≫ 

Britanski filmski magazin "Screen Daily" pohvalio novi film Srđana Dragojevića

"Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani"

  • 0
Film Nebesa

Film "Nebesa" Foto: Delirium Films

Cenjeni filmski i esnafski medij Screen Daily u sveobuhvatnom tekstu grupe autora nazvanom „42 evropska filma koji će privući direktore filmskih festivala“ jedan odeljak posvetio je i „Nebesima“, novom filmu srpskog sineaste Srđana Dragojevića.

„Nebesa“ su jedan od samo šest filmova iz Centralne i Istočne Evrope koji su preporučeni u pomenutom tekstu.

Nebesa

Šta o "Nebesima" kaže "Screen daily" / Printscreen: Screen daily

Navodi se da Dragojević, autor filmova “Mi nismo anđeli”, “Lepa selo lepo gore”, “Rane”, “Parada” „pruža nekonvencionalan pogled na tranziciju u postkomunističkom društvu u Nebesima, toj mračnoj komediji sa elementima fantastike.”

Ovaj film se sastoji iz tri priče koje su smeštene u 1993, 2001. i u 2026, a reč je o adaptaciji kratkih priča francuskog pisca Marsela Emea.

Projekat ovog ostvarenja je podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma, kao i od strane evropskog fonda Eurimages.

Nastaje u koprodukciji Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Nemačke.

Kako iz FCS objašnjavaju, novi film Dragojevića je priča o čudima.

U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat.

Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Film Nebesa je, po rediteljevim rečima, „hrišćanska alegorija“.

- Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način -  istakao je Dragojević.

Uloge u filmu uloge tumače Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Nataša Marković, Anđelka Prpić, Miloš Samolov, Srđan Todorović, Nikola Pejaković, Ana Mandić, i drugi.

Osim Dragojevićevog najnovijeg filma u pomenutom tekstu istaknuti su i novi filmovi Lea Karaksa, Pola Ferhovena, Brune Dimona, Majiven, Fransoa Ozona, Beoua Žakuoa, Tomasa Vinterberga, Nanija Moretija...

Video: Rade Šerbedžija recitovao i kuvao svojim prijateljima na Fejsbuku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA