• 22

Vladimir Palikuća predao kandidaturu za generalnog direktora RTS-a

Želja mu je da RTS bude kao BBC

  • 22
Vladimir Palikuća

Vladimir Palikuća / Foto: Promo

Dugogodišnji novinar i poznato TV lice Radio televizije Srbije, Vladimir Palikuća, predao je kandidaturu na konkursu za izbor generalnog direktora Javnog medijskog servisa Srbije.

Rođen je u Beogradu gde je i diplomirao na Pravnom fakultetu beogradskog Univerziteta. Novinarsku i televizijsku karijeru u RTS-u započeo je 1985. godine u redakciji Vesti. U isto vreme radio je i kao spiker u Drugom i Trećem dnevniku, a vodio je i emisiju Teleturing koja se emitovala na RTS.

Od 1991. do 2003. godine bio je voditelj i urednik jutarnjeg programa, te emisija Beogradski program i Nedeljno popodne, kao i emisiju iz pravosuđa iz programa Aktuelnosti.

Palikuća je bio i na rukovodećoj poziciji - kreativni direktor - u kompaniji Picture Producer d.o.o. u periodu od 2005-2020.

Proglašen je za "novinara godine", a povelju mu je uručio tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

U predlogu programa rada i upravljanja RTS-om, Palikuća je kao najvažniji cilj istakao približavanje programa RTS-a građanima kako bi programi te televizije zaista postali servis svih građana. U tom smislu on je istakao da će dodatno razraditi programsku šemu RTS-a što će biti jedan od prioriteta u njegovom radu.

Palikuća je, takođe, istakao da će posebnu pažnju usmeriti na formiranje sekretarijata RTS-a za pisma gledalaca, pitanja i odgovore, primedbe i sugestije sa ciljem da neposrednom komunikacijom sa građanima RTS dostigne standarde koje je na tom planu postavio britanski BBC.

Posebnu pažnju u svom programu Palikuća je posvetio razvoju kulture javnog dijaloga i povećanju nivoa interesovanja građana za politiku zbog čega će biti povećan broj analitičkih i debatnih emisija o društvenim problemima, posebno onih u kojima učestvuje publika.

Kandidat za generalnog direktora RTS-a najavio je i da će raditi na preciznom definisanju profesionalnih standarda kojih će novinari Javnog servisa ubuduće morati da se pridržavaju. Kao oblasti od posebnog značaja Palikuća je naveo i rad na razvoju muzičke produkcije sa orkestrima i horovima, te produkcije gramofonskih ploča PGP. Važno mesto u budućem razvoju RTS Palikuća vidi i u podršci programima Radio Beograda, kao i afirmaciji drugog kanala RTS-a.

Smatrajući da Javni medijski servis uvek mora biti u službi građana, kandidat za direktora je najavio da će predložiti formiranje savetodavnog odbora čiji će članovi biti predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti i kulturnih sekcija sa umetničkih fakulteta.

U okviru predloga mera za racionalizaciju poslovanja Javnog servisa i unapređenje njegove organizacione strukture, Palikuća je naveo predlog od 11 mera koje ima nameru da sprovede ukoliko bude dobio poverenje Upravnog odbora.

Vladimir Palikuća je oženjen i ima sina.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravi čovek

    Ljudi, konačno imamo "velikog" čoveka kao kandidata za generalnog direktora RTS-a. Siguran sam da gospodin Palikuća ima jednoglasnu podršku svih novinarskih i profesionalnih udruženja, naše dijaspore i javnosti. Ako je neko obrazovan i poseduje stručnost da vodi svoju matičnu kuću u pravom pravcu onda je to gospodin Vladimir Palikuća. Kao diplomirani pravnik Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i novinar sa višedecenijskom karijerom u RTS-u uveren sam da bi gospodin Palikuća postavio RTS "rame uz rame" sa BBC-om. Gospodin Vladimir Palikuća je poznat kao profesionalan novinar, poštovan među kolegama i BEZ IJEDNE MRLJE U KARIJERI. Vladimir Palikuća je izuzetan novinar, rodjeni Beogradjanin, poliglota, veliki čovek, prijatelj nad prijateljima. Veliki profesionalac, najbolji od najboljih, autoritet medju svim novinarima u RTS-u. Precizan, pedantan, čovek koji je ceo svoj život posvetio RTS-u. Prema kolegama je strog, ali pravedan - greške ne oprašta. Iskreno se nadam da će biti izabran za generalnog direktora RTS-a i vratiti poverenje svih gradjana Srbije u tu medijsku kuću. Najkraće rečeno - Vladimir Palikuća je ikona srpskog novinarstva i simbol RTS-a!!

  • Dragan Bogdanović

    Citiraću Nenu Kunijević koja je napisala otvoreno pismo Upravnom odboru RTS-a da Vladimir Palikuća bude generalni direktor RTS-a: “Po mom sudu Vladimir Palikuća svojom ličnom i radnom biografijom jedini ispunjava sve uslove za generalnog direktora RTS-a. Obrazložiću moj glas za Vladimira Palikuću. Smatram da samo čovek koji je dugi niz godina radio u RTS-u, koji je iskustveno prošao kroz sve segmente televizije, može na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva da bude na čelu takve kuće. Vladimir to jeste. Gledalištu je sasvim poznat njegov rad, tako da nema nikakvih nedoumica što se tiče kvalifikacija za to radno mesto. Za ceo svoj radni vek nikada i ni od koga nisam čula ništa pežorativno što bi se ticalo Vladimira Palikuće. Želim da verujem da još uvek postoje časni ljudi koji će podržati kandidaturu Vladimira Palikuće. Što se mene tiče, dižem svoj javni glas za Vladimira Palikuću i nadam se da će imati snage (pod uslovom da dođe na to mesto), da se izbori da povrati profesionalnost i čast RTS-a”.

  • Zivanovic S.

    Vlada izuzetan novinar,maksimalno posvecen svom poslu!!Potpuna podrska za izbor direktora Rts-a

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima