• 0

Nevenin film nagrađen u Australiji: Snimljen je u Portugalu, ali u njemu žive sećanja na Šumadiju

Ovo nenarativno poetično ostvarenje zapaženo je na najznačajnijem festivalu u Australiji, Melbourne film festivalu

  • 0
Nevena Desivojević

Nevena Desivojević / Foto: Pedro Peralta

Film mlade rediteljke Nevene Desivojević (29) nagrađen na festivalu u Australiji. Ova rođena Aranđelovčanka trenutno živi na relaciji Portugalija – Srbija, zbog aktuelne situacije nije mogla da dođe kući već osam meseci, ali očekuje da će početkom septembra biti u Beogradu na festivalu Beldocs, na srpskoj premijeri njenog dokumentarnog filma „Napolju cvetaju narandže“, piše portal Priča sa dušom.

Film je nastao u koprodukciji Black Rooster studija iz Srbije i Terratreme filmes iz Portugalije.

Nevena Desivojević

Film "Napolju cvetaju narandže“ / Foto: Cristina Hanes

Nakon svetske premijere na Dok Lisboa festivalu u Lisabonu i internacionalne na Dok Lajpcig festivalu 2019, započeo je festivalski život i bio prikazan na više od 20 festivala među kojima su i Trento film festival, Malaga film festival, Vilnius film festival, Međunarodni filmski festival u Urugvaju i drugi.

U programu Arché Porto/Post/Doc 2017 dobio je nagradu za najbolji projekat, a na festivalu DokuFest 2020 u Prizrenu specijalno priznanje.

Ovo nenarativno poetično ostvarenje zapaženo je na najznačajnijem festivalu u Australiji, Melbourne film festivalu, gde je avgusta 2020. pored pozitivne kritike osvojio i nagradu za najbolju kameru u kategoriji za kratki film.

- Ideja za samu priču nastala je 2016. godine dok sam pohađala master studije na internacionalnom programu Doc Nomads u Portugaliji. Pročitala sam članak o zabačenom selu na severu koje iščezava i u kojem seljani strahuju od lokalnog lopova koji ih potkrada. Ova priča me je podsetila na događaje iz mog šumadijskog sela Kloka kraj Topole, jer su i tamo postojale priče o lokalnom lopovu. 

- Moja sećanja iz Srbije navela su me da odem u Vila Ša selo, u oblast Tras-os-Montes (u prevodu znači „iza planina“) i upoznam čitav jedan univerzum koji postoji iza tog priloga iz novina - objasnila je Nevena i dodala da je godinu dana kasnije dobila sredstva od Filmskog Centra Srbije na konkursu za produkciju i sa malom, svedenom ekipom uspela da dosnimi i završi film.

Outside The Oranges Are Blooming_Trailer_Set_2019 from Nevena Desivojevic on Vimeo.

Nevena je završila Menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Školu za vizuelne komunikacije Kvadrat i master studije režije na programu Doc Nomads (Portugalija, Budimpešta, Brisel). Stipendistkinja je Da Vinči granta koji finansira stažiranje u producentskoj kući Terratreme filmes u Lisabonu.

U Aranđelovcu je odrasla i završila osnovnu školu i gimnaziju. Tamo je, kako kaže, sve počelo.

Tokom studija radila je na nekoliko projekata (festival Kolaž) kao i na strateškom planu razvoja kulture u Aranđelovcu zajedno sa sugrađankom Nedom Šorak Krndijom.

U rodnom gradu joj je porodica („sve ono lepo“). Život ju je odveo u Lisabon, ali je, kako kaže, srcem u Aranđelovcu.

Nevena Desivojević

Film "Napolju cvetaju narandže“ / Printskrin: Vimeo/Nevena Desivojevic

- U selu Kloka sam provela neke od najznačajnijih trenutaka svog detinjstva, uključujući i one manje lepe – a to je celo bombardovanje. To selo je i danas prisutno u mojim sećanjima. Baka i deka nisu više tu, ali ja oživljavam te uspomene upravo kroz svoje filmove. Sledeći film na kojem radim vezan je za to selo, inspirisan detinjstvom i nekim bezbrižnijim danima  - rekla je Nevena za Priče sa dušom.

Iako se nalaze na dve potpuno različite strane Evrope, Srbija i Portugalija, prema njenim rečima, imaju sličnu kulturološku klimu.

Zapaža da ono što je svojstveno maloj sredini u Srbiji, gotovo isto važi i u Portugaliji.

- Slični smo po ljudskim odnosima i po tradicionalnim vrednostima. Upravo ta sličnost me je ohrabrila da krenem u nepoznato. Blisko mi je bilo da istražujem milje u kojem se svi poznaju, gde je svako svedok svačije privatnosti koja tako postaje javna tajna. Ono što im je takođe, nažalost, zajedničko jeste da iščezavaju - rekla je Nevena i podsetila se na razlog zbog kojeg je režija njen izbor.

- Ono što me je motivisalo da upišem režiju, a pre toga da se bavim kulturom, bila je monotonija svakodnevice u Aranđelovcu. U međuvremenu je grad zaživeo i sada primećujem da ima više događaja, ali u vreme mog puberteta, u periodu kada sam počela da tragam za ekspanzijom, bilo je jednolično. To me je odvelo u pravcu Menadžmenta u kulturi, a kasnije režiji koja mi se oduvek činila kao put da spoznam male istine o životu i ljudima  -  istakla je mlada rediteljka za PSD.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima