≫ 

Dao je glas legendarnom tigru Šir-Kanu, dobio je Oskara, pre samoubistva ostavio je tri poruke

Ovo je priča o legendi Holivuda Džordžu Sandersu

  • 0
Džordž Sanders

Džordž Sanders Printskrin: Youtube/That Moose Jaw Guy

Jedan od glumaca koji je obeležio jednu eru svetske kinematografije je i Džordž Sanders. Slavni glumac, pevač, tekstopisac i muzički kompozitor je tokom života imao bogatu karijeru koja je trajala više od 40 godina.

Džordž Sanders rodio se 3. jula 1906. godine u Sankt Petersburgu, u tadašnjoj Ruskoj carevini. Kada je izbila Ruska revolucija 1917. godine, on se zajedno sa svojom porodicom preselio u Veliku Britaniju.

Nakon završenog Mančesterskog tehničkog koledža, radio je, između ostalog, u marketinškoj agenciji, a tadašnja sekretarica kompanije, glumica Grir Garson, preporučila mu je da počne da se bavi glumom.

Mladi Džordž Sanders se prihvatio savet, a značajniji period za njegovu glumačku karijetu otpočeo je u drugoj polovini 30-ih godina. U holivudskom ostvarenju "Lloyd's of London" kompanije 20th Century Fox igrao je epizodnu ulogu, lik lorda Evereta Stejsija.

Osim glume, njegov glavni adut bio je njegov moćan glas, bariton, sa britanskim akcentom, koji mu je definitivno "prokrčio" put za dalje uloge, kao i do statusa holivudske legende.

1940. godine igrao je Džeka Favela u poznatom filmu "Rebeka" reditelja Alfreda Hičkoka. Takođe, glumio je Sajmona Templara u ostvarenju "Svetac".

Kako je glumio Džordž Sanders u filmu "Rebeka" i kakav moćan glas je imao, uverite se na 3:14 minutu snimka:

Pogledajte kako je glumio Sajmona Templara u ostvarenju "Svetac":

1950. godine Džordž Sanders je dočekao svoj prvi, ispostavilo se i jedini Oskar, i to za ulogu u filmu "Sve o Evi", gde je igrao Edisona DeVita.

Džordž Sanders kao Edison DeVit u filmu "Sve o Evi":

Tokom pedesetih, Sanders je igrao i u filmu "Ajvanho", gde je glumio sera Brajana, kao i u ostvarenju "Kralj Ričard i krstaši", gde igrao kralja Ričarda.

Kada je reč o 60-im godinama, glumio je Mr. Friza u "Betmenu".

Te iste dekade, njegov moćan bariton iskoristili su tvorci Diznijevog crtanog filma "Knjiga u džungli". Naime, Sanders je u ovom dugometražnom ostvarenju dao glas legendarnom tigru Šir-Kanu.

Podsetimo se jedne scene iz ovog nezaboravnog crtanog filma:

Džordž Sanders je četiri puta bio u braku. 1940. godine oženio je Susan Larson, a njihov brak trajao je 9 godina. Sanders se potom venčao sa čuvenom Zazom Gabor, od koje se razveo 1954. godine. 1959. bio je u braku sa Benitom Hjum, koja je preminula 1967. godine. 1970. godine oženio je Magdu Gabor, stariju sestru njegove bivše supruge Zaze Gabor. Njihov brak je trajao samo 32 dana.

Tokom života, Džordž Sanders je muku mučio sa demencijom, a imao je i druge zdravstvene probleme. Sve ovo dovelo je do depresije. Kada je saznao da više nije mogao da svira svoj klavir, on je pobesneo i uništio ga je sa sekirom. Novo nezadovoljstvo doživeo zbog činjenice što je prodao svoje voljeno imanje na Majorci.

Džordž Sanders preminuo je 23. aprila 1972. godine u Kasteldefelsu, gradiću blizu Barselone. Slavni glumac se predozirao barbituratima, a pre nego što je sebi oduzeo život, napisao je tri oproštajne poruke. A jedna od njih glasila je ovako.

- Dragi svete, odlazim, jer mi je dosadno. Osećam da sam živeo dovoljno dugo. Ostavljam te sa tvojim brigama u ovoj septičkoj jami. Srećno - pisalo je u poruci koju je napisao.

Slavni glumac je kremiran u Engleskoj, a njegov pepeo razbacan je po Lamanšu.

Džordž Sander ostavio je dubok trag, kako u svetu kinematografije, tako i svetu muzike. Ima dve zvezde na Holivudskoj stazi slavnih. Džordže Sanders je bio i odličan pevač, kako je otpevao pesmu "Kazablanka", poslušajte i sami:

(Vladimir Đorđević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA