≫ 

Spasao 669 dece od nacista, najtežu borbu vodio s političarima: Hopkins igra heroja II svetskog rata

Nikolas - Niki Vinton je imao 29 godina kad je organizovao spasilačku misiju za izbegličku decu iz Čehoslovačke, koja su bila pod smrtnom pretnjom Hitlerovih nacističkih logora...

  • 3
Entoni Hopkins, Anthony Hopkins Entoni Hopkins / Foto: Shutterstock

Oskarovac Entoni Hopkins i zvezda u usponu, Džoni Flin, zaigraće u filmu Jedan život (One Life), drami zasnovanoj na neverovatnoj istinitoj životnoj priči humanitarca sera Nikolasa Vintona.

Nikolas - Niki Vinton je imao 29 godina kad je organizovao spasilačku misiju za izbegličku decu iz Čehoslovačke, koja su bila pod smrtnom pretnjom Hitlerovih nacističkih logora. Uspeo je da ih pošalje u bezbednost starateljskih porodica u Velikoj Britaniji.

Džoni Flin, Johnny Flynn Džoni Flin / Foto: Shutterstock

Boreći se sa političkom apatijom, negodovanjem i birokratskom opstrukcijom, 669 dece je izbavio pred sam početak Drugog svetskog rata, kad su granice zatvorene i misija momentalno završena.

Jedan od razloga što više dece nije spaseno taj je što su zemlje između Čehoslovačke i Engleske odbijale da ih puste da kroz njih prođu. Čak je i Velika Britanija dozvolila samo ulaz deci mlađoj od 17 godina, koja imaju kod koga da budu, i sa sobom nose najmanje 50 funti za povratak kući.

Poslednji kontingent od 250 dece nije uspeo da umakne nacistima nakon okupacije zemlje. Od svih njih, samo je dvoje preživelo rat.

Pola veka kasnije, Niki doživljava iznenađenje sa sada odraslom decom čije je živote spasio, a to je snimljeno u emotivnom televizijskom trenutku, kao deo nagrađivane BBC emisije To je život (That's Life).

Hopkins i Flin će tumačiti Nikija u različitim životnim periodima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    10. septembar 2020 | 22:10

    Немају они довољно новца да ЧЕСТИТО сниме филм о Диани Будисављевић.

  • W

    10. septembar 2020 | 13:30

    Ospadoše Česi, Poljaci i Francuzi važniji od Yu Partizana u WW2, a nemci nisu mislili to što su mislili nego ih ponela atmosfera kao JB:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA