≫ 

„Otkačena plavuša“ puni 25 godina: Revolucionarni film koji je postao remek-delo pop kulture

Radnja prati tinejdžerku Šer sa Beverli Hilsa, koju tumači Ališa Silverston, glumica koja je mnogima već bila ukrala srce zbog pojavljivanja u čuvenim provokativnim Aerosmith spotovima sa Liv Tajler

  • 0
Clueless Ališa Silveston, Britani Marfi i Stejsi Deš u filmu "Otkačena plavuša" / Foto: Promo

Režiserka Ejmi Hekerling je razlog zašto film Otkačena plavuša (Clueless) i dalje važi za ikonu pop kulture. Ostvarenje danas puni 25 godina, doživevši premijeru u Los Anđelesu davne '95. Retko koji film do danas ostaje u fokusu kao ovaj, jer se „Otkačena plavuša“ među mladima neprestano citira, a njena muzika i modni trendovi su osnova za svakog ljubitelja estetike i komedije.

Teško je zamisliti kako bi „Otkačena plavuša“ izgledala kad bi je danas režirao neko umesto Ejmi Hekerling. Ali, o tome nećemo ni razmišljati. Hajde da se vratimo malo unazad i podsetimo se zašto je ova, tada moderna, adaptacija „Eme“, romana Džejn Ostin, bila toliko revolucionarna...

Otkačena plavuša Šer i Dion / Printskrin: Youtube/YouTube Movies

Radnja prati tinejdžerku Šer sa Beverli Hilsa, koju tumači Ališa Silverston, glumica koja je mnogima već bila ukrala srce zbog pojavljivanja u čuvenim provokativnim Aerosmith spotovima sa Liv Tajler, za pesme Cryin’ i Crazy. Kao ćerka bogatog, strogog advokata (Den Hadaja), Šer se kroz život kreće samopouzdanjem mlade žene koju sunce neprestano ogreva.

Sa dolaskom nove devojke u školu (Britani Marfi), Šer i Dion (Stejsi Deš) se trude da pomognu novoj drugarici u pogledu odeće, šminke i momaka. Šer je rada da upari ceo svet, iako joj složenosti ljubavi još uvek nisu poznate. Srećom, bivši brat po maćehi Džoš (Pol Rad) je uvek tu da je prizemlji dok ona pokušava da donese sreću svima u okolini.

Režiserka Hekerling je dotad već bila poznata po svojim komedijama sa muškim glavnim ulogama - Fast Times at Ridgemont High i Look Who's Talking 1 i 2. Hekerling je potom htela da se oproba u nečem malo drugačijem, pa je pažnju usmerila na živote tinejdžera Južne Kalifornije, a pogotovo na žensku populaciju. Ova promena će kasnije definisati njeno stvaralaštvo, jer je „Otkačena plavuša“ prikazala Ejminu sposobnost da svoj „komični glas“ uklopi sa ženskom svakodnevicom,uključujući uspone i padove.

- Napravila sam lik kog sam videla kao svoju potpunu suprotnost; lik koji je veoma srećan i, kad bi dobio negativnu kritiku, ne bi je shvatao ozbiljno jer je plenio samopouzdanjem. Ako bi Šerin otac bio ljut, ona bi to doživljavala kao nešto slatko. Inspiraciju sam tražila u ranijim srećnim likovima, a najviše su me inspirisali roman i film „Muškarci više vole plavuše“ i roman „Ema“ – izjavila je Hekerling u intervjuu 2018.

Baš ta kombinacija, naizgled, nespojivog, razlog je zašto je „Otkačena plavuša“ voljena i danas. Hekerling je maestralno uklopila narativ Džejn Ostin u svet i život tinejdžera sa Beverli Hilsa 90-ih, i to na način da sve izgleda neusiljeno i ubedljivo. Samo se setite Šerine debate sa suparnicom Amber (Eliza Donovan), gde iz samo jednog govora upoznajemo kompletan Šerin karakter.

Kad Šer bira dnevnu odevnu kombinaciju uz pomoć kompjuterskog programa, isprlja skupu haljinu, shvata da je zaljubljena u Džoša uz veliki mlaz vode na fontani - Hekerling takve, isprva apsurdne trenutke, uspeva da spoji u nešto jedinstveno i svrsishodno. Svi likovi imaju srž i deluju realno, uprkos prenaglašenoj odeći ili ponašanju, jer se vidi da su klinci koji se još uvek pronalaze.

Film je, jednostavno, imao idealan tajming u SAD, državi koja je tragala za nečim novim u pogledu filmskog narativa. Scenario, dobra glumačka postava, muzika za sva vremena, režija, osvetljenje – sve je na svom mestu.

„Otkačena plavuša“ danas čuva sećanje na neko davno prošlo vreme, ali, u pogledu komedije predstavlja osnovu za svakog mladog režisera u povoju. Film, koji je u toku godina više puta parodiran, dobio je i svoju istoimenu TV seriju koja, razumljivo, nije mogla da se približi njegovom uspehu i zaostavštini. E, to je nešto što jeste bilo usiljeno...

(D.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA