≫ 

Emir Kusturica ponovo planira film o Jasenovcu?

U sredu će o potencijalnom ostvarenju govoriti sa predstavnicima Srbije i Republike Srpske

  • 98
Emir Kusturica, Jasenovac Foto: Wikimedia/Sti2, Nikola Tomić

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da reditelj Emir Kusturica, kao neko ko razume istoriju srpskog nacionalnog stradanja, treba da snima film o Jasenovcu, kao i da je to ideja koja duže živi.

- Kusturica već duže ima ideju, želju i volju da to uradi i mislim da je vreme za to, za razliku od onih koji podržavaju da to neki drugi snimaju. Snimanje filma o Jasenovcu treba dati našem autentičnom srpskom reditelju Emiru Kusturici da to uradi - istakao je Dodik u izjavi za Srnu.

Govoreći o sastanku zvaničnika iz Republike Srpske sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem će prisustvovati i Emir Kusturica u sredu u Beogradu, Dodik je naglasio će Srbija i Republika Srpska o tim pitanjima razgovarati i zajedno učestvovati.

- To je ogromno stradanje koje je zadesilo naš narod, oskrnavilo nas i zaustavilo u istorijskom i nacionalnom razvoju i svemu onome što treba da bude poruka tog filma - naglasio je Dodik.

Reditelj već jednom odustao od ove teme

Reditelj Emir Kusturica već je jednom planirao da snimi film o Jasenovcu, ali je od te ideje odustao krajem prošle godine.

Emir Kusturica Emir Kusturica / Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Nije se to razvilo. U međuvremenu se snima jedan film o Jasenovcu i nekako u mojim elementarnim česticama nije bilo dovoljno seratonina za mogućnost delovanja na tom planu. Mala je Srbija da bi mogla da ima dve verzije Lakloovih ‘Opasnih veza’, kao što je bilo krajem 80-ih u Francuskoj - rekao je Kusturica 25. decembra na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja.

Prema rečima Kusturice, film o Jasenovcu je “mnogo ozbijnija tema nego pravljenje vodoskoka ili popločavanje gradskih trgova”.

Emir Kusturica Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Nemam nameru da te projekte izvrgnem ruglu, ali je problem što se kod nas te teme dogovaraju i realizuju na sličan način. Mislim da je produbljivanje duhovne tegobe koju je proizveo Jasenovac temeljno ljudsko pitanje, ne samo srpsko. Kao što mislim da i pitanje Kosova kod svih poštenih i moralnih ljudi nije nacionalno pitanje nego je pitanje morala koji se tiče ne samo Srba nego, ja mislim, i Nemaca.

- A to što smo mi podeljeni jednom propagandnom gvozdenom zavesom, tako je i koncepcija u kojoj se dele filmovi više pitanje kako koji autor odgovara toj temi, a ne koja tema odgovara autoru. Da sam ja napravio film o Jasenovcu, on bi sigurno imao veliku promociju, ali se možda ne bi uklopio u koncepciju svega onoga što je za vreme druga Tita bilo.

Jasenovac Jasenovac / Foto: Wikimedia/Sti2

- Mislim da mi živimo u novo vreme druga Tita, odnosno Miloša Obrenovića, gde se uglavnom svemu što može da bude najbolji domet kaže – ne, upravo zbog usklađivanja odnosa. Utoliko je možda dobro da ja nisam radio taj film. Ne po narod nego po to – ne - rekao je Kusturica, odgovarajući na pitanje portala SEEcult.org u kojoj je fazi ranije najavljena ideja o filmu na temu Jasenovca koji bi on radio.

Prvi film o Jasenovcu, 75 godina nakon zločina

Film o kome jeKusturica u tom trenu govorio jeste "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić,  sniman na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša.

U pitanju je prvi igrani film o zloglasnom logoru u NDH, snimljen čak 75 godina nakon zatvaranja zloglasnog logora.

Kako je to prvi igrani film o ovo zločinu, njegova premijera, koja je trebalo da bude ovog proleća, odložena je zbog epidemiološke situacije i želje da film dobije što bolji međunardoni plasman.

"Dara iz Jasenovca" osvrće se na period 1942. godine kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima.

Film Dara iz Jasenovca Film "Dara iz Jasenovca" / Foto: Aleksandar Letić

To je prikaz sudbine samo jednog deteta sa Kozare za hiljade i hiljade nikad saznatih i u stvarnosti tragičnijih.

O čemu će govoriti eventualni film Emira Kusturice, ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    22. avgust 2020 | 13:51

    Од њега то нико боље не може урадити! Подршка генијалном Куатурици, нашој легенди!!!

  • Mihailović

    22. avgust 2020 | 15:45

    Jasenovac i Kosovo...dobro rekao da je to moralno pitanje i Nemaca...projekti Hitlera se sada ostvaruju,a Srbija strada kao '41 opet najviše zahvaljujući Nemcima, a nagrađivani narodi koji su bili Hitlerovog saveznici,obučavali i dali im oružje,uz svoju propagandu protiv Srba,da se nasilno otcepe...i na kraju nas bombardovali zbog našeg Kosova, a u Hrvatskoj,gde se nad Srbima desio najstrašniji genocid , pomogli proterati Srbe...završili ono šta nije završio Pavelić i NDH...

  • Radovan

    22. avgust 2020 | 15:14

    Bravo Emire, istraj na tome da se snimi film, da to nikada ne bude zaboravljeno. Nasa je sramota da smo se zbog ideje Jugoslovenstva hteli odreci nasih zrtava, i dok god ne snimamo filmove i bez straha uvek isticemo nase zrtve, ne moze se kazati da smo se vratili srpkoj ideji. Nemamo mi sta Hrvate braniti i pravdati od zlocina njihovih oceva, radi neke politicke korektnosti, pogotovo sto su oni nepokajani zlocinci, i ponovili bi sve opet da mogu. To je narod zivih mrtvaca, i treba da mi to uvek pominjemo da ih i na ovom svetu stigne vecna sramota, kao i na onom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA