≫ 

Novi film Pavla Vučkovića zapao za oko organizatorima Kanskog festivala

Reč je o platformi koja svake godine u Kanu ugošćava reditelje iz čitavog sveta, čiji se filmski projekti smatraju posebno zanimljivim i potencijalno značajnim

  • 1
Pavle Vučković Printskrin: Youtube/Sarajevo Film Festival

Projekat novog filma scenariste i reditelja Pavla Vučkovića, "Mraz" (Frost), izborio je mesto među 16 odabranih projekata koji će činiti ponudu ovogodišnjeg, šesnaestog izdanja "Ateljea", platforme koju je još 2005. pokrenuo program Sinefondejšen (Sinefondation).

"Atelje" će se, kao i ranijih godina, odvijati u sklopu Kanskog filmskog festivala, čiji je integralan deo, a konkretno ove godine - od 14. do 21. maja.

Reč je o platformi koja svake godine u Kanu ugošćava reditelje iz čitavog sveta, čiji se filmski projekti smatraju posebno zanimljivim i potencijalno značajnim.

Oni će, zajedno sa svojim producentima, u Kanu biti u prilici da se susretnu s potencijalnim partnerima, što je nužan korak na putu zaokruživanja projekta i samog početka snimanja.

"Atelje" svojim učesnicima obezbeđuje pristup međunarodnim koprodukcijama, i na taj način ubrzava završetak filma.

Platforma je pokrenuta 2005. godine, a osmišljena je sa ciljem da se stimuliše kreativno filmsko stvaralaštvo i da se ohrabre nove generacije filmskih autora.

Ovaj projekat je na koprodukcionom marketu Transilvania Pitć Stop, održanom u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Transilvaniji, u Rumuniji, osvojio nagradu "Eurimaža" (Eurimagesa) za razvoj koprodukcije u iznosu od 20.000 evra, a lane je učestvovao i na koprodukcionom marketu Cinelink Industry Days Sarajevskog filmskog festivala.

U maju prošle godine projekat filma "Mraz" je podržan na konkursu Filmskog centra za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Široj publici Pavle Vučković je ponajpre poznat kao reditelj (i jedan od scenarista) celovečernjeg igranog filma "Panama" (2015), premijerno prikazanog na specijalnoj projekciji u okviru zvaničnog programa Filmskog festivala u Kanu te godine, a upravo u Kanu je 2003. godine poneo prestižnu nagradu Cinefondation za i kasnije izrazito uspešan kratki igrani film "Beži, zeko, beži".

Run Rabbit, Run - short film from Pavle Vučković on Vimeo.

Vučković je i dobitnik treće nagrada Cinefondation za kratki film "Minus" (2007), takođe na Kanskom filmskom festivalu.

Projekat filma "Mraz" podržao je i program MEDIA Kreativna Evropa Evropske unije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA