Beldocs 2020: Filmovi koje ne smete propustiti

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti

  • 0
Drenjine Foto: Beldocs/Promo

Marana – Međunarodni takmičarski program

Giovanni Benini, Davide Provolo — Italija — 2020 — 64'

U italijanskim brdima, leto je gotovo pri kraju. Mirko i Maks susreću se u šumi i lutaju po napuštenim mestima, pokušavajući da zamisle moguću budućnost, dok Đorđa i Lorenco žive kroz prigušene trenutke intimnosti. U drugom planu, vidimo svakodnevni život zajednice tinejdžera sa ASD-om, koji uspevaju da žive u ravnoteži između stvarnog i fantastičnog, fizičkog i metafizičkog, straha i zadovoljstva izgubljenosti. Oni na neki način žive „izvanˮ vremena, što je stanje koji im omogućava da dožive efemernu sadašnjicu sačinjenu od otkrića, rituala i odnosa.

Trejler Marana:

Drenjine – Srpski takmičarski program

Nikola Stojanović — Srbija — 2020 — 50'

Smrt voljenog psa ponovo okuplja autorovu porodicu. Usamljena sredovečna majka, njen bivši muž, njegov senilni otac i njena tetka fascinirana modernom tehnologijom, zajedno odaju počast psu i prisećaju se prošlosti.

Doktorka, grob me čeka – Posebne projekcije

Nikolina Barić — Hrvatska — 2020 — 41'

Zagorje, Hrvatska. Mali izolovani region na hrvatsko-slovenačkoj granici. I mala ordinacija doktorke opšte prakse. Rediteljka snima praksu svoje majke dok se bori protiv neefikasnog zdravstvenog sistema i problematičnih pacijenata. Na kraju se bori i protiv same sebe, pokušavajući da shvati koliko će još raditi dok mladi lekari uporno i svakodnevno emigriraju iz Hrvatske.

Trejler Doktorka, čeka me grob:

Konzumirati savremeno (Господата од Современа) – Selekcija Povetarac

Ana Aleksovska — North Macedonia — 2019 — 32'

Sunčica i njeni penzionisani prijatelji svakodnevno uživaju u mnogobrojnim kulturnim ponudama prestonice Severne Makedonije, Skoplja – da ne spominjemo besplatnu hranu i pića koja se nude na ovim događajima. Ali kada osuda društva preti da prekine njihov provod, shvataju koliko im ta okupljanja znače.

Konzumirati savremeno Foto: Beldocs/Promo

Dečak iz Junkovca – Selekcija Profil

Dejan Zečević — Srbija — 1995 — 95'

Radomir Belaćević, pisac i naučnik, poslednji put je viđen 9. jula ispred njegove privatne kompanije „Studio filmˮ u Ulici dr Aleksandra Kostića. Autor više od 20 romana, kompetentnih i naučnih knjiga nestao je u jeku priprema za snimanje svog prvog filma. Rođaci i prijatelji gospodina Belaćevića nisu bili u mogućnosti da pomognu pripadnicima gradske policije jer nemaju nikakve informacije o iznenadnom i tajanstvenom nestanku.

Dečak iz Junkovca Foto: Beldocs/Promo

Više informacija o programu i satnicama možete pronaći na sajtu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA