Snima se film "Koridor 92": "Ova bitka je jednako važna kao i one na Košarama i Paštriku"

Film je posvećen bitkama koje su oslobodile prolaz - koridor Bijeljina-Banjaluka 1992. godine

  • 16
Snimanje filma Koridor 92 Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin obišao je danas u selu Laudonovac u okolini Vršca pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji zajedno s predstavnicima Radio-televizije Srbije i dramskim umetnicima učestvuju na snimanju filma "Koridor 92".

Film je posvećen bitkama koje su oslobodile prolaz - koridor Bijeljina-Banjaluka 1992. godine i hronološki prati dešavanja od prelaska hrvatske vojske preko Save, formiranja logora, stradanja Srba u Odžaku, Derventi i pogibije 32 vojnika iz Vojne pošte Vranje, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vulin je naveo da je dokumentarno-igrani film prilika da se ispriča istina o građanskom ratu u kome su Srbi bez svoje volje, nametnuto učestvovali i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

- Bitka za Koridor je bitka bez koje ne bi bilo Republike Srpske, koju toliko volimo i koju toliko poštujemo. Bitka za Koridor je za celokupni srpski narod podjednako važna kao i bitke na Košarama ili Paštriku (na Kosovu). Ovo je naš način da napišemo istinu - poručio je Vulin.

Naglasio je da Srbija i Ministarstvo odbrane neće dozvoliti da bitka za Koridor ili bilo koja druga borba srpskog naroda za slobodu, ostanu zaboravljene i nepoznate, jer, dodaje, Srbi imaju pravo da se sećaju, a Srbija ima obavezu da brine o sećanju Srba gde god da oni žive.

Ministar je rekao i da je za njega važna autentičnost događaja u filmu, te da se Srbi u filmu neće predstaviti boljima nego što su bili.

Dodao je da se posebno ne smeju zaboraviti svi oni koji su dali svoje živote i svoje zdravlje, ističući da je "ovo primer pobede, vojničke vrline i vrline jednog naroda".

Autorka filma Slađana Zarić objasnila je da se danas u okolini Vršca snimaju scene koje treba da dočaraju probijanje Koridora.

- Taj koridor koji znači opstanak Republike Srpske, ili kako oni često kažu, taj ''put života'', simbolično je probijen spajanjem dva korpusa, Istočno-bosanskog, koji je došao iz pravca Šamca, i Krajiškog, koji je došao iz Banjaluke. Onog trenutka kada su se ta dva korpusa spojila, to je značilo da Republika Srpska ima šanse da opstane - navela je Zarićeva.

Snimanje filma Koridor 92 Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA

Navela je i da je knjiga snimanja rađena na osnovu svedočenja ljudi koji su bili učesnici borbe na Koridoru i istakla da će nakon snimanja scena završne borbe i oslobađanja Koridora, uslediti snimanje na vojnom poligonu u Nikincima i na Savi.

Prema njenim rečima, premijera filma simbolično je planirana za 9. januar, kada se obeležava Dan Republike Srpske.

Dokumentarno-igrani film o probijanju Koridora 1992. godine, čini koprodukciju Vojno-filmskog centra "Zastava film", Radio televizije Srbije i Radio Televizije Republike Srpske.

Scene su snimane u napuštenoj kasarni u Rumi, u vojnom objektu "Brile", kao i u vojnim kompleksima "Manđelos" u Sremskoj Mitrovici i "Pasuljanske livade".

Snimanje filma podeljeno je u dve etape, a prvu čine razgovori sa učesnicima borbi koji su snimani u Banjaluci i Beogradu, a drugu dramska rekonstrukcija događaja koja je snimana sa pripadnicima Vojske Srbije.

Pored aktera bitke i glumaca iz Srbije i Republike Srpske, kao statisti u filmu, angažovani su pripadnici Vojske Srbije iz Prve, Druge i Treće brigade kopnene vojske, dok je tehničku podršku pružila Komanda za obuku.

Vojna operacija "Koridor" trajala je od 28. juna do 6. oktobra 1992. godine na prostoru Posavine, a u akciji su poginula 273 borca Vojske Republike Srpske, a ranjeno 1.918, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milenko kotarlic

    18. avgust 2020 | 16:48

    Kako ga nije sramota da prica o tome a tad nije bio za vojnu sluzbu treba da se sakrije i sad iz postovanja prema zrtvama i nama koji smo se casno borili .

  • Veteran

    18. avgust 2020 | 19:02

    Čitajući ove komentare čovek mora da se zapita kud plovi ovaj brod. Ne znam kakkvi su ovi što se sprdaju sa srpskom istorijom i srpskim herojima, ali znam da Srbiji sa takvima neprijatelji ne trebaju. Taj na branik otadžbine neće da stane. Samo da molimo Boga da nas niko ne napadne jer heroja kakvi su bili devedesetih godina više nema.

  • Reqlista

    18. avgust 2020 | 20:58

    Bilo je i vrijeme za ovako nešto. Dijete sam borca koji je bio u ovom herojskom poduhvatu a bio je mlađi nego ja sad. Hvala Slobi Miloševiću za "pomoć". E gdje bi mi Srbi bili da smo '90 bili Srbi kad su Hrvati bili Hrvati a Muslimani Muslimani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA