≫ 

18 godina bez Bate Stojkovića: Po kojoj ulozi pamtite legendarnog glumca?

Slavnog glumca su mnogi obožavali

  • 29
Danilo Bata Stojkovic Danilo Bata Stojkovic Printskrin: Youtube

Na današnji datum, 16. marta 2002. godine preminuo jedan od najboljih jugoslovenskih i srpskih glumaca svih vremena Danilo Bata Stojković.

Imao je bogatu karijeru koju je započeo još davne 1953. godine, i to predstavi "Krčma na glavnom drumu", koja je rađena po delu slavnog ruskog pisca Antona Pavloviča Čehova.

Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu ga je primio Tomislav Tanhofer, a diplomirao je kod Josipa Kulundžića 1959. godine, ulogom Đorđa Crnojevića iz Jakšićeve „Jelisavete” i Kapetana vatrogasca iz "Ćelave pevačice".

Obožavao je da igra u pozorištu, a publika je obožavala da ga gleda gde god je igrao, i u Jugoslovenskog dramskom pozorištu, i u "Ateljeu 212", kao i u "Zvezdara teatru".

Bata je debitovao na filmu u ostvarenju "Izdajnik" iz 1964. godine.

Njegove najvažnije uloge bile su u filmovima "Majstor i Margarita“ (1972), "Čuvar plaže u zimskom periodu" (1976), "Pas koji je voleo vozove" (1977), "Nacionalna klasa", "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug", "Kako sam sistematski uništen od idiota", "Poseban tretman", "Balkanski špijun", "Idemo dalje", "Varljivo leto '68" , kao i u seriji "Grlom u jagode i mnogim drugim ostvarenjima.

Bata je upravo ovim ulogama ušao u legendu, a mi vas pitamo, koja vam je najomiljenija od njega?

Video: Posetili smo pravu Kafanu kod besmrtnih i sreli duh Bate Stojkovića

(Telegraf.rs)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maratonci trce pocasni krug

    16. mart 2020 | 15:55

    laki toplaovic

  • Cobi

    16. mart 2020 | 18:46

    Bata, Prle, Gagi, Ckalja, Mija, Gidra, Ljubisa, i jos mnogi, to majka jedanput rodi i vise ne, cast danas glumcima ali ova generacija je vjecno u nasim dusama i to ce trajat jos dugo dugo. Svima vjecna slava i hvala za lijepo djetinjstvo uz njihov nadareni humor i glumu.

  • balkanski spijun

    16. mart 2020 | 15:49

    ilija cvorovic

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA