≫ 

"Priča o Košarama je iznad svih nas"

Ovaj projekat je oda hrabrosti i požrtvovanosti koju su junaci sa Košara pokazali

  • 30
Miloš Biković, Košare Foto: Facebook/Balsa Djogo

Naša ideja da se snimi film o bitki na Košarama nastala je pre sedam godina, i tokom celog perioda temeljno smo je razvijali, trudeći se da ugleda svetlost dana i da bude neka vrsta umetničkog spomenika na žrtve, na borce i na jednu od najherojskijih priča u skorijoj srpskoj prošlosti, reči su kojima svoj projekat započinju Nemanja Mićić i Vladan Anđelković, producenti Omega production koji snimaju film o herojima sa Košara.

Prošle godine njihova produkcija, Omega production, pobedila je na konkursu Filmskog Centra Srbije sa projektom Košare čiji je autor Đorđe Milosavljević. Tada su, kako kažu, doživeli to kao veliku čast i obavezu da istinito i verno ispričaju priču o junaštvu boraca sa Košara.

- Ulogu reditelja poverili smo Balši Đogu verujući da ćemo zajedno uraditi veliku i važnu stvar. Nažalost, u procesu rada, naišli smo na teškoće i izazove, koji su rasli, i pored naših napora da ih prevaziđemo. Kao neko ko je direktno odgovoran za uspeh i realizaciju ovog projekta, nismo želeli da dopustimo da bilo čije odluke i ponašanje ugrožavaju proces rada i krajnji rezultat. Zbog toga smo odlučili da ne nastavimo dalju saradnju sa rediteljem, čiji smo honorar u potpunosti isplatili i kome se zahvaljujemo na dosadašnjem radu - navode oni i dodaju:

Košare Foto: Omega Production

- Ovaj projekat je veći od svih nas, i veći od bilo kog pojedinca. Ovaj projekat je oda hrabrosti i požrtvovanosti koju su junaci sa Košara pokazali. Najmanje što učesnici projekta mogu da učine jeste da se uzdrže od iznošenja neistina, polu-informacija, i bilo kakvih nesuglasica u medije, jer verujemo da se time nanosi šteta i unižava sve ono što se desilo 1999. godine na karauli. Na to nemamo pravo.

Ističu da njihva namera i dalje ostaje da u predviđenom roku završe film i seriju, i na taj način delom ispunie dug prema borcima sa Košara, kao i prema institucijama koje su stale iza ovako značajnog projekta i da ga zajedno prikažu domaćoj i svetskoj javnosti.

Film Košare, Konferencija Za Medije Foto: Nikola Tomić

- U isto vreme, i u novonastalim okolnostima garantujemo jednaki kvalitet kakvom smo težili i kada smo prvog dana počeli o ovom projektu da razmišljamo, a potom i da ga realizujemo. Uvereni smo da će ekranizacija ovog događaja biti vredna i dostojna u svakom smislu onoga što se na Košarama dogodilo. Zahvalni smo svim članovima ekipe koji su pokazali ogromno razumevanje za situaciju i spremnost da nastave snimanje filma. U narednih nekoliko dana javnosti ćemo predstaviti novog reditelja i nastavljamo da radimo na projektu na koji ćemo svi da budemo ponosni - poručuju iz Omega production.

Video: Počinje snimanje filma Košare: Ovde nema mržnje, već istine i ljubavi prema našem narodu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    18. avgust 2020 | 18:34

    Zasto se minimalizuju heroji iz ostalih, podjednako teskih bitaka? Da bi se napravio jos jedan mit i potpalio narod, ali to nije fer prema drugim herojima.

  • Darko

    18. avgust 2020 | 22:27

    Da se ja pitam uveo bih vojnicki orden"Kosare", znaci da bude na istom nivou ordena iz Velikog rata "Karadjordjeva zvezda".Jer pogledati odnos snaga nasih i svih mogucih neprijatelja u tom trenutku,je vise nego strasno. Jedino sto mogu da kazem-slava im !!! I da se nikad ne zaborave!!!

  • Komentar

    18. avgust 2020 | 20:44

    Jel Bikovic opet glumi velikog Srbendu nakon povratka sa hrvatskog primorja?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA