≫ 

Vinetu iz sela Strojkovce danas puni 80 godina: Kako se Gojko Mitić uzdigao među zvezde

Ima dvojno - nemačko i srpsko; pamte ga po liku plemenitog i pravednog Indijanca

  • 4
Gojko Mitić, Premijera filma Balkanska međa Foto: A. Nalbantjan

Glumac Gojko Mitić, koji je postao poznat kao Vinetu Istoka danas puni 80. godina. Kao student sporta probio se na velikom platnu i bio jedna od najpopularnijih filmskih zvezda u DDR-u.

Mitić je u svojoj dugoj glumačkoj karijeri igrao uloge u komedijama, naučnoj fantastici i dečjim filmovima, nije zaobišao ni na pozorišnu pozornicu i okušao se u televizijskim produkcijama, prenosi dw.com.

No, iznad svega ga je oblikovao lik plemenitog, hrabrog i pravednog Indijanca Vinetua zbog koga ga je njegova publika volela. Za Defa, filmsku kompaniju Nemačke demokratske republike (DDR) snimio je veliki broj filmova o Indijancima. Mitić je sam glumio čak i scene koje su inače bile namenjene kaskaderima.

Od kaskadera do glumca

Mitić je rođen 13. juna 1940. u Strojkovcu kod Leskovca. Otac mu je bio zemljoradnik koji se u Drugom svetskom ratu borio kao partizan. Mitić i njegov brat odrasli su kod svojih baka i deda, a u školi je učio i nemački jezik. Posle škole počeo je da studira na Dif-u u Beogradu. U to vreme je zgodni student sporta prvi put stupio u kontakt sa filmom, a od 1961. godine je bio angažovan kao kaskader i dubl, navodi Defa fondacija.

Mitić je prvo imao male uloge u uspešnim adaptacijama Karla Maja „Old Šetrhend" i "Vinetu II", koje je nemačka producentska kuća snimila u Jugoslaviji. Prilkom snimanja „Old Šetrhenda" 1963. prvi put je sreo Pjera Brisa koji je u Zapadnoj Nemačkoj glumio lik indijanskog poglavice. Za film „Vinetu" njih dvojica su godinu dana kasnije ponovo zajedno bili pred kamerama.

Atletski građeni mladić privukao je pažnju i 1965. u filmu „Među lešinarima" dobija svoju prvu glavnu ulogu kao sin poglavice Vokadeh. I u tom filmu je glumio zajedno sa Pjerom Brisom, a  u jednom intervjuu kasnije je izjavio da mu se tada divio.

Sve godine po jedan film o indijancima

Filmske adaptacije knjiga Karla Maja bili su hitovi zapadnonemačke kinematografije, a istočnonemačka Defa je takođe želela da namami publiku u bioskope takvim žanrovskim filmovima. Mitić je angažovan kao glavni glumac za prvi istočnonemački film „Sinovi Velike medvedice". Sa oko devet miliona gledalaca, film je bio jedna od komercijalno najuspešnijih produkcija u istoriji filma DDR-a. To je bio početak njegove filmske karijere. Sve do 1975. snimao je svake godine po jedan film o indijancima.

Mitić se okušao i u drugim ulogama, uključujući u naučno-fantastičnom filmu „Signali - svemirska avantura" ili u komediji „Čovek koji je ličio na svoju baku". Posle ujedinjenja Nemačke, preuzeo je uloge u raznim večernjim serijama ARD-a.

A vratio se i svojoj paradnoj ulozi: od 1992. Mitić je svako leto igrao Vinetoua u Bad Zegebergu na igrama Karla Maja. Mitić se tek 2006. oprostio od Bad Zegeberga - nakon više od hiljadu predstava.

O privatnom životu Gojka Mitića malo se zna. Na svoj 70. rođendan pre deset godina, Mitić, koji živi u Berlinu, objavio je da je otac 18-godišnje ćerke. Ima srpsko i nemačko državljanstvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kum Žoržo

    14. jun 2020 | 02:12

    Realno ako gledamo koliko je popularnost imao u to vreme čovek je bio jedan od naših najpopularnijih glumaca van naše zemlje. Šteta je da se ne zna više o njemu.

  • Naki

    14. jun 2020 | 14:41

    Glumio u "Balkanskoj medji". Pretpostavila sam da je u Rusiji popularan, kasnije se informisala i tačno je. Za razliku od nas, Rusi imaju taj kult izrazitog poštovanja za filmske i muzičke veterane,odaju im priznanje i respektuju ih. A mi... Pa, znate već.

  • Cane

    14. jun 2020 | 08:38

    Na poslu u Torontu jedan Rus se cudom cudio kako ne znam za Gojka Mitica koji je u SSSR bio veoma poznat I popularan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA