≫ 

Najbolji filmovi za Vaskrs: Od biblijskih priča do crtaća koje svi volimo

Nije samo Božić kao stvoren za praznične filmove

  • 4
Noje Foto: Paramount Pictures

"Ben Hur" i "Stradanje Isusovo" nisu jedini dobar filmski izbor za Vaskrs. Čitav niz ostvarenja snimljen je na temu ovog praznika, što onih koji se baziraju na biblijskim pričama, što onih koji pokušavaju da uhvate njegov jedinstveni duh.

Ako još niste odlučili šta da gledate danas, možda ideju nađete u narednoj listi.

"Najveća priča ikada ispričana" ("The Greatest Story Ever Told")

Film snimljen 1965. godine delo je holivudskog majstora Džordža Stivensa. Reč je o jednoj od filmski najefektnijih ekranizacija Jevanđelja.

Osvojivši Jerusalim, rimski namesnik Irod okrunjen je za kralja. Bojeći se da bi rođenjem novog kralja, o kom je narod počeo naveliko da priča, mogao da izgubi presto, dao je u Vitlejemu pogubiti svu mušku decu mlađu od dve godine. Jedno je ipak spašeno, Isus, plod bezgrešnoga začeća device Marije, žene priprostog drvodelje Josifa...

"To je vaskršnji bigl, Čarli Braune" ("It's the Easter Beagle, Charlie Brown")

Čarli i Snupi su 1974. godine doživeli sjajnu vaskršnju avanturu. Ako se ovih crtanih junaka dugo niste podsetili, sada je možda pravo vreme.

"Vaskršnja parada" ("Easter parade")

Samo jedan dan pre velike vaskršnje parade Don Hjuz sazna da njegova plesna partnerka i tajna ljubav, Nadin Hejl, ne želi da produži ugovor. Kako bi dokazao da mu Nadin nije toliko važna on prihvati ponudu mlade plesačice Hane Braun (koju igra Garland) i zarekne se da će od nje napraviti veliku zvezdu.

"Božji sin" ("Son of God")

Iako Ga je prigrlilo na hiljade sledbenika i toplo ga dočekuju tamo gde dođe, Isus Hrist se suočava s onima koji ga kritikuju i izokreću Njegove reči, kako bi se činilo da On deluje protiv njihove vere. Oni se brinu da je dobio preveliku moć i prisiljavaju Rimljane da Ga pronađu i uhvate. Jedan od Njegovih učenika, Juda, vodi ih ravno do Isusa. Na pitanje je li on Sin Božji, Isus to priznaje i biva optužen za bogohuljenje.

"Mogu samo zamisliti" ("I Can Only Imagine")

Pesma "Mercy Me" jedna je od najpoznatijih hrišćanskih pesama na svetu, ali malo ljudi zna neverovatnu istinitu priču iza nje. Film govori o životu muzičara Barta Milarda i oslikava Bartov duhovni put kroz detinjstvo uz nasilnog oca, do muzičkog neba i konačnog oproštaja. Ovo je film o ljubavi i nadi koji "ima za cilj da podseti gledaoce da nema bola koji Bog ne može da isceli".

"10 zapovesti" ("The Ten Commandments")

Kada proročanstvo najavi da će se roditi dete koje će postati princ Egipta, opasnost se nadvije nad egipatskim kraljevstvom. Faraon  naredi ubistvo sve muške novorođenčadi. No jedno dete, Mojsije, sin jevrejskihrobova, uspeva izbeći smrt.

Biblijska drama o Mojsiju (Čarlton Heston) i faraonu Ramzesu II (Jul Briner) koštala je u to vreme 13,5 miliona dolara (skoro 120 miliona danas), a u toku prvog prikazivanja zaradila je 120 miliona širom sveta (1,06 milijardi danas). Bio je nominovan za sedam Oskara, a osvojio je jedan, za vizuelne efekte. Na setu je korišćeno 14.000 statista i 15.000 životinja.

"Noje" ("Noah")

U svetu opustošenom ljudskim gresima, Noje je dobio božansku misiju. Posle dva sna u kojima je video dolazak zastrašujuće poplave koja će uništiti sav život na Zemlji, napravio je barku kako bi spasio svet. Ali njegov plan da spasi svoju porodicu i po dva primerka svih božjih stvorenja ometa pokvareni Tovel i njegova raskalašna vojska odlučna da im se pridruži.

"Zec Petar" ("Peter Rabbit")

Animirano-igrani film Zec Petar priča nikad pre ispričanu priču o Zecu Petru koja počinje tako što Petar i njegova cela porodica preuzmu farmu starog gospodina Gregora i počnu da je uništavaju, bacajući voće i povrće na sve strane i praveći nered.

"Princ Egipta" ("The Prince of Egypt")

Priča o Mojsiju prikazana je u hvaljenom animiranom filmu iz 1998. godine. Film je bio nominovan za dva Oskara, a osvojio je jedan, onaj za najbolju originalnu pesmu "When You Believe".

"Ustao" ("Risen")

Film prati rimskog tribuna iz Judeje koji je dobio težak zadatak. On, naime, mora pronaći nestalo telo pogubljenog muškarca za kojeg kažu da je ustao iz mrtvih.

"Pet legendi" ("Rise of the Guardians")

Šta bi bilo kad bi priče o Deda Mrazu, Vaskršnjem Zeki, Zubić Vili i Peščanom Čoveku bile takve da niko u njih ne bi poverovao? Šta bi bilo kad bi dobronamerni darodavci jaja, novca i snova bili drugačiji nego što izgledaju na prvi pogled? I jesu! Besmrtni, snažni i hitri, ove legende iz detinjstva dobili su zadatak da svim silama štite nevinost i maštu dece svih uzrasta.

"Hop"

Spajajući vrhunsku animaciju sa živom akcijom, "Hop" je komedija o U. Z.-ju, sinu tinejdžeru Vaskrsnog Zeke. Neposredno pred nego što će preuzeti porodični posao, U.Z. odlazi u Holivud za snom da postane bubnjar. Susreće Freda, nezaposlenog lenčinu sa vlastitim neostvarivim ciljevima koji slučajno udara U.Z.-ja autom.

"Eni Hol" ("Annie Hall")

Briljantna romantična komedija "Eni Hol" pomirila je u sebi Alenovu ranu burlesku i i slapstik sa stilskim eksperimentima i potrebom da u filmove ubacuje intelektualne reference, a radi se verovatno i o najemotivnijem Alenovom filmu. Nemale zasluge za to idu na račun autobiografskog tona priče - u vreme snimanja filma Alen i Dajen Kiton živeli su zajedno, njegovog prijatelja glumi upravo njegov najbolji prijatelj Toni Roberts, a naslovni lik komičara intelektualca velikim delom odgovara mišljenju koje je vladalo o Alenu.

Radnja filma se inače vrti oko Vaskrsa, te se zato našao na ovoj listi.

"Varava" ("Barabbas")

Religiozni epski film govori o Varavi, razbojniku koji je oslobođen umesto Isusa. U noći između Velikog četvrtka i Velikog petka, Isusa Hrista su mučili i bičevali. Pontije Pilat je predao Isusa Judejima, rekavši da ne može da ga osudi, jer nije našao nikakve krivice, i da je taj čovek nevin. Judeji su uvideli da mogu samo da muče Isusa, ali da ne mogu da Ga osude, pa su rekli Pilatu da se Isus u stvari buni protiv imperatora, jer sebe proglašava carem, a za takav greh Rimljani moraju da kazne počinioca.

Kako je to bilo uoči Pashe, najvećeg judejskog praznika, običaj je nalagao da se jedan zatvorenik pusti na slobodu. Pilat je pitao narod koga da oslobodi: Isusa Hrista ili Varavu, razbojnika, koji je ubio nekoliko rimskih vojnika. Svetina, nahuškana od Fariseja, tražila je Varavu. Pilat je pitao šta da uradi s Isusom, a svetina je urlala: "Raspni ga! Raspni ga!".

Ovo je priča o Varavi.

"Henk i Majk" ("Hank and Mike")

Kris Klajn, Džo Mantenja, Tomas Majkl i Paolo Manćini glume u prazničnoj komediji režisera Metjua Klinka o dvojici otpuštenih vaskršnjih zeka. Dok je Henk okoreli ženskaroš i pijanica, Majk ne može da sagleda sopstvenu nesigurnost u dovoljnoj meri da bi shvatio koliko je nesrećan. Njihovo prijateljstvo počinje da trpi kada multinacionalna kompanija, u čijem su vlasništvu svi praznici, odluči da napravi ozbiljnu reorganizaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA