Budio nas je uz "Dobro jutro, deco": 29 godina bez barda srpskog glumišta, Miće Tatića

"Nekada davno, u davna prastara vremena..."

  • 3
Na slovo na slovo Mića Tatić i Aćim, "Slovo na slovo" / Printskrin: YouTube/djordje prokin

Na današnji dan 1991. godine preminuo je srpski pozorišni, filmski i TV glumac Milutin - Mića Tatić, neponovljivi junak TV serije za decu "Na slovo, na slovo". Najmlađe slušaoce Radio Beograda godinama je budio emisijom "Dobro jutro, deco", a deca i sada uživaju u njegovom glasu pozajmljenom Peri Detliću, mornaru Popaju, Patku Dači.

Barda srpskog glumišta, Miću Tatića zvali su "majstorom naracije". Nikome kao njemu nije polazilo za rukom da dirne u srce sa onom legendarnom uvodnom "Nekada davno, u davna prastara vremena". Mići ste jednostavno morali da verujete (ako sumnjate, predlažemo da pogledate crtać o legendarnom biku Ferninadu, koji je voleo da sedi ispod drveta i miriše cveće).

Na slovo na slovo "Slovo na slovo" / Printskrin: YouTube/djordje prokin

Zahvaljujući njegovom nesvakidašnjem talentu progovorili su Pera Detlić, morar Popaj, Veliki Štrumpf, Paja Patak, Tarzan, Brzi Gonzales, a davao je glas i Dušku Dugoušku i Patku Dači, pre nego što su te uloge preuzeli Nikola Simić i Đuza Stoiljković.

- Volimo da se igramo! Zato sinhronizujemo - rekao je svojevremeno Tatić.

U koži Paje Patka osećam se podjednako dobro kao i u koži drugih crtanih junaka. Najvažnije od svega je da se identifikujete sa likom kojeg sinhronizujete. A, presudnu ulogu, pak u ovom poslu imaju glumački refleksi i takozvano duhovito zavrtanje jezika! To je trik pomoću kojeg se lako i brzo menja boja glasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    25. mart 2020 | 10:17

    Moja prva emisija " Na slovo na slovo!'

  • Ivana

    25. mart 2020 | 11:20

    Divna osoba. Izuzetno je dobro crtao. Kao mlada novinarka, pravila sam intervju sa njim. Poklonio mi je, na licu mesta, nacrtan autoportret. Izuzetno sam vam zahvala na ovom prisećanju.

  • Тодорић

    25. mart 2020 | 12:29

    Како смо ми били срећна генерација,Аћим и Мића,давна лутка Гоге Поповић,и Мића Татић!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA