"Gospođa Dautfajer", "Džumandži", "Dobro jutro, Vijetname"... 6 godina bez Robina Vilijamsa

Mnogi od nas kinematografiju 90-ih godina prošlog veka vezuju baš za ovo lice, glumca koji se pojavljivao u porodičnim filmovima i komedijama, punih topline i životnih pouka

  • 1
Robin Vilijams u filmu Good Morning Vietnam Robin Vilijams u filmu "Dobro jutro, Vijetname" / Foto: Tanjug/AP

Neprevaziđeni komičar, kreativac i vizionar koji je humorom hranio druge, oskarovac Robin Vilijams, preminuo je na današnji dan 2014. godine. Izvršio je samoubistvo vešanjem.

Mnogi od nas kinematografiju 90-ih godina prošlog veka vezuju baš za ovo lice, glumca koji se pojavljivao u porodičnim filmovima i komedijama, punih topline i životnih pouka.

Gospođa Dautfajer, Robin Vilijams, Seli Fild Foto: Promo

Setite se ostvarenja Društvo mrtvih pesnika, Kuka, Gospođa Dautfajer, Džumandži, Dobri Vil Hanting… U svakom od njih Vilijams je briljirao, unoseći vedrinu i svojevrsnu duhovitost. Ko sme da zaboravi kako je maestralno pozajmio glas Duhu u Diznijevom Aladinu?

Ovom prilikom ukazujemo na zanimljive činjenice iz njegovog života…

1. Njegovo poreklo je englesko, nemačko, francusko, velško, irsko i škotsko… Možda je odatle dolazila njegova jedinstvenost?

2. Nakon što je napustio prestižnu muzičku akademiju Džulijard, nastupao je po noćnim klubovima, gde je primećen za ulogu Morka u kasnije popularnoj seriji Mork i Mindi.

3. TV serija mu je donela ulogu u filmu Popaj (1980) i Svet po Garpu (1982), ali je postao svetsko ime nakon Dobro jutro, Vijetname (1987) kad je nominovan za Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu. Bilo mu je dozvoljeno da improvizuje, pa je lik odigrao bez scenarija! Preko mikrofona je imitirao glasove Elvisa Prislija, Ričarda Niksona i drugih.

4. Druga nominacija za Oskara je došla sa likom inspirativnog profesora engleske književnosti u Društvo mrtvih pesnika.

5. Pored Dastina Hofmana (Kapetan Kuka), Džulije Roberts (Zvončica) i Megi Smit (Vendi), tumačio je odraslog Petra Pana u ostvarenju Kuka (1991).

6. Njegova možda najprepoznatljivija komedija došla je sa Gospođom Dautfajer, gde se prerušavao u istoimenu dadilju, kako bi nakon razvoda sa suprugom (Seli Fild) bio blizu svoje troje dece.

7. Njegovi filmovi Džumandži (1995) i Kavez za ptice (1996) zaradili su preko 100 miliona dolara u istoj sedmici.

8. Oskara je dobio za ulogu terapeuta u Dobrom Vilu Hantingu (1997), doktora koji je inspirisao mnoge psihologe i psihijatre u stvarnom životu.

9. Dobitnik je dve Emi nagrade, sedam Zlatnih globusa, dve Screen Actors Gulid nagrada i pet Gremija.

10. Ženio se triput i za sobom ostavio troje dece.

11. Još u toku snimanja Mork i Mindi razvio je zavisnost od alkohola i narkotika, koja će ga pratiti naredne dve decenije.

12. Uprkos ljubavi, porodici, slavi i komediji, izvršio je samoubistvo vešanjem u svojoj kući u Paradise Cay u Kaliforniji.

Robin Vilijams na promociji filma License To Wed Foto: Tanjug/AP

(D.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leskovac

    11. avgust 2020 | 18:42

    Bas steta dobar glumac. Skoro sam gledao po 5-6 put Gospodju D. 👌

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA