≫ 

Holivud gubi 20 milijardi dolara zbog korona virusa: A moglo bi da bude još gore

Zatvoreni bioskopi i odložene premijere uvukle su filmsku industriju u najveći finansijski ambis do sada

  • 2
nema vremena za umiranje, džejms bond "Nema vremena za umiranje" ipak stiže u novembru Foto: Promo

Krajem januara verovalo se da će epidemija korona virusa u Kini "očerupati" svetsku kinematografiju za milijardu dolara, dok su pre dve nedelje stručnjaci iz Holivuda procenili da bi bolest filmadžijama iz džepa ipak mogla da izbije i do pet milijardi zelenih novčanica. Obe cifre danas deluju smešno sa poslednjim izveštajima koje prenosi "The Hollywood Reporter" - 20 milijardi dolara gubitka za filmsku industriju.

Oko 70.000 bioskopa zatvoreno je u Kini, Italija i Španija su u blokadi, a ostatak Evrope kao i SAD polako uvode mere prevencije. Nakon što je američki predsednik Donald Tramp objavio zabranu putovanje u Evropu i iz nje, Dizni je povukao "Mulan" i još neke svoje projekte koji je trebalo da ovog meseca započnu svoj bioskopski život na starom kontinentu.

Ekipa filma "Mulan" već je bila u Londonu kada je stigla vest o otkazanim premijerama i konferencijama za štampu. S obzirom da je ovaj film, u koga je Dizni polagao velika očekivanja, ali i budžet, odložen i u Kini, i u Evropi, kompanija je izgubila milione u reklamama - uključujući i onu za Super Bol.

Uz to, Dizni je na pauzu stavio produkciju igranog filma "Mala sirena", kao i Marvelov  "Šang-Či i Legenden 10 prstenova". A kada Dizni bilo koji od ovih blokbastera stavi na čekanje, svakog dana gubi između 300.000 i 350.000 dolara! Po filmu! U prevodu to znači da Dizni ostaje bez dva milona dolara nedeljno zbog odlaganja projekata.

Milijarde se tim tempom lako nagomilavaju.

Film "Tiho mesto 2" ("A Quiet Place 2") odložen je samo osam dana pre svoje premijere, a procenjuje se da se Paramount tako oprostio od oko 30 miliona dolara.

Još je gore prošao MGM - kada je prikazivanje novog filma o Džejmsu Bondu, "Nema vremena za umiranje" ("No Time to Die") pomereno za novembar, ostali su bez 50 miliona dolara.

Premijera 9. dela filma "Paklene ulice" ("Fast and Furious") odložena je za skoro godinu dana, tako da će se on umesto ovog maja gledati narednog aprila, dok su je snimanje obustavljeno za bioskopske zicere poput "Betmena" Mata Rivsa ili "Nemoguće misije 7" sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi.

Netflix nije hteo da rizikuje, pa je prekinuo snimanje svih svojih serija i filmova koji zahtevaju rad na terenu i u SAD-u, i u Kanadi do daljnjeg.

Ukoliko se epidemija COVID-19 virusa nastavi i tokom aprila, a smiri se tek krajem maja, procene su da će Holivud izgubiti oko 10 milijardi dolara, a bioskopi širom sveta oko 17 milijardi. Ukoliko se pretnja produži, posledice koje će ostaviti na filmsku industriju mogle bi se osećati i narednih godina.

U svakom slučaju, baš kao i toliki drugi segmenti civilizacije, sedma umetnost se suočava sa najozbiljnijom krizom u svojoj oko 150 godina dugoj istoriji.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA