≫ 

Džon Malkovič u Beogradu: Ne gledam filmove i mrzim kada na njima vidim sebe, čujem svoj glas

Malkovič će se večeras predstaviti publici performansom "Muzički kritičar"

  • 6
Džon Malkovič FEST Printskrin: Tanjug

Slavni holivudski glumac, producent i režiser, Džon Malkovič, počasni je gost 48. FEST-a, koji će večeras biti zatvoren njegovim muzičko-scenskim performansom “Muzički kritičar”.

Po dolasku Beograd on se obratio medijima na konferenciji za štampu i otkrio nešto više o performansu, ali i samom sebi.

Džon Malkovič FEST Džon Malkovič Printskrin: Tanjug

"Muzički kritičar" ima za cilj da prikaže lepotu muzike i kompozicija, ali i koliki (ni)je značaj kritike kada je reč o vrednosti muzičkog dela.

- Ova predstava je prvenstveno o muzici, prelepo delo o ljudima koji su stvarali u tom polju. Kad god nešto stavite pred javnost – muzičko delo, sliku, ples – biće kritikovano – to je posao kritičara - objašnjava Malkovič.

Džon Malković govorio je i o svojim počecima, kao i ulogama koje su obeležile njegovu karijeru, pa je izdvojio one koje su njemu najdraže.

- Najviše su me definisale pozorišne uloge, one su najviše uticale na moj razvoj kao glumca, primera radi "Staklena menažerija" Tenesi Vilijamsa. Uloge na filmu su potpuno drugačije od pozorišta. Snimite ih u toku jednog dana i to je to, ali pozorišnu ulogu možete da razvijate iz večeri u veče. Predstava postoji samo kada se mi okupimo da je odigramo, a film ima svoj život - rekao je on.

Džon Malkovič FEST Muzički kritičar Foto: Promo/FEST

Na pitanje da li je nekada sam sebi surov kritičar, na način na koji su kritičari beskompromisni u performansu koji će odigrati večeras, Mlakovič je rekao da kritika nužno ne mora da bude surova.

- Ne smatram kriku surovom, već pokušavam da budem iskren i objektivan prema ono što radim u najvećoj meri. Mnogi glumci ne vole da gledaju sebe, a ja sam među njima. Ne volim da slušam sam sebe – mrzim zvuk svog glasa, jednostavno postoji granica koju mogu da podnesem. Kritički sam orijentisan jer mislim da je na kraju najbitnije odraditi posao kako treba. I tu ne mislim na sebe, već na celokupan posao -  poverio se glumac, a potom je dodao kako ne poznaje ni srpsku, ni jugoslovensku kinematografiju, jer privatno ne gleda filmove.

To je potvrdio i Aleksej Igudesman, tvorac predstave “Muzički kritičar”, takođe gost 48. FEST-a.

- Džon je odličan u primanju kritika, a jedna oštra ocena, namenjena upravo njemu, deo je i ovog komada. Našao sam kritiku jedne njegove predstave koju je igrao pre mnogo godina u Istanbulu, a za koju je turski kričar rekao da je užasna. Kazao je kako Džonu Malkoviču treba zabraniti ulazak u Istanbul, kako je na aerodromu trebalo da odradi audiciju i da onda bude poslat nazad odakle je došao sa kutijom turskog ratluka. Ta kritika je u mojoj predstavi nazvana  “Malkovičeve muke”. Ono što je zanimljivo je da bismo uskoro trebalo da "Muzičkog kritičara" izvedemo u Istanbulu. Pronašli smo tog recezenta i pozvali d ga da, kada stignemo u Tursku, sa nama popije piće - razdragano je objasnio Aleksej Igudesman.

Na svečanom zatvaranju tokom poslednjeg dana FEST, Džonu Malkoviču biće uručeno priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

(Dunja D. Savanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    8. mart 2020 | 18:26

    Jos ga nazivate kraljem itd. Pa taj se ruga nasim zrtvama tj. mrzi Srbe A izgleda sto vise mrzis i ubijas koljes Srbe to te Srbi vise vole i oproste Losa nacija skroz

  • Gargantua

    8. mart 2020 | 18:14

    Sjajan glumac!Odlican!

  • Zorana

    8. mart 2020 | 21:24

    Koja glupost. Kao glavnog gosta festivala pozoves coveka koji kaze da ne voli da gleda filmove. Kao da vegana pozoves na burger. Ko koga vredja, oni sto su ga pozvali, ili on sto je dosao? Niko imun na pare nije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA