• 1

"Prohujalo sa vihorom" vraćen na HBO Max sa tvrdnjom da "negira horore robovlasništva"

Vraćen je uz pratnju dva videa u kojima se govori o njegovom istorijskom kontekstu...

  • 1
Heti Mekdanijel, Hattie McDaniel

Sa snimanja filma "Prohujalo sa vihorom" / Foto: Wikimedia/MGM

"Prohujalo sa vihorom" je vraćen na striming platformu HBO Max sa tvrdnjom da ovaj filmski klasik "negira horore robovlasništva".

Podsećamo, film je bio uklonjen sa HBO Max ranije ovog meseca, naišavši na kritike zbog rasizma.

Džon Ridli, Oskarom nagrađeni scenarista za "12 godina ropstva", člankom u LA Times inicirao je da "Prohujalo sa vihorom" bude uklonjen sa striming platforme zbog načina na koji prikazan Jug SAD pred Građanski rat u 19. veku, opisavši ga kao "film koji, kad se zanemare horori ropstva, pravi pauze samo kako bi predstavio najbolnije stereotipe tamnoputih ljudi".

Ovakvi rasistički prikazi su bili pogrešni tada i pogrešni su i sada, pa mislimo da bi bilo neodgovorno ovakav sadržaj prikazivati na našoj platformi – tad su mu odgovorili iz HBO Max.

"Prohujalo sa vihorom" je sad vraćen na HBO Max, uz pratnju dva videa u kojima se govori o njegovom istorijskom kontekstu.

Jedan snimak prikazuje voditeljku i filmskog stručnjaka Žaklinu Stjuart koja ističe da je "Prohujalo sa vihorom jedan od najpopularnijih filmova svih vremena", ali napominje i da je prikaz Afroamerikanaca bio kontroverzan i odmah po njegovoj premijeri 1939. godine.

- Producent Dejvid O’Selznik je bio svestan da je crna publika bila duboko zabrinuta zbog prikaza ropstva i ophođenju prema crnim likovima – rekla je Stjuart.

Gone With The Wind

Vivijen Li i Heti Mekdanijel u filmu "Prohujalo sa vihorom" (1939) / Printskrin: YouTube/Eddie91

Ona je izjavila da "Prohujalo sa vihorom", umesto toga, "prikazuje Jug koji odiše elegancijom i lepotom bez priznavanja brutalnosti robovlasničkog sistema na kom je ovaj svet baziran".

- Kroz objektiv nostalgije, film negira horore robovlasništva, kao i nasleđe rasne nejednakosti – tvrdi Stjuart.

Drugi video je jednosatna diskusija o "složenoj zaostavštini" filma.

Hattie McDaniel

Heti Mekdanijel / Foto: Wikimedia

Premijerno prikazan 1939. godine, "Prohujalo sa vihorom" je osvojio 8 Oskara, i bio komercijalni hit u SAD i širom sveta. Međutim, pisci i aktivisti tamne puti žalili su se kako su robovi prikazani kao pasivni i poslušni u jeku Američkog građanskog rata.

Heti Mekdanijel je postala prva Afroamerikanka koja je dobila Oskara za sporednu žensku ulogu, tumačeći sluškinju Memi, ali joj nije bilo dozvoljeno da sedi sa ostatkom ekipe na večeri koju je organizovala Filmska akademija, što je izazvalo rasnu segregaciju koja je trajala do 1959. godine.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    Treba da se vidi kakva je bila stvarnost...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima