≫ 

Filmski festival u Veneciji biće održan uprkos pandemiji, ali s manje holivudskih zvezda

Biće, istina, manje američkih zvezda, ali glamur neće nedostajati...

  • 0
Festival di Venezia 2018, Venecijanski festival

Filmski festival u Veneciji / Foto: Wikipedia/Bart ryker

Dugo se nije znalo da li će uopšte biti održan ili otkazan kao i onaj u Kanu. Ali Filmski festival u Veneciji ostao je pri svojim primarnim planovima uprkos pandemiji - biće održan od 2. do 12. septembra 2020, piše Deutsche Welle.

Brojni drugi festivali proteklih meseci su otkazani ili su svoje filmove prikazivali samo onlajn. Festival u Veneciji je prvi veliki festival koji se održava uprkos pandemiji korone. Biće, istina, manje američkih zvezda, ali glamur neće nedostajati.

Festival će otvoriti italijanska porodična drama Lacci s Albom Rorvaher. Nakon višemesečne neizvesnosti, zatvorenih bioskopa i otkazanih snimanja, sad se javlja nada da se stvari polako vraćaju u normalu.

Ipak, mere bezbednosti zbog pandemije igraće važnu ulogu i u Veneciji. Direktor Festivala Alberto Barbera najavio je brojna pravila: manje filmova, više bioskopa, jedan i na otvorenom. Osim toga, na ulazu će posetiocima biti merena temperatura, obavezno je nošenje maske (i tokom prikazivanja filma) i držanje rastojanja. A kako će se održavati konferencije za novinare? Kako će stvari izgledati s crvenim tepihom prilikom dolaska zvezda? To će se videti idućih dana.

Promena u žiriju zbog maske?

 

Ove godine u zvaničnom programu ima manje američkih filmova. Možda su veliki filmski studiji bili nesigurni zbog pandemije? Možda su bili u nedoumici da li objaviti film sada ili možda pričekati 2021. godinu? Ali, holivudskih zvezda će biti. Dobitnica Oskara Kejt Blanšet predsedava međunarodnim žirijem u kojem je i američki glumac Met Dilon. On je upao umesto prvobitno najavljivanog rumunskog reditelja Kristija Puijua. Ta promena nije zvanično obrazložena. Moguće je da je Puiju otpao zbog videa u kojem se protivio nošenju maske, a koji se pre nekoliko nedelja proširio po društvenim mrežama.

Za Zlatnog lava takmiče se, između ostalih, Nomadland američke rediteljke kineskog porekla Kloet Žao, u kojem glavnu ulogu igra Fransis Mekdormand. Tu je i film The World to Come, američke rediteljke švedskog porekla Mon Fastvold, u kojem glume Kejsi Aflek, Vanesa Kirbi i Kristofer Abot. Od poznatih rediteljskih imena tu su još Francuskinja Nikol Garsija (Amants), Mađar Kornel Mundruco (Pieces of a Woman), Izraelac Amos Gitai (Laila in Haifa), Iranac Mahid Mahidi (Sun Children) i bosansko-hercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić (Quo vadis, Aida?).

Aktuelne teme

 

Zanimljivo je da su od 18 filmova koji se takmiče za Zlatnog lava gotovo polovinu napravile žene. Jedna od njih je i Nemica Julija fon Hajnc, koja u filmu Und morgen die ganze Welt priča o jednoj levičarskoj grupi koja, nakon političkog skretanja zemlje udesno, želi da se bori protiv neonacista.

Još neki filmovi se bave vrlo aktuelnim temama. U jednom dokumentarnom u centru pažnje je aktiviskinja za zaštitu klime Greta Tunberg, dok Italijan Luka Gvadanjino u kratkom filmu Fiori, Fiori, Fiori!, prati kako njegovi prijatelji na Siciliji izlaze na kraj s pandemijom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA