≫ 

Umorni od komercijale i uvek iste TV ponude? Ove eksperimentalne fimove možete gledati odmah i za dž

Mnogi umetnici i filmaždije su uklonili zabrane sa svojih profila na Vimeo i drugim mrežama, kako bi njihove radove tokom pandemije mogli svi da gledaju

  • 0
Film, polaroid Vreme za sasvim drugačije filmove? / Foto: Pixabay/Ulrike Mai

Ukoliko vam je dosta i komercijalnih sadržaja, i TV ponude koja je uvek ista, i blokbastera koji retko kada imaju šta novo da ponude, možda je vreme da pređete na sledeći nivo, tj. na eksperimentalne filmove

Kejt Lejn, multidisciplinarna umetnica, pokrenula je prošlog meseca onlajn Gugl tabelu kako bi sakupila dovoljno eksperimentalnih filmova koje njeni učenici mogu da gledaju, sada kada su časovi zbog epidemije ukinuti. Lejn je svoju "plejlistu" podelila u grupe poput "kada ti se smeje", "kada ti se peva i igra", "kada samo želiš da vrištiš i slomiš nešto" - svaka od grupa trebalo bi da opiše osećanja koja će većina nas osetiti u samoizolaciji.

Za manje od dve nedelje na njenoj tabeli osvanulo je stotine naslova eksperimentalnih filmova i umetničkih snimaka iz celog sveta. Neki su stigli sa upozorenjem na osetljiv sadržaj, drugi sa šiframa za pristup...

Mnogi umetnici i filmaždije su uklonili zabrane sa svojih profila na Vimeo i drugim mrežama, kako bi njihove radove mogli svi da gledaju. Čitave kinoteke postale su javne, a oni sa izraženijim ukusom oduševljeno su prihvatili novitete koji će ih odvojiti od uobičajenih, mejnstrim TV programa.

Naravno, brojne filmadžije odlučile su da ne stave svoje radove onlajn. Eksperimentalni filmovi su nekada veoma skupi, a prava na distribuciju i prikazivanje je jedini način da njihovi tvorci zarade. Uz to, filmovi su vremenski ograničeni na način na koji ostala vizuelna umetnost nije.

Hyperallergic pozvao je svoje čitaoce da razmisle o tome da direktno doniraju ovim filmadžijama, naročito onim koji žive sa nekom vrstom hendikepa. Jer, na kraju dana, niko ne bi trebalo da radi za džabe.

Ovu su neki od filmova koje su oni izdvojili, a kojis se mogu pogledati onlajn potpuno besplatno.

"Collectif Jeune Cinéma"

Osnovana 1971. godine, ova asocijaciaj promoviše vizuelne eksperimente, organizuje mesečne projekcije i godišnji festival eksperimentalnog filma. Tokom epidemije covid-19 (a čak i posle toga), neke filmove su objavili onlajn. Možete ih pogledati na ovom linku.

IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam)

Na njihovom sajtu možete naći skoro 200 naslova sa ovog prestižnog festivala. Ako se trenutno nalazite u Holandiji, broj je mnogo veći.

Indigenous Cinema Collection

Kanadska državna filmska organizacija objavila je veliki broj filmova od 1968. do 2018. godine.

Karina Skvirski Agilera

"The Perilous Journey of Maria Rosa Palacios" je 30-minutni film koji je ova rediteljka snimila o putu svoje čukunbake kroz Ekvador 1906. godine.

- Marija Rosa je bila potomak afričkih robova - opisala je rediteljka koja je svoj film javno objavila na sajtu Vimeo.

The Perilous Journey of Maria Rosa Palacios from Karina Skvirsky Aguilera on Vimeo.

Fransis Almendárez

Fransis Almendárez snimio je film "Dinner as I remember" - odu hrani na čarobnim Karibima.

Katalina Jordan Alvarez

Ova rediteljka objavila je tri svoja filma. Prvi "Sound Spring, Seq. #6: The School and The Home" je deo mnogo većeg projekta. Govori o stanovnicima malog mesta u Ohaju, gde se već vekovima vodi borba za ljudska prava. Neki od stanovnika su potomci bivših robova kojima je ovde pomogao da se nasele sin njihovog bivšeg gospodara, nakon što ih je sam oslobodio.

"The Little Green Gym" je, kako kaže rediteljka, njen ponovni pokušaj da preispita mesto u kome je odrasla, a za koje je kao dete verovala da nema šta da joj ponudi. Nakon godina života u Njujorku i Berlinu ona se vraća kući...

"Pako" - Pako je lik koji su tokom igre rediteljka i njen brat izmislili u detinjstvu. Sada se Paka za potrebe ovog filma igraju njen dečko i prijatelji.

Nuotama Bodomo

"Afronauti" je film o svemirskom programu u Zambiji. Ideja je bila da se "crna tela" pošalju u svemir. Postojala je u pozadini pokreta za oslobođenje i nezavisnost koji su se javljali duž Afrike tokom 1960-ih godina.

JuJang Čoi

"Journey to the Cosmic Womb Part 1 & 2" je kratki fantastični film koji se bavi temom rase i usvajanja, a bazira se na stvarnom životnom iskustvu autorke.

Abigejl Kolins

Ova umetnica u svojim filmovima "preispituje vezu medija i sistematskog nasilja iz perspektive kvir feministkinje".

Aleksandra Kuesta

Aleksandra Kvesta je rediteljka i vizuelna umenica koja živi između Njujorka i Ekvadora, a u svojim radovima spaja eksperimentalnu filmsku tradiciju, dokumentarnu prasku i vizuelnu antroplogiju. Njene filmove možete pogledati na Vimeu.

Skaj Hopinka

Skaj Hopinka često ispituje veze između mita, nasleđa i jezika. Neki do najpoznatijih filmova su "Fainting Spells" (2018) i "Jáaji Approx" (2015), hvaljeni zbog duhovitog i poetičnog pristupa sećanju i prevodu. Filmovi se mogu pogledati na zvaničnom sajtu.

Adam i Zak Kalil

"INAATE/SE/ [it shines a certain way. to a certain place./it flies. falls./]" - da, ovaj film se baš tako zove. Bazira se na drevnom proročanstvu indijanskog plemena Anišinabe o Sedam vatri koje je predvidelo dolazak Evropljana. Film spaja dokumentarne, narativne i eksperimentalne elemente.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA