≫ 

Snimale su ga u karantinu po Evropi: Film srpskih autorki u finalu "Corona Short Film Festival"

Srpske umetnice, koje se nalaze u različitim gradovima Evrope, iskoristile su karantin u toku pandemije kako bi uradile kratkometražni film upravo na globalnu temu korona virusa

  • 0
Home, film "Home" / Printskrin: Corona Short Film Festival

Kratkometražni film srpskih autorki "Home" prošao je selekciju na prvom internacionalnom Corona Short Film Festival i izabran među top 35 od 1.262 prijave iz više od 70 zemalja.

Srpske umetnice, koje se nalaze u različitim gradovima Evrope, iskoristile su karantin u toku pandemije kako bi uradile kratkometražni film upravo na globalnu temu korona virusa.

Priču je pisala Milkica Stanković, novinarka iz karantina u Milanu, muziku je uradila Miša Cvijović, kompozitorka i pijanistkinja, iz karantina u Berlinu, a režiju potpisuju Tanja Brzaković, rediteljka, i Jelena Bosanac, glumica i performerka, takođe iz Berlina.

Ideja je nastala iz svakodnevice karantinskih dana, koju su autorke doživele svaka na svoj način.

- Tanja i ja smo nekako spontano došle na ideju da snimamo ono što svakodnevno vidimo, ali sada gledamo u potpuno drugačijem svetlu. Rešile smo da zabeležimo jedan dan - puna 24 časa, svih 1.440 minuta, celih 86.400 sekundi. Zašto je ovde vreme toliko bitno? Iz bar tri razloga: ono nastavlja da ide mimo nas, mimo virusa; naši životi su u nekakvom vremenskom vakuumu; otkucajem svake sekunde moje telo boli, zbog pozicije u kojoj moram da izdržim bez pomeranja, radi umetnosti! Umetnosti u doma korone! - objasnila je Bosanac.

Kako je dodala autorka teksta Stankovićeva, Milano je grad koji je najtragičnije pogođen pandemijom i one je karantin provela sasvim sama, daleko od kuće i ljudi koji su joj potrebni.

- Tražeći smisao u teškim okolnostima, napisala sam emotivnu priču o mom razgovoru sa drvećem, cvećem, biljkama koje me okružuju, koji su poprimili personifikaciju meni najvažnijih osoba. Ispostavilo se da je priča o ljubavi univerzalna i idealna za film koji je osmišljen u drugom evropskom gradu, Berlinu - kaže Stankovićeva.

Film je prijavljen na internacionalni "Corona Short Film Festival" i trenutno je glasanje u toku na njihovom sajtu, a "Home" se nalazi pod brojem 25.

Home, film "Home" / Printskrin: Corona Short Film Festival

Autorke su pozvale sve zainteresovane da pogledaju ovaj kratki film i glasaju (prema pravilima festivala potrebno je glasati za tri naslova, kako bi glasanje bilo uspešno) i kako bi se njihovo ostvarenje takmičio i za nagradu publike.

Pored ove, biće dodeljena i Grand Jury Prize.

Najbolje radove ocenjivaće internacionalni žiri, koji čine: Tom Wlaschiha, nemački glumac, Marta Popivoda, srpska filmska rediteljka i video umetnica, Claire Burger, francuska rediteljka i montažerka, Catherine Colas, francuska teatrološkinja i autorka dokumentarnih filmova, kao i Sara Lažaro, italijansko-američka glumica, Nesrin Cavadzade, turska glumica, i Adis Ðapo, filmski producent iz Bosne i Hercegovine.

Glasanje je otvoreno do 24. maja, a nakon toga sledi proglašenje dva najbolja filma.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA