≫ 

Diznijevih 9 staraca: Bili su Voltova desna ruka, zajedno su stvorili magičan svet za sva vremena

Ovo je priča o Diznijevim ključnim animatorima Lesu Klarku, Marku Dejvisu, Oliju Džonstonu, Miltu Kalu, Vordu Kimbalu, Eriku Larsonu, DžonuLounsberiju, Volfgangu Rajtermanu i Frenku Tomasu

  • 0
Disneyland, Diznilend, Pariz, Miki Maus Diznilend u Parizu Foto: Tanjug/AP

Slavni Volt Dizni je tokom svoje uspešne karijere stvorio čaroban Diznijev svet, a uz njegove crtane filmove i junake, kao što su Miki Maus, Šilja, Paja Patak i mnoge druge, su odrastale generacije i generacije.

On, svakako, ne bi uspeo da to uradi sam, a veliku pomoć imao je od svojih ključnih animatora: Lesa Klarka, Marka Dejvisa, Olija Džonstona, Milta Kala, Vorda Kimbala, Erika Larsona, Džona Lounsberija, Volfganga Rajtermana i Frenka Tomasa.

Svi oni su daleko poznatiji pod nazivom "Diznijevih 9 staraca". Njihov doprinos u stvaranju Diznijevog carstva je nemerljiv, a i sami ćete saznati na kojim sve likovima su radili.

Dizni je prvo angažovao Lesa Klarka 1927. godine, 6 godina kasnije, 1933. godine, Erika Larsona i Volfganga Rajtermana. U periodu između 1934. i 1935. godine, u kompaniju Dizni došli su svi ostali navedeni animatori koji su činili ovu grupaciju (Diznijevih 9 staraca).

Gotovo većina njih je na početku radila na kratkometražnim filmovima, a zatim su svi oni angažovani na legendarnom dugometražnom crtanom filmu "Snežana i sedam patuljaka". Uspehe su nizali i četrdesetih godina prošlog veka, kada je izbačen crtani "Pinokio", kao i druga ostvarenja, poput "Song Of The South".

Njihov doprinos biva primećen, a svi ti animatori (Klark, Dejvis, Džonston, Kal, Kimbal, Larson, Lounsberi, Rajterman i Tomas) postali su deo upravnog odbora kompanije Dizni i popularno su nazvani "Diznijevih 9 staraca". Sam Dizni davao im je tokom vremena sve više zadataka, koje su uspešno rešavali, iako nisu pripadali istim sektorima, kao i to da su retko su radili zajedno.

Zahvaljući su Diznijevim 9 staraca, koji su bili Voltova desna ruka, stvoreni su brojni crtani likovi koji su obeležili naše detinjstvo. Krenimo redom.

Les Klark (1907 - 1979)  - Kompaniji Dizni priključio se 1927. godine. Zajedno sa kolegom animatorom Ubom Ajverksom radio je na kreiranju Mikija Mausa od njegovog početka. Radio je na animaciji mnogih crtanih filmova, kao što su "Maza i Lunja", "Pinokio", "Uspavana lepotica"...

Les Klark je radio i na legedarnom crtanom filmu "Parobrod Vili", gde je glavna zveda bio Miki Maus:

Mark Dejvis (1913-2000) - Priključio se Dizniju 1935. godine, a debitovao je na crtanom filmu "Snežana i sedam patuljaka". Njegovom zaslugom nastali su likovi kao što su Bambi, Tamper, Zvončica, Grdana, Aurora (Uspavana lepotica), Kruela de Vil.

Podsetimo inserta iz crtanog filma "Bambi", čuvene scene na ledu, gde možemo videti Bambija i Tampera koje je nacrtao Mark Dejvis:

Oli Džonston (1912 - 2008) - Kao i Mark Dejvis, Džonston je došao u Dizni 1935. godine. Sa kolegom Frenkom Tomasom stvorio je Bibliju za animatore "Iluziju života" ("The Illusion Of Life"). Kreator je mnogih poznatih Diznijevih likova, kao što su Smi iz "Petra Pana", Pepeljugine polusestre Drizela i Anastasija, princ Džon iz "Robina Huda".

Princ Džon iz crtanog filma "Robin Hud" je kreacija Olija Džonstona:

Milt Kal (1909 - 1987) - U Dizniju je od 1934. godine. Njegova najznačajnija dela su lik Pinokio, Tajger (iz crtanog filma "Avanture Vinija Pua"), Petar Pan, Madam Mim (crtani "Mač u kamenu"), tigar Šir-Kan (crtani "Knjiga o džungli"), Šerif od Notingema (crtani "Robin Hud") i mnogi drugi.

Podsetimo se legendarnog Šir-Kana, čiji je glas davao slavni glumac Džordž Sanders:

Kao i Petra Pana:

Vord Kimbal (1914 - 2002) Kao i Kal, u Dizni je došao 1934. godine. Kimbal je bio specijalizovao za crtanje stripova, a njegova tehnika bila je "divlja" u odnosu na tehniku drugih Diznijevih animatora. Zahvaljujući njegovoj kreativnoj slobodi nastali su likovi kao što su Džimini Kriket (crtani film "Pinokio"), mač Lucifer i miševi Džak i Gas (crtani film "Pepeljuga"), Ludi šeširdžija i Češirska mačka (crtani film "Alisa u zemlji čuda").

Podsetimo se one čuvene scene iz crtanog filma "Alisa u zemlji čuda" sa Ludim šeširdžijom i Martovskim zecom:

Erik Larson (1905 - 1988) - Postao je deo Diznijeve porodice 1993. godine i važio je za top animatora. I njegovog pera su tako nastali sledeći likovi: Peg (crtani film "Maza i Lunja"), lešinari (crtani film "Knjiga o džungli"). Takođe, kreirao je scenu kada Petar Pan nadleće London u crtanom filmu "Petar Pan". Pošto je bio izuzetno nadaren, u kompaniji Dizni dobio je ulogu da podučava druge animatore.

Podsetimo se scene kada Petar Pan nadleće London, na kojoj je radio Erik Larson:

Džon Lounsberi (1911 - 1976) - Još jedan sjajan animator koji je mnogo dao kompaniji Dizni. Stvorio je likove kao što su lisac Vortington i mačak Gideon (crtani film "Pinokio"), Džordža Darlinga (crtani film "Petar Pan"), Toni i Džo (crtani film "Maza i Lunja"), Kralj Stefan (crtani film "Uspavana lepotica"), slonovi (crtani film "Knjiga o džungli") i mnoge druge.

Lisac Vortington i mačak Gideon u crtanom filmu "Pinokio":

Volfgang Rajterman (1909 - 1985) - Pristupio je Dizniju 1933. godine, a radio je i kao animator i kao režiser. On je kreirao scenu kada princ Filip u crtanom filmu "Uspavana lepotica" beži iz dvorca Grdane, kao i scenu kada se bori sa strašnim zmajem u koji se Grdana transformiše. On je napravio likove kao što su kit Monstro (crtani film "Pinokio"), Bezglavi jahač, krododil (crtani film "Petar Pan"), pacov (crtani film "Maza i Lunja").

Čuveni kit Monstro iz "Pinokija" na kojem je radio Volfgang Rajterman:

Frenk Tomas (1912 - 2004) - Od 1934. godine je u Dizniju. Kao što smo naveli, kreairao je Bibliju za animatore "Iluzija života" ("The Illusion Of Life"), i to zajedno sa kolegom Olijem Džonstonom. Frenk je napravio likove kao što su Maćeha (crtani film "Pepeljuga"), Kraljica srca (crtani film "Alisa u zemlji čuda"), Kapetak Kuka (crtani film "Petar Pan"). Tomas je bio zadužen za legendarnu špageti scenu iz crtanog filma "Maza i Lunja".

Podsetimo se kako su Maza i Lunja uživali u večeri dok su im Toni i Džo svirali:

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA