• 0

Futuristički pandan porodici Kremenko: Sećate li se Džetsonovih, prve animirane ABC serije u boji?

Meet George Jetson...

  • 0
The Jetsons, Džetsonovi, porodica Džetson

"Džetsonovi" / Foto: Guliver/Warner Bros./Courtesy of Getty Images

"Džetsonovi" (The Jetsons) je bio američki animirani sitkom, koji je producirala slavna kuća Hanna-Barbera, koja stoji iza voljenih TV serija Tom i Džeri, Kremenkovi, Medved Jogi, Šašave trke, Skubi Du, Štrumpfovi i drugih.

"Džetsonovi" je bila prva animirana serija u boji TV mreže ABC, a premijerno je prikazana na današnji dan 1962. godine.

Dok porodica Kremenko živi u komičnom svetu kamenog doba, Džetsonovi žive u komičnom svetu budućnosti, sa robotima, vanzemaljcima, hologramima i zabavnim tehničkim otkrićima.

Porodicu Džetson čine roditelji Džordž Džejn, deca Džudi i Elroj, pas Astro i robot-dadilja Rozi. Oni žive u gradu Orbit u godini 2062. Serija je bila revolucionarna, prikazujući leteća kola, pokretne trake, "pametne" kuće, satove, robote koji pričaju, video pozive... većina čega je i stvorena u 21. veku.

"Džetsonovi" su emitovani od 1962. do 1963, a potom su "oživljeni" od 1985. do 1987. Čak je napravljen i animirani film 1990.

Ovom prilikom prenosimo i nekoliko zanimljivih činjenica o upečatljivom sitkomu uz koji su odrasle mnoge generacije...

"Džetsonovi" su imali hit uvodnu špicu

Uz prvi stih: Meet George Jetson, mnoga deca i odrasli bi odmah znali koja animirana serija se trenutno emituje na televiziji. Numera je bila na 9. mestu na Bilbordovoj listi, a čak se puštala i na radio-stanicama.

Serija je bila otkazana zbog "nedostatka boje"

Godine 1962. manje od 3% Amerikanaca je imalo televiziju u boji. "Džetsonovi" i jesu bili emitovani u boji, u tome postavši pionir na mreži ABC, koja je pristup boji jedino mogla da obezbedi tržištima u Njujorku, Čikagu, Detroitu, San Francisku i Los Anđelesu. Drugi nisu bili te sreće. Živopisni svet Džetsonovih izgleda mnogo sterilnije u crno-belom.

Pokretna šetališta su postojala i pre "Džetsonovih"

Alfred Spir je patentirao pokretna šetališta 1871. godine, ali su javnosti uživo predstavljena tek 1958. na aerodromima.

"Džetsonovi" su predvidili izum kreveta za samopotamnivanje

U seriji postoje, ali u realnom svetu kreveti za potamnjivanje nisu postojali sve do 1978. kad je Fridrih Volf shvatio koliko tamnija koža lepo izgleda, pa je osnovao industriju za potamnjivanje.

Igrani film "Džetsonovi" je i dalje u planu (možda)...

Od 2001. postoji scenario za "Džetsonove", koji su prihvatali, prepravljali i ostavljali razni scenaristi i režiseri. Nakon Adama Šankmana ("Lak za kosu") i Roberta Rodrigeza ("Grad greha", "Od sumraka do svitanja"), producenti su 2015. najavili da će igrani film zapravo biti animirani, a da će scenario uraditi Met Liberman ("Porodica Adams", "Skub!").

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima