Filmski festival LIFFE: Filmovi koje ne smete propustiti

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala filmske režije LIFFE održaće se od 25. do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn

  • 0
Koncentrisi se, baba, Foto Obala Art Centar Foto: Obala Art Centar

Na taj način će i publika van Leskovca moći da uživa u najboljim filmskim ostvarenjima iz regiona nastalim u poslednjoj godini, ali i da se podseti pobednika ranijih festivalskih izdanja u posebnom programu na onlajn platformi. U okviru ovog programa će takođe biti prikazani i naslovi iz kategorije nezavisnog filma. Preporučujemo vam filmove sa onlajn platforme Moj OFF koje ne smete propustiti u okviru ovogodišnjeg izdanja.

Takmičarski program

Koncentriši se, baba

Pjer Žalica / Bosna i Hercegovina

Uloge: Mira Banjac, Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija

Radnja filma smeštena je u Sarajevo, u proleće 1992. godine, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, u vili u brdu nedaleko od centra grada, u kojoj baba Marija umire. Nju hvata delirijum, bunilo, ona ne prepoznaje sagovornike i pitanje je dana, ako ne i sata kada će umreti. Tako bar kaže Marijin doktor Ranko njenim ukućanima kada dođu u posetu. Porodica rasuta po drugim gradovima, republikama i državama mora se okupiti i pripremiti za ono što sledi.

Koncentrisi se, baba, Foto Obala Art Centar Foto: Promo/LIFFE

Ponedeljak, 28. septembar u 21.00

Pijavice

Režija: Dragan Marinković

Uloge: Lazar Ristovski, Nikola Đuričko, Iva Mihalić, Marijana Jaković, Toni Mihajlovski

Mala hebrejska priča s kraja 20. veka, na trustnom području Balkana u Srbiji. Glavni junak, poznati književnik Petar Mirić, koji je iz patriotskih razloga bio deo „tajne službe“, želi da se vrati normalnom životu. To je nemoguća misija, jer svi koji su u njegovom okruženju pripadaju „nekome“. Bekstvo, ma koliko daleko, nije moguće. Film se bavi večnom temom neuništivosti špijunaže i njenom opstanku svuda i za sva vremena.

Koncentrisi se, baba, Foto Obala Art Centar Foto: Promo/LIFFE

Ponedeljak, 28. septembar u 17.00

Nezavisni film

Ideš? Idem!

Ljubo Zdjelarević / Hrvatska

Uloge:  Bogdan Ilić - Baka Prase“, Veronika Rosandić, Kaja Kočevar, Vid Juračić, Fran Lauš, Nenad Krstić, Nika Ilčić, Amel Družanović, Mert Efe, Zijad Gračić

Kako bi izlečila slomljeno srce nakon raskida sa Franom, te iz inata ipak otišla na njihov planirani put u Istanbul, Veronika pristaje da se priključi avanturi na poziv prijateljice Kaje: njen prijatelj iz detinjstva Vid voziće ih od Zagreba do Istanbula. Vid krade dedin stari kombi Jaku“ kako bi se zainatio ocu koji očekuje da se ponaša kao zreo mladi čovek, te s Veronikom i Kajom kreće na roadtrip preko Srbije i Bugarske do Turske. Putovanju se priključuje gejmer Baka Prase koji u ovom trojcu vidi svoju priliku da napokon stigne do Istanbula s ciljem da svog virtuelnog neprijatelja, turskog gejmera Mert Efea, kojeg već duže vreme nema onlajn, konačno izazove na revanš u igri SCUM. Baka Prase sa sobom vodi i Tonija, njegovu totalnu suprotnost: smirenog, povučenog i tihog momka, takođe gejmera.

Petak, 25. septembar u 23.00

Više informacija o programu možete naći na FB stranici festivala.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA