≫ 

Na filmu o kralju romske muzike radi se već 10 godina: "Ja sam Šaban" u bioskopima 2021.

"Šabana smo posmatrali kao svetski fenomen, a s druge strane, poznato je da je on bio neka vrsta Odiseja slobode..."

  • 0
Šaban Bajramović muzicka apoteka Foto: Promo

- Zaradio je milione i potrošio sve. Njega su kroz život vodili ljubav i sloboda. Pevao je o životu kako mu je dato - ovim rečima reditelj Željko Mirković opisuje život i stvaralaštvo neponovljivog muzičara Šabana Bajramovića, o kome priprema dokumentarni film, čija premijera se očekuje do kraja 2021. godine.

Nagrađivani reditelj Željko Mirković dobro je poznat ljubiteljima dokumentarnog filma. Na prikupljanju materijala za film "Ja sam Šaban" (Me sem Šaban) radio je više od 10 godina, piše RTS.

- Razgovore sa Šabanom sam počeo pre njegovog odlaska u Sremsku Kamenicu. Nakon toga, čekali smo da se vrati i oporavi, ali smrt ga je odnela i razmišljali smo u kom pravcu dalje da radimo. Šaban je pristao i želeo da se to završi - kaže Mirković za RTS.

Nišvil džez festival, svoj Gran-pri posvetio je, to jest nazvao, po Šabanu Bajramoviću.

- Šabana smo posmatrali kao svetski fenomen, a s druge strane, poznato je da je on bio neka vrsta Odiseja slobode. Putovao je kroz život na način na koji mu je dato, prošao je različite faze – počeo je iz romske mahale u Nišu, bio na Golom otoku gde je propevao i počeo da se bavi muzikom... - objašnjava reditelj.

Šabanove pesme govore o njegovom životu, zato važan deo filma "Ja sam Šaban" čine stihovi njegovih pesama.

- Koristimo njegovu statuu – simbolički Šaban posmatra šta se događalo sa njegovim životom i putuje kroz različite predele u regionu, kroz Evropu, do Njujorka gde upoznaje ljude koji se bave njegovim radom, pevaju njegove pesme. Hoćemo da prikažemo njegovu strast za životom i opredeljenje da slobodu mora da iznese na svojim leđima - navodi Mirković dodajući da je ekipa, u toku prethodnih 10 godina, za potrebe filma snimila neke ljude kojih više nema: Esma Redžepova, Solomon Berk.

Goste, to jest izvođače Nišvila koji su sarađivali sa Bajramovićem, ekipa filma neretko je snimala upravo na festivalu u Nišu.

Premijera filma "Ja sam Šaban", ako sve bude teklo po planu, trebalo bi da bude održana do kraja 2021. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA