izmenio sam koncept klasike i uveo Dizni u "zlatno doba". Dvorac u koji Pepeljuga odlazi na bal (inspirisan Nojšvanštajn dvorcem u Bavarskoj) postao je simbol Diznijevog magičnog sveta.

Bez obzira što je u pitanju crtać, dve žene su u njemu zapravo igrale Pepeljugu. Jedna je bila Ajlin Vuds, koja joj je dala glas i pevala čuvene pesme  "Bibbidi-Bobbidi-Boo", "A Dream Is a Wish Your Heart Makes" i "So This is Love", dok je druga je bila Helen Stenli. Stenli je imala zadatak da odigra celu jednu scenu, kako bi animatori što vernije predstavili kretanje crtanih junaka. U tom se poslu naročito proslavila te ne samo što je bila Pepeljuga, već i Aurora u "Uspavanoj lepotici" i Anita u "101 dalmatincu".

Kada je objavljen, crtani film je istog trena doživeo planetarni uspeh, dobio tri nominacije za Oskara i bukvalno spasao Dizni od propasti. Početkom 1950-ih studio je bio u ogromnim dugovima, da bi se verovatno i zatvorio, da "Pepeljuga" nije zaradila preko 95 miliona dolara širom sveta.

Dizni je na njemu ponovo zaradio 1988. godine, kada je "Pepeljuga" postala dostupna na VHS-u.

Na nastavak ovog animiranog klasika čekalo se pune 52 godine. "Pepeljuga 2 - Snovi se ostvaruju" bila je namenjena samo za kućnu distribuciju, baš kao i treći nastavak "Pepeljuga 3 - Igra sudbine" iz 2007. godine, koji nudi alternativnu verziju orginala.

Dizni je 2015. godine objavio igranu verziju priče koju je režirao Kenet Brana 2015. godine, a u kojoj je Kejt Blanšet igrala zlu maćehu, Lili Džejms Pepeljugu, Ričard Mejden pricna, a Helena Bonam Karter dobru vilu. Film je imao ogroman uspeh kod kritičara u publike, a na blagajnama je zaradio preko 500 miliona dolara.

Nedavno je objavljeno da se snima nova igrana verzija ove bajke, koja će joj dati moderan prizvuk. Kamila Kobelju, glumica hispano porekla, igraće glavnu ulogu dok će njena dobra vila biti glumac Bili Porter.

Za proslavu rođendana - nove lutke

Kako bi obeležio 70. godišnjicu premijere, Dizni u Velikoj Britaniji će danas u prodaju pustiti posebne lutke za kolekcionare, koje će se prodavati u ograničenim količinama. Cene i jesu kolekcionarske - Pepeljuga u svojoj staroj haljini koštaće 90 funti (oko 12.730 dinara), dok će u venčanici, skupa sa princom, moći da se kupi za 350 funti (oko 50.000 dinara). Samo će 1.250 primeraka prve, a 300 primeraka druge lutke moći da se kupi u celoj Evropi.

 
 
 
View this post on Instagram
Bibbidi-Bobbidi-Boo! Our Cinderella and Cinderella and Prince Charming set Limited Edition Dolls will release on Saturday 15th February to mark the film’s 70th anniversary! 💙 Cinderella will retail for £90, and will be available online at shopDisney and in the following stores: Lakeside West Thurrock, Oxford Street London, St Enoch Glasgow, Metro Centre Tyne & Wear, Bullring Birmingham, Grand Arcade Cardiff, Manchester Arndale, Westfield White City, Liverpool, Bluewater, Grafton Street Dublin. The Cinderella and Prince Charming Wedding Set will retail for £350 and will be available online at shopDisney and at our Oxford Street Store. Dolls will be available Online from approx. 8am and in-store from store opening. Purchase limits will apply – 1 per person in store and 1 per person/2 per household online. A ticketing system may apply in stores. Edition sizes are as follows: Cinderella: 1250 available in Europe, Cinderella and Prince Charming set: 300 available in EuropeA post shared by Disney Store UK (@shopdisneyuk) on

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA