≫ 

Prvi film Sofije Kopole ostavlja gorak ukus u ustima: Govori o samoubistvu, a niko ne zna zašto

"Očigledno je, doktore, da nikad niste bili trinaestogodišnja devojčica..."

  • 0
The Virgin Suicides, Smrt nedužnih, film The Virgin Suicides / Foto: Profimedia

Entertainment Weekly je film "Smrt nedužnih" (The Virgin Suicides), debitantsko ostvarenje Sofije Kopole iz 1999. godine, proglasio jednim od najboljih srednjoškolskih filmova ikada.

"Smrt nedužnih" je zasnovan na istoimenoj popularnoj knjizi Džefrija Judžinidisa iz 1993, koja govori o pet sestara, tinejdžerki, čija je melanholična svakodnevica prikazana kroz školu i porodični život.

Smrt nedužnih Sesilija / Printskrin: YouTube/criterioncollection

Nerazdvojne sestre Lisbon su lepe, svetle kose i puti, i žive sa ocem i majkom u predgrađu Detroita. Predstavljaju fascinaciju svih dečaka u školi iz čije je perspektive priča i predstavljena.

Film počinje pokušajem samoubistva najmlađe, trinaestogodišnje Sesilije, ali ne otkriva povod. Vidimo je u bolnici kod zabrinutog doktora.

- Šta radiš ovde, dušo? Nisi dovoljno odrasla da bi znala koliko život zaista može biti loš.

- Očigledno je, doktore, da nikad niste bili trinaestogodišnja devojčica - odgovara mu Sesilija.

Smrt nedužnih Sestre Lisbon / Printskrin: YouTube/criterioncollection

Ovde film pruža taj provokativni momenat, jer se gledaoci pitaju šta se zapravo dešava iza "savršene" religiozne porodice. Roditelji sestre stavljaju pod strogi nadzor, što u međuvremenu prelazi u kućni pritvor. Izolovane, polako ih obuzima depresija...

Kroz odličnu muziku bendova Air, Heart, Styx, i pevača Toda Randgrena, "Smrt nedužnih" potpuno omamljuje setnom atmosferom i misterijom koja se odvija oko lepih sestara. Postajemo jedan od zaljubljenih momaka, njihovih školskih vršnjaka, koji stoje ispred njihove kuće, pitajući se šta se dešava sa njima.

Smrt nedužnih Printskrin: YouTube/criterioncollection

Film je premijerno prikazan na Kanskom filmskom festivalu, a potom i u bioskopima 1999. godine. Odmah je dobio odlične ocene, kako gledalaca, tako i kritičara. Hvaljena je režija, kao i izvedba glumaca. Ovo je stvorilo višegodišnju saradnju Sofije Kopole i Kirsten Danst, koja je potom glumila u više njenih filmova.

- Nisam želela da budem režiser dok nisam pročitala "Smrt nedužnih" Džefrija Judžinidisa. Bilo mi je jasno da se takav film mora napraviti. Odmah sam zamislila središnju priču, prožetu neverovatnom moći nedokučivog - izjavila je Kopola.

Smrt nedužnih Ketlin Tarner i Džejms Vuds / Printskrin: YouTube/criterioncollection

Sestre Lisbon, pored Danstove, glume i Ej Džej Kuk, Hana R. Hol, Lesli Hejman i Čelsi Svajn. Roditelji su Ketlin Tarner i Džejms Vuds. Njihovi drugovi u školi su Džoš Hartnet i Džonatan Taker, dok psihologa tumači Deni Devito.

Zašto se u filmu dešavaju tragične stvari, režiserka je ostavila gledaocima da sami procene...

(D.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA