Predstavljamo vam top 5 filmova koje ne smete propustiti na Festivalu evropskog filma Palić

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica

  • 0
Festival evropskog filma Palić Foto: Printscreen

Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Tokom festivala, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo vam 5 naslova koje ne smete propustiti.

Glavni takmičarski program

Znoj / Sweat

Magnus von Horn; Poljska, Švedska, 2020

Film „Znoj” koji je ove godine trebalo da ima svetsku premijeru na festivalu u Kanu, tokom tri dana prati život fitnes motivatorke Silvije Zajc, koja na društvenim mrežama ima stotine hiljada pratilaca. Iako je okružena lojalnim radnicima i ljudima koji joj se dive, ona je u potrazi za prisnim odnosom u kojem bi sa nekim mogla da bude bliska i da deli svoju intimu.

Festival evropskog filma Palić Foto: Printscreen

Selekcija Paralele i sudari

Kraljevsko plava / Royal Blue

Dinko Draganović, Austrija

Zavisnik od kockanja vozi ćerku na gimnastiku. Kasne, ali razvedeni otac ne može a da se ne zaustavi u kladionici, dok devetogodišnjakinju ostavlja samu u automobilu. Kad se vrati, nje nema. Dok je grčevito traži, pojavljuju se dva policajca koja ga privode u policijsku stanicu, dok se ćerka Bibi već nalazi u pritvoru. Tračak agresije, suzdržane emocije, impulsivne male laži - stvari se lome iz velikih i malih razloga, a ponekad se ne mogu uopšte popraviti.

Festival evropskog filma Palić Foto: Printscreen

Selekcija Paralele i sudari

Partenon / Partenonas

Mantas Kvedaravičius; Litvanija, Ukrajina, Francuska, 2019

U jeftinom bordelu, u podnožju atinske tvrđave, čovek prepričava značajne događaje svog života. Potraga za ljubavlju i slavom ponovo ga prožimaju, ali kroz tuđe živote: prostitutke nepobitne prošlosti; gangstera gonjenog nesrećom; slikara bez vere… Sećanja ga zavaravaju, ali je siguran da će u jednom od tih života biti ubijen.

Novi bugarski film

3/4

Ilian Metev; Bugarska, 2017

Fokus filma je na tročlanoj porodici. Mila vredno radi na tome da postane koncertna pijanistkinja i koja se priprema za audiciju koja će joj omogućiti da studira u Nemačkoj. Njen mlađi brat Niki je pametan, ali blesav dečak, smešten u jednu od onih nezgodnih godina kada je za njega podjednako podsticajan i ozbiljan razgovor ali i neposlušno ponašanje na časovima. A tu je i Todor, profesor fizike koji je dovoljno dobroćudan otac, ali se mnogo više bavi svojim akademskim radom nego trivijalnostima roditeljstva jer nije sposoban da se nosi sa strepnjama svoje dece, čega su oni izuzetno svesni. Ovo je portret poslednjeg zajedničkog leta jedne porodice.

Evropski klasici

Ljubav / SZERELEM

Károly Makk, Mađarska, 1970

Suočena s neizvesnošću i gubitkom posla, Luca svakodnevno obilazi bolesnu svekrvu, tajeći joj istinu o njenom sinu i svom suprugu Jánosu tako što piše pisma koja navodno on šalje iz Sjedinjenih Američkih Država gde radi kao filmski reditelj, iako je zapravo politički zatvorenik u Budimpešti. Film je izabran za mađarskog kandidata za najbolji film na stranom jeziku na 44. dodeli Oskara.

Više informacija o programu možete naći na sajtu: https://www.palicfilmfestival.com/sr

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA