≫ 

Pogledajte film "Sjene - poslednji dani Gavrila Principa"

Povodom godišnjice smrti Gavrila Principa, reditelj Miloš Ljubomirović odlučio je da sa nama podeli svoj master film

  • 7
Film Sjene Film "Sjene"/Foto: Promo

Ime Gavrilo Princip svima nam je dobro poznato iz istorije. Znamo da je Gavrilo bio član Mlade Bosne i da je 28. juna 1914. godine izvršio atentat u Sarajevu na austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju. Međutim, da li ste se ikada zapitali kakva ličnost je on zapravo bio i kako je proveo svoje poslednje dane?

Povodom godišnjice smrti Principa, reditelj Miloš Ljubomirović odlučio je da sa nama podeli svoj master film "Sjene- poslednji dani Gavrila Principa", za koji je dobio nagradu Fakulteta dramskih umetnosti "Dr Dejan Kosanović" za najbolji urađeni diplomski - master film katedre za FTV produkciju.

Film Sjene Film "Sjene"/Foto: Promo

Film „Sjene“  je proistekao iz ideje da se na pravi način da doprinos obeležavanju stogodišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata. Težište filma je na austrijskom čuvaru češke nacionalnosti, Františelu Leblu i jednoj neprospavanoj noći posle Velikog rata u kojoj on evocira uspomene na boravak Mladobosanaca u Terezinu.

Prisećanje na mučenja u kojima je učestvovao u periodu od skoro 4 godine boravka Gavrila Principa i drugova u tamnici Terezin i razgovore Principa sa psihijatrom Papenhajmom u Leblu, stvaraju osećaj krivice koji ga polako odvlači u stanje gde se teško razgraničava stvarnost od fikcije. Svakim događejem koji izranja iz prošlosti, Lebl sve više spoznaje istinu i u njemu se javlja želja za iskupljenjem.

Film Sjene Film "Sjene"/Foto: Promo

Film je rađen po scenariju Srđana Banovića, a sjajnu glumačku ekipu čine: Nebojša Glogovac, Nikola Rakočevič, Dragan Petrović Pele, Aleksandar Radojičić i Luka Mijatović.

Pogledajte film online:

(Telegraf.rs/E. Nestorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA