Premijera Bonda je pomerena. Kako korona virus utiče na filmsku industriju?

Da li će korona pomoći striming servisima da konačno poraze bioskopske sale?

  • 0
Danijel Krejg Foto: Printskrin/Youtube/KinoCheck International

Premijera novog Džejmsa Bonda odložena je za novembar zbog korona virusa. Kako će sverastuća zdravstvena zabrinutost uticati na filmsku industriju?

Zašto je doneta ova odluka?

Producenti filma o Džejmsu Bondu u saoštenju za javnost nisu direkno potvrdili da je korona virus glavni razlog odlaganja. "MGM"  je istakao da su odluku doneli nakon pažljivog razmatranja i evaluacije trenutnog biskopskog tržišta.

Da li je to šifra za korona virus?

- Da, pogledajte šta se dešava u svetu. Ovo je trebalo da bude najveći blokbaster u sezoni, ali veći deo njegove zarade zavisi od uspešnosti tržišta van Amerike. To je ozbiljan svetski posao – objasnio je BBC dopisnik.

Filmski kritičar Siobhan Synott  rekao je za BBC da je ovo odlaganje definitivno pitanje ekonomije. Promocija je počela, glavna numera je objavljena u februaru, ali sada je sve na čekanju. Za razliku od nekih drugih studija, koji izbacuju hitove tokom cele godine, "MGM" se mnogo oslanja na najnoviji deo o Džejmsu Bondu i zavisi od njegovog finansijskog uspeha.

Situacija u filmskoj industriji se zahuhtava, vode se pregovori o tome koji filmovi treba da se odlože, kako bi industrija izbegla efekat korona virusa. Sledeće dve velike premijere zakazane za maj mesec su: Marvelova „Crna udovica“ i Univerzalov deveti deo „Paklenih ulica“. "Dizni" i "Univerzal", za sada, ne planiraju da odlože svoje premijere. Svi studiji i distributeri filmova motre situaciju iz sata u sat.

Veliki broj ostvarenja zakazan je za jun mesec, uključujući i dva ostvarenja "Vorner Brosa"; animirani film "Skubi Du" i "Čudesna žena 1984". Još jedna od poteškoća s kojom se industrija suočava je, to što studiji planski zakazuju premijere kako bi izbegli poklapanje sa konkurencijom. Ako je jedan film odložen, to stvara gužvu, pa su premijere blizu jedna druge. U Kini je otkazan veliki broj premijera, svih 70 hiljada bioskopa zatvoreno je od januara, a pored Kine svoje bioskope zatvorili su Japan, Južna Koreja i delovi Italije.

- U Kini postoji poseban problem kada je u pitanju nagomilavanje filmova. "Male žene", "1917" i "Džo Džo Rabit" još nisu prikazani u Kini, a postoji mali broj mesta koja su otvorena za mogućnost prikazivanja. Samim tim, nove premijere će samo da nastave da prave red za čekanje – smatra novinar Dedlajna, Antoni D’ Alesandro.

Premijere kojih filmova će se održati po planu?

Za filmove koji su već započeli promociju, koji su već poslati velikom broju bioskopa, jednostavno je kasno i previše skupo da se povuku. Nije sto posto sigurno da će premijere filmova van Kine biti manje posećene, jer analitičari još nisu sigurni koliko će javnost izbegavati odlazak u bioskop. U mnogim državama bioskopi normalno rade, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Ameriku.

- Mart mesec će biti pravi test i pokazaće da li virus utiče na bioskopske zarade. Diznijev film „Napred“ debitovao je početkom meseca, Paramauntov drugi deo filma „Tiho mesto“ zakazan je za 20. mart i Diznijev "Mulan" biće premijerno prikazan 27. marta – istakao je D’Alesandro.

Koliko su uznemireni fanovi Džejms Bond filmova?

Dosta njih je razočarano, što je razumnjivo. Predsednik kluba obožavatelja istakao je da su razočarani, ali da oni gledaju širu sliku. On smatra da je odlaganje učinilo da Bond postane najiščekivaniji film u godini. Prethodne dve premijere Bonda bile su u novembru, tako da je premijera ovog dela prebačena u dobro poznati termin.

Koliko korona virus može biti štetan za Holivud i bioskope?

- Može biti veoma štetan. Zbog virusa studiji su, u prva dva meseca u ovoj godini, izgubili dve milijarde dolara. Kina predstavlja ogromno tržište za američke filmske studije, a strahovi od proširenja korona virusa, prete da zatvore bioskope u Americi ili da obeshrabre javnost da idu na takva javna mesta.

- To što je Bond jedini film koji je odložen, srećna je vest za vlasnike bioskopa koji već neko vreme osećaju pritisak stiming servisa. Ako se svi nađemo u izolaciji, tek tada ćemo se naverovatnije potpuno okrenuti striming uslugama – istakla je novinarka Holivud reportera.

Filmovi o svetskim pandemijama sada su naročito popularni. Prema pisanjima Dedlajna, drama „Zaraza“ sa Gvinet Paltrov, Met Dejmonom i Džud Loom u glavnim ulogama, popeo se na drugo mesto po gledanosti "Vorner Brosovog" kataloga, trenutno je jedino Hari Poter franšiza gledanija.

K.B.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA