• 0

Ljuba Bandović o novom filmu "U ime naroda": Mi danas ismevamo čoveka koji hoće stvarno da se bori

Na pitanje kako je reagovao kada ga je Bajić pozvao da igra ovu istorijsku ulogu, Bandović priznaje da su mu se prvo "uši zacrvenele"...

  • 0
Ljubomir Bandović

Foto: ATA images

Ljubomir Bandović tumačiće glavnu ulogu u filmu "Ime naroda" Darka Bajića, čija je premijera zakazana za 8. avgust na svečanom otvaranju Festivala evropskog filma Palić, a glumac za Tanjug kaže da će možda priča o Svetozaru Miletiću u vreme pandemije i opšte apatije vratiti ljudima malo snage i vere u to da je život vredan.

Na pitanje kako je reagovao kada ga je Bajić pozvao da igra ovu istorijsku ulogu, Bandović priznaje da su mu se prvo "uši zacrvenele", te da prvih nekoliko njegovih rečenica uopšte nije čuo, a da ga je zatim potpuno obuzela ideja da je on nečiji izbor za tu konkretnu ulogu.

Svetozar Miletić

Svetozar Miletić / Foto: Arhiva

- O Svetozaru ništa nisam znao, kao ni cela moja generacija. Ne verujem da je iko u školi učio nešto više o tome. U moje vreme, istorija je bila skoncentrisana na tursku petovekovnu vladavinu i na Drugi svetski rat, gde su ''Prle i Tihi pobili milijarde Nemaca''. Ali ove konkretne ljude, koji su stvarno nešto radili za našu zemlju, nisam znao - iskren je glumac.

Kada je počeo da istražuje, shvatio je zašto ga je Bajić izabrao za tu ulogu, jer ako ima nešto u svom karakteru što se podudara sa Miletićem, to je, kaže, poverenje koje izaziva kod sagovornika.

- Znam i da je Miletića narod mnogo voleo, a mislim da me je Darko izabrao i zbog njegove energije. Ja sam od onih glumaca koji ništa ne vrede bez partnera. Scenario je bio takav da je ponudio odnos sa ćerkom Milicom. Na to sam se najviše oslonio - kaže Bandović.

Dodaje da je važno istaći Miletićevu odlučnost da sa svakim može da uđe u razgovor, jer je to "lako čoveku kome istina čuva leđa".

- On nikada nije bio nizašta kriv da bi bežao od razgovora, naprotiv. Sve što je u životu radio je bilo istinito. To je nešto što ga je krasilo. To je onaj Meštrovićev spomenik u Novom Sadu, s onim ukočenim rukama koje nešto dokazuju - ističe.

Ljubomir Bandović

Foto: ATA images

Smatra da mi iz ove današnje "udobne građanske pozicije", gde je sve dostupno na jedan klik, ne možemo ni da zamislimo koliko su ljudi tog vremena trošili energiju.

- Svoj lik sam vukao iz odnosa prema ćerki, tako da je i Darko vodio Svetozara iz odnosa sa porodicom i prijateljima. Valjda su međuljudski odnosi u to vreme više značili nego danas. Mnogo je komponenti tu trebalo da se spoji, jer ovo nije ni istorijski ni ljubavni film, triler, melodrama, "Ime naroda" je sve između toga - objašnjava Bandović.

Na pitanje da li današnje vreme može da izrodi nekog poput Miletića, smatra da može jer "veruje da se rajsko naselje zaslužuje mukom", ali primećuje da je ideal u današnje vreme izjednačen sa uspehom, te da je uspeh moneta.

- Doza stida, dostojanstva, ideje da ću danas razgovarati s nekim koga ne poznajem i zastupaću nekoga koga on ne poznaje. Da moram da budem najbolji mogući. Toga danas nema. Ne uvažavamo jedni druge - kaže on.

Ljubomir Bandović

Foto: ATA images

Uveren je da bi Miletić i danas imao neku hordu hejtera koji bi izvrgavali ruglu bilo šta što bi izjavio, politički i nacionalno.

- Danas ne poštujemo čoveka koji stvarno hoće da se bori. Ismevamo ga. Kada pogledaš sve to posle sto godina, ispadne kao da je uzaludno robijao i radio sve ostalo. A nije - napominje Bandović.

Igrati istorijsku ulogu za njega je vrlo specifično jer se "ispravi kičma, promeni se artikulacija, jer i glumci i publika, imaju usađeno ogromno poštovanje prema tome".

- Imamo potrebu da poštujemo principe, disciplinu, odanost, hrabrost i ostalo. I kao mlad, pre nego što sam postao glumac, bio sam učen da poštujem uniformu jer su moji stričevi oficiri. Da poštujem znanje - zaključuje glumac.

Ko je bio Svetozar Miletić

Svetozar Miletić (1826- 1901) je bio advokat, gradonačelnik Novog Sada i jedan od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austro - Ugarskoj druge polovine XIX veka. Bio je predsednik Družine za ujedinjenje i oslobođenje Srbije sa sedištem na Cetinju i jedan od najistaknutijih boraca za prava srpskog naroda.

(Telegraf.rs/Tanjug.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima