Marlon Brando, Kirk Daglas i "FEST na bis" u martovskom programu Jugoslovenske kinoteke

Biće prikazani i novi film Terensa Malika "Ukradeni život", ali i stariji klasici kao što su "Bulevar sumraka", "Apartman", "Spartak", "Neki to vole vruće"...

  • 0
Apokalipsa danas Marlon Brando u filmu "Apokalipsa danas" / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Martovski program Jugoslovenske kinoteke obeležiće filmovi sa FEST-a, ali i retrospektiva Kirka Daglasa, kao i dokumentarna produkcija Đoke Bogdanovića iz 1913. i 1914 godine.

Listu filmova za ciklus "Moj izbor" sastavio je glumac Marko Grabež. Program "Šok koridor" predstavlja podžanr crni horor, a "Frankofonija" francuske filmove iz 60-ih godina. Kinoteka će u martu biti domaćin Beogradskog irskog festivala i Dana tunižanskog filma.

Od 1. do 8. marta na obe adrese Kinoteke u toku su projekcije filmova iz različitih programskih celina 48. FEST-a. Za 9. mart u Sali Makavejev najavljen je "Fest na bis", a i naredni dani u Uzun Mirkovoj ulici biće posvećeni festivalskim hitovima.

Od 10. do 15. marta u terminu od 18 sati biće prikazan "Greh" (2019) Andreja Končalovskog, rusko-italijanska koprodukcija o životu i delu čuvenog renesansnog vajara, slikara i arhitekte Mikelanđela Buonarotija.

Od 10. do 14. marta (u 20:30h) na repertoaru je "Apokalipsa danas: Finalna verzija" (2019) Frensisa Forda Kopole koji je uradio završni rez četiri decenije nakon premijere te nagrađivane drame i misterije o paklu rata u Vijetnamu.

Program "Bili Vajlder na bis" od 16. do 18. marta ponoviće pojedine hitove sa februarske revije Dani jevrejskog filma, posvećene tom izuzetnom američkom reditelju, među kojima su "Bulevar sumraka" (1950), "Apartman" (1960), "Neki to vole vruće" (1959).

Revija Dani tunižanskog filma biće održana od 19. do 21. marta. Program će biti objavljen naknadno.

Žil i Džim "Žil i Džim" / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Sledi program "Frankofonija" od 22. do 30 marta u terminu od 18h, koji započinje čuvenom pričom o ljubavnom trouglu "Žil i Džim" (1962) Fransoa Trifoa, sa Žanom Moro u glavnoj ulozi. Za ovu priliku odabrani su i "Samuraj" (1967) Žan-Pjera Melvila, sa Alenom Delonom i Natali Delon, "Prezir" (1963) Žan-Lika Godara sa Brižit Bardo, i druga ostvarenja francuskog novog talasa iz 60-ih godina prošlog veka.

U istom periodu, od 22. do 30. marta, u 20:30h biće prikazan se još jedan film sa FEST-a – "Ukradeni život" (2019) Terensa Malika, drama o Austrijancu koji odbija da se bori za naciste, te se u vrtlogu rata trudi da ostane dosledan svojim idealima, ali i da zaštiti porodicu.

U Muzeju kinoteke 9. i 10. marta u programu "Sećanje na…" biće prikazani filmovi nedavno preminulih umetnika – glumaca Elizabet Selers, Stefana Danailova i Roberta Konrada, kao i reditelja Ivana Pasera i Jorna Donera.

Ukradeni život "Ukradeni život" / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Tradicionalni programi "Nemi dan" i "Dokumentarni dan" objedinjeni su povodom 160 godina od rođenja jednog od prvih srpskih filmskih producenata Đoke Bogdanovića. U tri termina 11. marta (od 17, 19 i 21h) biće prikazani njegovi filmovi iz 1913. i 1914. godine – mnoge scene iz Drugog balkanskog rata, ali i "Velika pijaca u Beogradu" i drugi dragoceni dokumentarni zapisi.

U programu "Moj izbor", od 12. do 15. marta, svoje pojedine najdraže filmove predstavlja mladi glumac Marko Grabež, koji kaže da se kao gledalac najčešće prvo veže za atmosferu filma. Na njegovoj raznovrsnoj listi su "1 na 1" (2002) Mladena Matičevića, "Nosferatu – Fantom noći" (1979) Vernera Hercoga, "Četiri stotine udaraca" (1959) Fransoa Trifoa, "Sedam" (1995) Dejvida Finčera…

Od 16. do 22. marta Muzej kinoteke biće domaćin Beogradskog irskog festivala. Program će biti objavljen naknadno.

Djoka Bogdanovic Đoka Bogdanović / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Povodom smrti istaknutog hrvatskog i jugoslovenskog reditelja Vatroslava Mimice 23. i 24. marta biće prikazani njegovi igrani filmovi "Prometej s otoka Viševice" (1964), "Seljačka buna" (1975), "Banović Strahinja" (1981) i drugi, kao i sedam animiranih filmova.

Ciklus "Velikani svetskog filma" posvećen je slavnom glumcu iz zlatnog doba Holivuda Kirku Daglasu, koji je nedavno preminuo u 104. godini. Retrospektiva od 25. do 29. marta obuhvata 14 filmova. Uz istorijski spektakl "Spartak" (1960) i "Staze slave" (1957) Stenlija Kjubrika, tu su i "Šampion" (1949) Marka Robsona, "Žudnja za životom" (1956) Vinsenta Minelija i Džordža Kjukora, "Obračun kod OK Korala" (1957) Džona Stardžisa …

Kirk Daglas Kirk Daglas / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Program "Šok koridor" predstavlja… ovog meseca naslovljen je "Crni horor" i nudi filmove koji spadaju u bleksploatacijski horor podžanr. Tu su prvi crni horor "Blakula" (1972) Vilijama Krejna, o afričkom princu pretvorenom u vampira, kao i "Vrišti, Blakula, vrišti" (1973) Boba Keljana (oba sa Vilijamom Maršalom u glavnoj ulozi), zatim "Ljudi ispod stepeništa" (1991) Vesa Krejvena i drugi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA