≫ 

Preminuo režiser "Banović Strahinje": Tužna vest stigla iz Zagreba

Vatroslav Mimica će ostati zapamćen i po filmovima "Seljačka buna", "Prometej s ostrva Viševice", međunarodno priznatog "Kaja, ubit ću te", "Ponedeljak ili utorak", "Događaj"...

  • 3
scena iz Filma Banović Strahinja, Vatroslava Mimice Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Doajen hrvatskog i jugoslovenskog filma, reditelj, scenarista i producent Vatroslav Mimica umro je u subotu u Zagrebu u 97. godini, izvestila je danas Hrvatska radio televizija.

Mimića će ostati zapamćen po filmovima "Banović Strahinja", "Seljačka buna", "Prometej s ostrva Viševice", međunarodno priznatog "Kaja, ubit ću te", "Ponedeljak ili utorak", "Događaj"...

Vatroslav Mimica rođen je 1923. u Omišu, studirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a bio je i učesnik antifašističkog pokreta u Drugom svetskom ratu.

Na filmu je od 1950, najpre kao direktor Jadran filma, čiji je jedan od osnivača. Debitovao je igranim filmom "U oluji" (1952), a nakon drugog igranog filma, komedije "Jubilej gospodina Ikla" (1955), posvetio se crtanomu filmu da bi se 1963. ponovo vratio igranim filmovima.

Jedan je od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma, Mimica je dobio niz domaćih i međunarodnih priznanja za svoj umetnički rad na području kinematografije, među kojima nagradu "Vladimir Nazor" za životno delo (1986), prenela je Hina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    16. februar 2020 | 12:54

    Veliki Franko Nero i Dragan Nikolic u ulogama Banovic Strahinje i Vlah Alije ,poštovanje velikom autoru ovog istorijskog spektakla..

  • Vojislav

    16. februar 2020 | 13:14

    Slava velikom patrioti i umetniku.

  • zoran

    16. februar 2020 | 19:48

    Šteta što nije naš..laka mu zemlja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA