≫ 

Netflix ukida sve više serija zbog upotrebe maski "crno lice"

Mnogobrojne popularne serije su uklonjene sa velikih striming platformi nakon što se širom sveta održavaju protesti pod nazivom "Black Lives Matter"

  • 3

Mnogobrojne Tv emisije i serije su uklonjene sa velikih striming sajtova poput "Netfliksa" u poslednjih nekoliko dana, jer se protesti pod nazivom "Black Lives Matter" odvijaju širom sveta.

Naime, protesti su započeli širom SAD-a nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja ove godine od strane policije u Mineapolisu, a sada velike kompanije brišu sadržaj koji u sebi sadrži potencijalno vređanje ili omalovažavanje Afroamerikanaca.

Britanske komedije i serije “The League of Gentlemen” i “The Mighty Boosh”, kao i mnoge druge kreativne emisije koje je producirao australijski glumac i Kristofer Lilej (45) su poslednje koje su uklonjene sa glavnih striming platformi zbog, kako kažu, korišćenja “crnih i braon lica”.

Netfliks je već uklonio popularnu seriju “The League of Gentlemen” zbog lika Papa Lazaru, zastrašujućeg cirkuskog menadžera koji nosi tamnu crnu masku na licu, a sada je na red došla još jedna serija.

Serija “The Mighty Boosh” je u međuvremenu takođe skinuta sa platforme zbog dva lika The Spirit of Jazz i Rudija, a obojica su prikazana sa “crnom i braon ofarbanom facom”, što je uvredljivo.

Odluka "Netfliksa" je dočekana različitim reakcijama kritičara i publike. Mnogi kritičari smatraju da je to pokušaj političke korektnosti koja je dovedena do apsurdne odluke i da to nikakve veze nema sa borbom protiv rasizma.

S druge strane, mnogi koji se inače bore protiv rasizma tvrde da je uklanjanje ovih serija samo jedan mali gest koji može sprečiti industriju zabave da preduzme neke veće korake ka stvarnoj promeni u borbi protiv rasizma.

(I.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    12. jun 2020 | 17:18

    ovoj ludosti nema kraja.... koja glupist pa da li je ovo normalno

  • Pop

    12. jun 2020 | 22:41

    Пошто сам претплаћен на нетфликс а и не гледам ни серије ни филмиве са црнцима, баш ме и не тангира ова одлука. У сваком случају нема баш никакве везе са расизмом. Што се тиче расизма то се види како је у Јужноафричкој републици после доласка Менделе на власт и после њега. А црнци и после ослобаађања од ропства нису се баш прославили.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA