≫ 

40 godina od "Ratovi zvezda – epizode V": 10 stvari koje niste znali o "Imperija uzvraća udarac"

Saznajte šta se dešavalo kad se kamere ugase...

  • 0
Star Wars: The Empire Strikes Back Ratovi zvezda: Imperija uzvraća udarac / Foto: Promo

Ratovi zvezda – epizoda V: Imperija uzvraća udarac“ predstavlja retku vrstu filmskog nastavka; onu vrstu koja ima svoj nezavisni identitet, koja je jednako dobra kao i originalno ostvarenje. Film odiše mračnijim temama, uzbudljivim akcionim scenama, pamtljivim likovima i filozofskim pitanjima.

Premijerno je prikazan na današnji dan 1980. godine u SAD i opravdano se može reći da danas predstavlja kultni film, budući da ima milione sledbenika širom sveta.

Ovom prilikom prenosimo 10 činjenica koje niste znali o ovoj SF avanturi...

Džordž Lukas je sam finansirao celokupni film

Da, može se reći da „Imperija uzvraća udarac“ predstavlja nezavisni (indie) film. Budući da je režiser Džordž Lukas „plivao u kešu“ zahvaljujući finansijskom uspehu prvog ostvarenja, želeo je da plati sve u vezi sa budućim nastavcima. To je u vreme produkcije 1979. bilo veoma radikalno, jer je film iziskivao veliku količinu novca. Režiser u tome uspeo, ali uz određene probleme...

Lukas je patio od depresije u toku snimanja

Iako je uspešno finansirao film, režiser je nailazio na prepreke – i lične i profesionalne. Patio je od depresije i suicidnih misli, a njegova supruga Marša je bila zabrinuta za njegovo zdravlje budući da je imao hipertenziju i dijabetes. Nasuprot uopštenom verovanju, Lukas prvenstveno nije želeo da pravi nastavke, ali je ogromni uspeh originalnog filma diktirao drugačije. Pored toga što je napisao priču i producirao, nije želeo da bude uključen u stvaranje filma ni na koji drugi način. Međutim, pojedine segmente je morao i da režira. Nije bio zadovoljan prvobitnim ishodom, pa ga je dorađivao za buduće „premijere“ nekoliko godina kasnije.

Troškovi produkcije su bili mnogo veći od budžeta

Kako je snimanje probilo predviđeni vremenski termin, troškovi su počeli nekontrolisano da rastu. Lukas, koji je sa suprugom odseo u SAD pokušavajući da osnuje porodicu, počeo je da paniči. Izbio je požar i uništio delove scenografije, pa je morala da bude rekonstruisana. Oluja u Norveškoj je sprečila snimanje na otvorenom, i time dodatno odložila snimanje. I specijalni efekti su bili problematični i iziskivali dodatne finansije, a lutka Jode se pokazala nezgrapnom i neodgovarajućom... Lukas je zbog ovoga morao da otputuje u Evropu i pomogne režiseru Irvinu Keršneru.

Ratovi zvezda: Imperija uzvraća udarac Harison Ford kao Han Solo / Printskrin: YouTube/Star Wars

Rani scenario i produkcija su pominjali Lukovu sestru, koja nije Leja

Luk Skajvoker je trebalo da ima sestru bliznakinju – Nelet Skajvoker, čije bi postojanje otkrio Obi-Van. I Nelet je od rođenja trebalo da bude sakrivena od Darta Vejdera, u drugom delu galaksije. To je trebalo da se obelodani u budućim Star Wars nastavcima, ali je Lukasov brak, kao i on psihički, patio, pa je rešio da zaključi sagu sa „Povratkom džedaja“, a Leju učinio Lukovom sestrom bliznakinjom.

Prva verzija filma je bila katastrofalna, pa su bila potrebna dodatna snimanja

Budući da je sopstveno bogatstvo uložio u snimanje, a mnogo toga je išlo u pogrešnom smeru, Lukas počeo da paniči. Debakl bi značio i profesionalni i lični. Kad su pogledali prvu verziju, Marša je počela da plače, a Lukas je počeo da ga edituje, ali bez uspeha. Onda je zahtevao ponovno snimanje određenih scena. Lukas je morao da zatraži i pozajmicu od FOX-a, koju je dobio.

Dart Vejder je prvobitno imao mnogo manju ulogu

Fascinirana publika je imala mnogo pitanja o Dartu Vejderu, koji je postao jedan od najpamtljivijih filmskih negativaca. Da li je robot? Da li je čovek? Zašto nosi oklop? Lukas i ekipa su morali da prodube priču ovog lika, što je gledaoce oduševilo.

Ratovi zvezda: Imperija uzvraća udarac Mark Hamil (Luk Skajvoker) i Keri Fišer (Leja Morgana) / Printskrin: YouTube/Star Wars

Specijalni efekti su pravljeni od neuobičajenih „izvora“

CGI u to vreme još nije bio razvijen, pa su umetnici koji su se time bavili, na primer, morali da duvaju dim cigara pred kamere kako bi stvorili maglu. U ozloglašenoj sceni sa asteroidima, koristili su krompire umesto letećeg kamenja. Delovi pod vodom sa R2-D2 i morskim čudovištem snimljeni su u bazenu Lukasove kuće.

Cela ekipa se ludo zabavljala kad se kamere ugase

U svojim memoarima, Keri Fišer je napomenula kako su jednog dana nakon snimanju Harison Ford, Mark Hamil i ona pušili marihuanu, kao i da su često išli na žurke, družeći se sa Erikom Ajdlom i bendom Rolingstons. Ona je istakla da su ona i Ford izgledali srećno u starosti baš zbog tih zabava.

Joda kao ikona pop-kulture

Njegov čudni govor, držanje, velike uši, mudrost, disciplina i mentorstvo, pretvorile su Jodu u kulturološki fenomen. Za ovo je bio zaslužan Frenk Oz, koji je Jodi podario toliku ličnost.

Lukas je pokušao da dobije i nominaciju za Oskara

Džordž je bio zaljubljen u Jodu, pa je čak i uložio hiljade dolara u kampanju kako bi Frenk Oz dobio nominaciju za najbolju sporednu mušku ulogu na dodeli Oskara. To se nije desilo, jer je Akademija objavila kako „lutkari nisu glumci“.

(D.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA