≫ 

Mit i legenda zvana Toma Zdravković: FCS na setu filma koji svi očekuju

Istovremeno sa filmom, snima se i serija

  • 5
Film

Film "Toma" / Foto: Monika Husar

Krajem jula 2020. godine počela je realizacija igranog filma „Toma“ u režiji Dragana Bjelogrlića (reditelj filmsko-televizijskog serijala „Montevideo“ i tvorac serije „Senke nad Balkanom“) i Zorana Lisinca (reditelj filma „Pored puta“), a set je 5. avgusta posetila delegacija Filmskog centra Srbije predvođena direktorom Gordanom Matićem.

Tog dana snimanje filma odvijalo se u hotelu „Avala“ na planini Avala koji je „glumio“ legendarni beogradski hotel „Bristol“ iz 70-ih godina prošlog veka. Matića i delegaciju FCS-a dočekali su Bjelogrlić i Lisinac, a gosti su prisustvovali snimanju scene u kojoj su kadar podelili glavni glumac Milan Marić i Aleksandar Stojković.

Film

Film "Toma" / Foto: Monika Husar

Snimanje filma i serije se obavlja uz mere zdravstvene zaštite i preporuke za bezbedno funkcionisanje filmskih produkcija tokom epidemije zarazne bolesti COVID-19. O sadašnjoj situaciji i poseti setu, Gordan Matić je rekao:

- Biografski filmovi su uvek popularni, tako da sam siguran da će i ovaj imati svoje mesto pred publikom. Korona je sve prekinula, ali ova uporna ekipa radi na filmu iz sve snage, radi najbolje što može u uslovima koje ima. Samo želimo da osete da smo tu, da se nećemo izmaći i ostaviti ih, već da ćemo pomoći sve što možemo.

Projekat filma „Toma“ je u julu 2018. godine podržan od strane Filmskog centra Srbije na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih igranih filmova.

- Naša je ideja da napravimo impresionistički portret Tome Zdravkovića - obašnjava Lisinac pristup epohi i muzičkoj legendi u središtu priče.

- Ovo ipak nije dokumentarni film pa da se previše držimo faktografskih detalja. To je impresija na ideju o mitu i legendi Tome Zdravkovića i toga šta on svima nama predstavlja. Dok smo radili istraživanje tokom pisanja scenarija, shvatili smo da je to čovek koga u stvari niko nije poznavao. Pronalazili smo suprotstavljena viđenja istog čoveka u par knjiga. Njegov brat Novica, poslednja žena Goca, Cune Gojković... Svi oni su imali neku verziju Tome koja se nije uklapala u ovu drugu.

Film

Film "Toma" / Foto: Monika Husar

Lisinčev i Bjelogrlićev film će prikazati same početke i vrhunac slave nezaboravnog srpskog pevača Tome Zdravkovića (1938-1971), njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Pored Tome Zdravkovića, u filmu će se kao likovi pojaviti mnogi poznati umetnici tog vremena: Silvana Aremnulić, Dragan Nikolić, Predrag Živković Tozovac, Lepa Lukić, Bora Todorović, Zoran Radmilović i mnogi drugi.

O svom učešću u nastanku ovog biografskog filma, Milan Marić je rekao:

 
 
 
View this post on Instagram

Iiiiii....TOMA 🤫 #tomazdravkovic #tomazdravkovicfilm #milanmaric @eugensmesni #filmtomaA post shared by TOMA - film o Tomi Zdravkoviću (@tomazdravkovic_film) on

 

- U ovoj ulozi izazov i uživanje idu jedno uz drugo. Prvenstveno počev od te fizičke transformacije koja je zahtevna i koja u našoj kinematografiji do sada možda nije rađena na ovaj način. Zbog svega toga, uloga Tome Zdravkovića je za mene veliki izazov. Pogotovu uzevši u obzir koliko on znači ovom društvu i koliko ljudi vole njegove pesme. Koliko ih svi znaju. Koliko se Toma i njegovi stihovi i melodije dovode u vezu sa duhom tog jednog davno prohujalog vremena koje je odisalo posebnošću i ljubavlju.

Na scenariju su radili Nikola Pejaković, Dragan Bjelogrlić, Zoran Lisinac i Maja Todorović. Film i seriju (koja se snima istovremeno kad i film) režiraju Lisinac i Bjelogrlić, dok će svoj doprinos nastanku serije dati i reditelj Đorđe Vojvodić (reditelj nekih epizoda serije „Žigosani u reketu“). Direktor fotografije je Goran Volarević (koji je već sarađivao sa Bjelogrlićem na „Montevideu“), autor muzike je Željko Joksimović.

Milan Marić se na snimanju pojavio transformisan u Zdravkovića, a uz svesrdnu pomoć šminkerke Svetlane Gutić i kostimografa Borisa Čakširana. Pored Marića u naslovnoj ulozi, ovoj ambicioznoj produkciji svoj glumački doprinos daju Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Olivera Bacić, Ivan Zekić, Denis Murić...

O odnosu filma i serije, Bjelogrlić je rekao:

- Obično se napravi prvo serija, pa se iz nje izvuče film. Ovde je prvo napravljen scenario za film, pa je onda stigla ponuda i za seriju. Mi smo onda taj filmski scenario proširili. Generalno, serija će biti mnogo više biografska i baviće se Tominim životom više hronološki, dok će film imati svoju jasnu priču koja će biti usmerena više na poslednju godinu njegovog života i njegovo odbijanje da se leči. Iz te 1991. godine ćemo se vraćati u njegovu prošlost.

Producenti filma su Dragan Bjelogrlić (Cobra Film) i Željko Joksimović (Minacord Production), uz podršku Filmskog centra Srbije i Telekoma Srbije. Film i serija će biti snimani oko 10 nedelja, okvirno 60 snimajućih dana, na raznim lokacijama u našoj zemlji (Valjevo, Beograd, Avala, Perlez, Tara, Baranda, Pančevo, Prijepolje, Dolovo, Zrenjanin). Planirano je da film „Toma“ bude premijerno prikazan početkom 2021. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    7. avgust 2020 | 12:08

    Skrnavite lik i delo legendarnog Tome Zdravkovića učestvovanjem glumaca koji uloge dobijaju zahvaljujući tome što pljuju i gaze sve srpsko. Mirjana Karanović je bar talentovana iako je poznati antisrpski propagandista, va ovaj mali je nedorastao u svakom smislu, nula od glumca i nula od čoveka.

  • Boža zemunac

    7. avgust 2020 | 08:39

    Toma je legenda, ali taj film neću gledati zbog SRBOMRZACA Milana Marića i Mirjane Karanović.

  • Miša Bgd

    7. avgust 2020 | 19:53

    Da ostavim po strani "ispade" mladog glumca, u ovom slučaju su manje bitni, bitan je talenat. Talenat da bi se izneo lik legende Tome Zdravkovića mora biti van svakog proseka. To kod ovog glumca nisam video, šta više... da ne blatim, ali mislim da ima mnogo boljih opcija. Kada tome dodamo ispade, svaka opcija bi bila bolja. Jedino ako je bilo pod moranjem da on igra, onda i da razumem. Takođe i Tamara kao Silvana... promašaj u izboru glumaca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA