≫ 

Stiven King otkrio šta zaista misli o kultnom filmu Stenlija Kjubrika "Isijavanje"

Kada je 1980. film dožveo premijeru, pisac, tada dvadesetosmogodišnjak na početku svoje karijere, nije želeo da se oglašava...

  • 1
Stiven King Stiven King / Printskrin: YouTube/The Late Show with Stephen Colbert

Dela američkog pisca Stivena Kinga često su adaptirana i pretvarana u pojedina najbolja filmska ostvarenja svetske kinematografije. Među njih se ubrajaju: Bekstvo iz Šošenka, reditelja Frenka Darabonta, prvog na IMDb-ovoj listi najboljih filmova ikada snimljenih, Zelena milja istog reditelja, Ostani uz mene Roba Rajnera i Isijavanje Stenlija Kjubrika, piše Kultiviši se.

Film Isijavanje važi za najveće ostvarenje ovog režisera, što jeste velika titula uzimajući u obzir da je Stenli Kjubrik bio pravi majstor svog zanata. King, međutim, misli da je to prilično bleda adaptacija njegovog romana.

The Shining Džek Nikolson kao Džek Torens u filmu "Isijavanje" (1980) / Printskrin: YouTube/Movieclips

Kada je 1980. film dožveo premijeru, pisac, tada dvadesetosmogodišnjak na početku svoje karijere, nije želeo da se oglašava, ali 34 godine kasnije, sa izuzetnom karijerom iza sebe, u intervjuu za časopis Rolling Stone rekao je da se film očigledno svideo ljudima i da niko ne shvata njegove primedbe.

Po Kingovim rečima, njegov roman je topao, a film hladan, i dok se knjiga završava u vatri, završetak Kjubrikovog ostvarenja je na snegu i ledu. Dok se Džekov lik u romanu trudi da bude dobar, ali kako vreme prolazi sve više mentalno oboljeva završavajući u potpunom rastrojstvu, u filmu je, po Kingovom mišljenju, mentalno poremećen od prve scene.

Liku Džekove žene, Vendi (Šeli Duval), zamerio je što je na filmskom platnu pretvorena u "vrišteću kuhinjsku krpu", nasuprot njegovoj nameri da bude oličenje snažnog majčinskog karaktera. Kjubrikovi junaci su kao mravi u mravinjaku, kaže King.

Šeli Duval Šeli Duval kao Vendi Torens u filmu "Isijavanje" / Printskrin: YouTube/Rust Cohle

U intervjuu za BBC, pisac je izrazio veliku nadu da će čitaoci, nakon odgledanog filma, uzeti njegovu knjigu i reći da je makar jednako dobra.

Ne treba zaboraviti da su film i knjiga dve različite vrste umetnosti, da imaju drugačija pravila po kojima nastaju i da je zato moguće da jednako uživate i u jednom i u drugom IsijavanjuNaravno, ukoliko niste Stiven King...

Video: Horor priča posle koje nema spavanja: Zombiji s motornom testerom rasteruju korona virus

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    14. septembar 2020 | 09:03

    "Film Isijavanje važi za najveće ostvarenje ovog režisera..." Ne znam po cemu je Isijavanje bolje od Odiseje 2001. ili Paklene pomorandze???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA