≫ 

6 neobičnih činjenica o Bolivudu, Polivudu i Tolivudu, indijskim "mašinama" za pravljenje filmova

Svi smo čuli za Bolivud mesto gde se stvaraju, po nekima, najdramatičnije ljubavne priče na filmu. Ali jeste li znali da Bolivud nije jedini

  • 0
BOlivud, Bollywood Foto: Pixabay/ dan123ny

Indija je zemlja koja pravi najviše filmova na svetu, čak više od SAD-a. Budući da se širom Indije govori preko 20 jezika, postoje filmovi na mnogim jezicima. Osim Bolivuda koji snima filmove na hindi jeziku, tu su Polivud (Pollywood), Tolivud (Tollywood) i Čolivud (Chhollywood) koji prave filmove na penžabi, telugu i čatisgari jeziku. Evo još nekoliko interesantnih stvari koje verovatno niste znali o tome.

Indija pravi više filmova nego SAD

Indija snima najviše filmova u godini, ali šta to zapravo znači u brojkama? Kada Holivud proizvodi maksimalno 700 filmova godišnje, Indija radi oko 2.000. Međutim, njihove zarade i cene ulaznica su manje, pa stoga blagajne zarađuju samo oko 2 milijarde dolara, u odnosu na holivudskih 10 + milijardi.

via GIPHY

Bolivudski filmovi dobijaju više nagrada

Dok mislimo da su filmovi koji su nagrađeni Oskarom dobili najviše nagrada, to su zapravo bolivudski filmovi koji su mnogo slavniji kada je reč o osvajanja nagrada. "Titanik" je dobio 10 Oskara, a "Gospodar prstenova: Povratak kralja" osvojio je rekordnih 11. Ali, to nije ništa u poređenju ostvarenjem Bolivuda "Kaho Naa ... Pyaar Hai". Taj film je osvojio 92 nagrade na raznim ceremonijama i zahvaljujući tome nalazi se u Ginisovoj knjizi rekorda.

via GIPHY

Tolivudska filmska zvezda drži rekord po broju uloga

Možda ne znate ko je Brahmanandam Kanneganti, ali on je tolivudska zvezda koja drži rekord po broju uloga u filmovima. Dok je britanski glumac Kristofer Li (Christopher Lee) tokom života bio u 244 filma, Brahmanandam se pojavio u preko hiljadu, navodi Brain Berries.

via GIPHY

Veliki tolivudski film postao poznat zbog krađe

Film „Rudhramadevi“ trebao je da bude impresivno ostvarenje jer je pričao priču o jednoj od retkih ženskih vladara u zemlji i zato što su dobili čitav gomilu zlatnog nakita u vrednosti od 700.000 dolara, koji je glumica trebalo da nosi u filmu. Međutim, umesto toga, razlog po kome je film ostao upamćen je taj da je došlo do velike krađe - dve kutije tog vrlo skupog i drevnog, zlatnog nakita ukradene su sa seta.

Bolivudska filmska zvezda igrala je ulogu majke sa 13 godina

Sridevi je bolivudska legenda. Karijeru je započela kao dete, ali već joj je sa 13 godina ponuđena uloga studentkinje i maćehe. Pitanje kako je trinaestogodišnja devojčica uopšte dobila takvu ulogu ostaje otvoreno, a Sridevi je to uradila toliko dobro, da ju je upravo ta uloga dovela do statusa zvezde.

via GIPHY

Bolivudska filmska zvezda koja je Francuskinja

Kalki Koechlin je bolivudska glumica, vrlo poznata u indijskom šoubiznisu. Bila je nominovana i osvojila je mnoge nagrade uključujući i Nacionalnu filmsku nagradu - što je najprestižnija filmska nagrada u Indiji. Međutim, ona nije Indijka, već je poreklom iz Francuske i unuka je glavnog inženjera Ajfelove kule.

via GIPHY

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA