Film o Jevrejinu koji lažno tvrdi da je Persijanac otvara "Dunav Film Fest" u Smederevu

Festival će biti svečano otvoren 11. septembra u 19:30 h u Malom gradu Smederevske tvrđave

  • 0
Perisan Lessons Insert iz filma "Časovi persijskog" (2020) / Printskrin: YouTube/vipmagazin

Premijerom filma "Časovi persijskog" Vadima Perelmana biće otvoren 3. Međunarodni festival "Dunav Film Fest" od 11. do 16. septembra na tri lokacije u gradu.

Festival će biti svečano otvoren 11. septembra u 19:30 h u Malom gradu Smederevske tvrđave, a posetioci će besplatno moći da gledaju filmove i na Brodu Pristan i na Karađorđevom trgu, gde se tradicionalno prikazuju Klasici srpskog filma.

Treće izdanje otvoriće ratna drama koja je svetsku premijeru imala na Berlinskom filmskom festivalu 2020, gde je pokupila simpatije publike.

Film "Časovi persijskog" nastao je po istoimenoj kratkoj priči nemačkog pisca Volfgana Kolhasea i portretiše životni put mladog Jevrejina Žila u toku nemačke okupacije.

Njegova neobična snalažljivost i lukavost spasiće mu život za vreme Drugog svetskog rata.

Kako bi preživeo u koncentracionom logoru, Žil lažno tvrdi da je Persijanac i nailazi na nemačkog upravnika logora koji će jedini da poveruje u njegove reči.

Neobično i produhovljeno prijateljstvo se stvara između njih dvojice, kada upravnik Klaus traži od Žila da ga nauči persijski jezik, za koji on samo pretpostavlja da zna.

Film je nastao u koprodukciji Nemačke, Rusije i Belorusije i biće deo ovogodišnjeg takmičarskog programa, u konkurenciji za glavnu nagradu festivala "Dunavska Lađa", gde će biti prikazano još šest filmova.

Celokupan program Festivala biće objavljen danas, 2. septembra, na sajtu Dunav Film Fest-a i sajtu Centra za Kulturu Smederevo.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA